TILTALT: Politiet har tatt ut tiltale mot tidligere statsråd og fylkesmann Svein Ludvigsen. I Høyre, som var hans parti i alle år, er mange overrasket, sier partisekretær John-Ragnar Aarseth. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
TILTALT: Politiet har tatt ut tiltale mot tidligere statsråd og fylkesmann Svein Ludvigsen. I Høyre, som var hans parti i alle år, er mange overrasket, sier partisekretær John-Ragnar Aarseth. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .Vis mer

Svein Ludvigsen

- Folk i partiet har vært svært overrasket over at Svein er mistenkt i denne typen saker

Da Høyre ble kjent med mistanken mot Svein Ludvigsen i januar i år, begynte partiet sin egen prosess.

Tidligere stortingsrepresentant, fiskeriminister og fylkesmann i Troms, Svein Harald Ludvigsen (72), er tiltalt for seksuelle overgrep mot tre personer.

Alle de tre fornærmede omtales i tiltalen som ressurssvake, unge, enslige, asylsøkere. Statsadvokaten beskriver at Ludvigsen har utnyttet sin stilling eller at de fornærmede var i en sårbar situasjon ved alle overgrepene.

De seksuelle overgrepene omfatter både analt og oralt samleie, ifølge tiltalen.

- Folk i Høyre er svært overrasket

Ludvigsen har bekledd en rekke tillitsverv for Høyre.

TILTALT FOR OVERGREP: Statsminister Erna Solberg har jobbet tett med Ludvigsen, og kommenterer tiltalen her. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Partisekretær John-Ragnar Aarseth sier til Dagbladet at partiet forsøkte å finne ut om det ville komme varsler mot Ludvigsen fra partimedlemmer.

- Da jeg ble kjent med at Svein var mistenkt for seksuelt relaterte saker i januar i år, var det naturlig for meg å snakke med flere personer i partiet som har jobbet nært med ham. Jeg eller andre i Høyre har snakket med mange som har kjent Svein eller jobbet med ham i ulike faser av den politiske karrieren hans, sier Aarseth.

Det var han som ledet varslingssakene mot blant andre Kristian Tonning-Riise (H) i etterkant av metoo-kampanjen. Aarseth sier mange i Høyre ble svært forbauset over mistanken, som etterhvert ble en tiltale, mot Ludvigsen.

- Folk i partiet har vært svært overrasket over at Svein er mistenkt i denne typen saker, fordi vi har kjent ham som en raus og uvanlig ivrig og engasjert kollega, en som har stilt opp for de rundt seg. Og det ligger ikke tidligere varslingssaker på Svein i Høyre. De sakene han nå er tiltalt for har jo heller ikke relasjoner til personer eller verv i Høyre, sier Aarseth videre.

Røyk og ild

Reaksjonene har vært kraftige etter at den mye omtalte tiltalte «samfunnstoppen» i går ble navngitt. Svein Ludvigsen er et meget velkjent navn i Tromsø-politikken.

Tidligere Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort (H) oppfordret umiddelbart befolkningen til å ikke forhåndsdømme sin venn Svein Ludvigsen.

- Det sies jo «ingen røyk uten ild», men jeg vet av erfaring at det ikke så sjelden forekommer røyk uten ild. Nettopp derfor har vi alle en forpliktelse nå til å betrakte Svein som uskyldig inntil det motsatte er bevist, fortalte Hjort til Dagbladet.

- Jeg har fulgt saken fra sidelinja, men jeg er jo venn av Svein og med det som utgangspunkt har jeg svært vanskelig for å tro at dette kan være riktig, la han til.

Erna: - Svært alvorlig tiltale

Saken er blitt etterforsket gjennom året ved Troms politidistrikt. Ludvigsen ble pågrepet 3. januar og satt fengslet i fem uker før han ble løslatt. Bakgrunnen for fengslingen var at han, ifølge tiltalen, gjennom en årrekke hadde misbrukt sin stilling som innflytelsesrik politiker til å skaffe seg seksuell omgang med en mannlig, ung asylsøker.

- Dette er en svært alvorlig tiltale. Nå skal saken behandles av domstolen, og det er viktig at saken blir godt belyst, ikke minst av hensyn til de fornærmede, fortalte statsminister Erna Solberg til NTB.