Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Folk jobber, får ikke betalt og drar. Så kommer en ny busslast med arbeidere

Ny rapport avslører elendige arbeidsforhold for utenlandske OL-arbeidere.

STORSLÅTT: OL-byen Sotsji er blitt kraftig rustet opp i forkant av de olympiske lekene. Men de innleide OL-arbeiderne forteller historier om elendige arbeidsforhold og manglende lønn. Foto: Robert F. Bukaty / AP Photo
STORSLÅTT: OL-byen Sotsji er blitt kraftig rustet opp i forkant av de olympiske lekene. Men de innleide OL-arbeiderne forteller historier om elendige arbeidsforhold og manglende lønn. Foto: Robert F. Bukaty / AP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Innleide anleggsarbeidere er blitt misbrukt og utnyttet i forbindelse med oppbyggingen av de storslåtte OL-anleggene i Sotsji, viser en ny rapport fra Human Rights Watch.

Rapporten er basert på dybdeintervjuer med 66 migranter fra Armenia, Kirgistan, Serbia, Tadsjikistan, Ukraina, og Usbekistan. Alle har enten vært med å reise de olympiske anleggene, eller har jobbet med å bygge hoteller, veier eller annen infrastruktur i OL-byen.

- Ikke lønn De forteller historier om elendige arbeidsforhold og arbeidsgivere som ikke betaler full lønn - og i noen tilfeller ikke betaler lønn i det hele tatt. Noen arbeidere er blitt fratatt identitespapirer som pass og arbeidstillatelser, mens andre har jobbet ekstremt lange arbeidsdager. I mange tilfeller bodde arbeiderne i overfylte hus, og maten var utilstrekkelig.

- Folk jobber, får ikke betalt og reiser igjen. Så kommer en ny busslast med arbeidere, og syklusen gjentas, sier ukrainske «Maxim» til menneskerettighetsorganisasjonen.

Noen arbeidere sier at de jobbet i seks måneder uten å få betalt. «Omurbek» fra Usbekistan hevder at han ble lovet rundt 4700 kroner i måneden for å jobbe for en underentrepenør. Men lønna uteble.

- Jeg jobbet der i nesten tre måneder, andre jobbet der i fem måneder, for ingenting. Ingenting annet enn løfter, sier han.

- 200 i ett hus En annen migrant hevder han delte soverom med 13 andre menn i et privat hus tettpakket med arbeidere.

- I dette huset bodde rundt 200 personer. Fjorten menn sov på et rom på 36 kvadratmeter, sier han.

De aller fleste migrantene som er intervjuet, signerte skriftlige arbeidskontrakter. Men de fikk ikke selv noen kopi av denne, noe som er et brudd på russisk lov.

I flere tilfeller dokumentert av Human Rights Watch, har arbeidere som har protestert mot utnyttelsen, blitt innrapportert til myndighetene. Dette har igjen ført til at de er blitt utvist fra Russland.

- Fem klager Det statlige byrået Olympstroy er ansvarlig for mesteparten av anleggsarbeidene i forbindelse med OL. De har forpliktet seg til å sørge for skikkelige arbeidsforhold, kost og losji for arbeiderne ansatt på anleggene de er ansvarlige for. I 2011 og 2012 skal de ha gjennomført mer enn 1300 inspeksjoner.

Human Rights Watch har forelagt dem informasjonen i den ferske rapporten. De fikk da til svar at de vanligste bruddene på arbeidsbestemmelsene var manglende beskyttelsesutstyr og andre utfordringer knyttet til sikkerhet.

Olympstroy hevder at de bare har mottatt fem klager i forbindelse med lønninger. Disse arbeiderne skal ha fått full lønn etter at dette ble tatt opp med deres arbeidsgivere, ifølge det statlige byrået.

Hele Norges coronakart