Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Folk i maktposisjoner har ikke opptrådt skikkelig

Jusprofessor tror torsdagens frifinnelse kan gjøre det vanskeligere å få Krekar utlevert.

FRIFUNNET: Najumuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar, ble torsdag frikjent for tiltalen om trusler og oppfordring til straffbare handlinger. Her fra et fengslingsmøte i Oslo tingrett i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FRIFUNNET: Najumuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar, ble torsdag frikjent for tiltalen om trusler og oppfordring til straffbare handlinger. Her fra et fengslingsmøte i Oslo tingrett i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mulla Krekar ble torsdag frikjent for tiltalen om trusler og oppfordring til straffbare handlinger i Borgarting lagmannsrett. 

Mullaen er imdidlertid fortsatt tiltalt for å ha planlagt terror og for å være en del av det angivelige terrornettverket Rawti Shax.

Allerede i 2010 startet italiensk politi etterforskningen av det de kaller et terrornettverk i Italia. Politiets etterforskningsdokumenter beskriver at det hele startet med oppdagelsen av en nettside, som var full av stoff knyttet til al-Qaida.

Det ledet dem til en italiensk radikalisert mann, og til slutt til Krekar og en hemmelig terrorcelle som ifølge italienske myndigheter planla angrep mot Norge

12. november 2015 ble mulla Krekar pågrepet sammen med en mann bosatt i Drammen (42) og en annen i Fredrikstad (38), i en internasjonal storaksjon mot terror, ledet av italienerne. 

De italienske etterforskerne har beskrevet Krekar som lederen av en organisasjon med flere celler over hele Europa, som har holdt tett kontakt via internett. Myndighetene i landet har siden bedt om at Krekar blir utlevert fra Norge. 

- Setter ting i et nytt lys 28. januar sendte PST en begjøring om utlevering av mulla Krekar til Oslo tingrett, som skal behandles i juni. Advokat Brynjar Meling vil ikke si noe direkte om hvorvidt dagens frifinnelse vil kunne hjelpe Krekar i sommerens utleveringssak.

- Men det skader i alle fall ikke saken vår, sier Krekars forsvarer til Dagbladet.

Jusprofessor Mads Andenæs ved Universitetet i Oslo sier det er viktig å skille mellom de to ulike sakene. 

- Dette er helt forskjellige saker som ikke har noe med hverandre å gjøre. Men de ulike rettsakene mot Krekar har vært påvirket av et generelt klima.

Han mener dagens frifinnelsen setter Krekar-historien i et nytt lys.

- At mulla Krekar har vært tiltalt og straffedømt for noe han nå har blitt frifunnet for, har virkelig ikke noe med den italienske utleveringssaken å gjøre, men det skaper et annet klima før utleveringssaken, forklarer han.

Jusprofessoren mener det generelle klimaet kan ha en viss betydning for hvordan retten vurderer skjønnsspørsmål.

- I større grad enn det burde ha, sier Andenæs og legger til:

- Krekar har vært gjenstand for uttalelser fra en rekke politikere som burde holde seg langt unna en strafferettslig prosess. Når folk i maktposisjoner ikke opptrer skikkelig, så kan det hende skikkelige folk vil gjøre sitt beste for å opprettholde rettsstaten. Det kan være at de vil gjøre alt de kan, for at det ikke skal virke som om at politikerne som har gått for langt skal ha noen innflytelse på utfallet.

Norske myndigheter har siden 2003 forsøkt å få Krekar ut av Norge. Jusprofessoren mener Krekar potensielt kan dra nytte av dagens frifinnelse.

- En slik klimaendring som vi er inne i kan for en gangs skyld komme Krekar tilgode. 

- En fri mann Brynjar Meling kaller torsdagens frifinnelse «en seier for rettsstaten Norge». Det har han helt rett i, mener Andenæs. 

- Når et individ opplever et så stort politisk fokus, så er det mange land i verden hvor man ikke kan regne med en frifinnelse. I Norge er det slik at, til tross for så kritiske og gjentatte uttalelser fra politikere, har vi uavhengige domstoler.

Overfor NRK sier Meling at italienske myndigheter har gått bort fra kravet om varetektsfengsling, og at mullaen dermed igjen er en fri mann. 

- Krekar er klokkeklar på at han ikke har noe med terror å gjøre. Nå forbereder vi oss på saken som skal opp i juni, sier han til NRK.

Hele Norges coronakart