Folk i nord er best likt i landet

Nordmenn er ikke i tvil om hvor vi finner de mest storkjefta og trege blant oss - eller hvilken landsdel som har flest humorister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kanskje forbinder du ordet «harry» med revehaler og hockeysveis på det indre Østland? Det gjør ikke nordmenn flest.

Og de som mener at Norges mest sexy mennesker er å finne på strendene langs Oslofjorden og på Sørlandet, har ikke flertallet med seg.

Det viser seg nemlig at i begge kategoriene troner trønderne på topp, med nordlendinger hakk i hæl.

Norge i åtte deler

På oppdrag fra Dagbladet har MMI gjennomført en stor undersøkelse av nordmenns syn på hverandre. Et representativt utvalgt fra hele Norge har selv fått definere seg innenfor én av disse åtte gruppene: Nordlendinger, trøndere, møringer, bergensere, vestlendinger ellers, sørlendinger, Oslo-folk og østlendinger ellers.

Personene som har deltatt i undersøkelsen har svart på om de liker eller misliker folk der de bor selv og andre steder i landet.

I tillegg har de angitt hvilke egenskaper de forbinder med personer fra alle landsdelene.

Blant egenskapene de spurte hadde å velge mellom, var «trivelige», «sosiale/åpne», «humoristiske», «til å stole på», «storkjefta», «arrogante/overlegne», «sexy», «harry», «lav seksualmoral» og «trege».

Også mest usexy ...

I tillegg var det mulig å krysse av for «griske», «usexy», «late», «humørløse» og «upålitelige». De punktene finner du imidlertid ikke i diagrammene på disse sidene. Årsaken er rett og slett at dette viste seg å være egenskaper vi i liten grad forbinder med hverandre, og at det derfor også er små forskjeller landsdelene imellom.

Vi kan imidlertid røpe at nordlendinger, trøndere og bergensere toppet disse relativt negative kategoriene jevnt over, uten at det bør bekymre dem noe særlig.

Vi liker hverandre

Folk fra de samme landsdelene scorer nemlig generelt høyt i alle kategorier, også der hvor det dreier seg om vesentlig mer positive egenskaper som ga langt større utslag i undersøkelsen.

Her berører vi det mest generelle trekket i undersøkelsen: nordmenn har mest godt å si om hverandre. Totalt oppgir 54- 59 prosent at de liker vestlendinger, sørlendinger, nordlendinger og trøndere.

Møringer, bergensere, østlendinger og Oslo-folk ligger en anelse bak, men også folk fra disse landsdelene er godt likt av mellom 43 og 48 prosent av oss.

Nesten ingen har krysset av for «liker ikke» - enten liker vi folk fra de forskjellige landsdelene, eller så forholder vi oss nøytrale. Bergensere mottok likevel klart flest markeringer i «liker ikke»-kategorien, med 12 prosent. Nest minst likt er Oslo-folk, men her er vi nede på så små tall.

Tredelt Norge

Én ting er uansett sikkert: De som har tilknytning til områdene nord for Dovre, behøver ikke å bekymre seg for hvordan resten av landet ser på dem.

Særlig er det verdt å merke seg tallene for hvem vi anser som trivelige. Her deles på sett og vis Norge i tre.

Nordlendinger og trøndere er klart i tet (70 og 69 prosent). Møringer, bergensere og vestlendinger ligger alle mellom 43 og 44 prosent, mens Oslo-folk, østlendinger og sørlendinger scorer fra 19 til 24 poeng - med Oslo-folk sist. Nesten nøyaktig samme geografiske fordeling finner man i kategoriene «til å stole på», «sosiale/åpne» og «humoristiske», selv om tallene gjennomgående er litt lavere her.

Litt kjeft, også

Et par negative assosiasjoner kommer vi ikke utenom. Trønderne er for eksempel oppfattet som de mest trege blant oss.

Folk nordfra har også relativt markert avstand ned til både bergensere og Oslo-folk i kategorien «arrogante/overlegne».

Men at nordlendingene blir regnet som klart mer storkjefta enn både bergensere og trøndere, det tar de seg muligens ikke spesielt nær av.

Meningsmålingen er gjennomført i perioden 15.-18. juni blant 1000 personer i et representativt utvalg av befolkningen. Feilmarginer: +/-1,4-3,2 prosentpoeng.