Varaordfører Ole Herman Sveian:

- Folk jobber med følelsene sine

En stor sorg preger lokalmiljøet i Malvik kommune, der ordfører Ingrid Aune og hennes kjæreste Eivind Olav Kjelbotn Evensen omkom natt til torsdag.

SE TV: Varaordfører i Malvik kommune, Ole Herman Sveian, sørger over tapet av venn og kollega Ingrid Aune. Reporter: Jørgen Gilbrant. Foto/video: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

MALVIK/OSLO (Dagbladet): - Dagen har vært veldig spesiell, sier varaordfører i Malvik kommune, Ole Herman Sveian (Sp), som nå har tatt på seg ordførerrollen i kommunen.

Torsdag ettermiddag bekreftet Trøndelag politidistrikt at begge som var involvert i båtulykken ved Lokkarskjæret i Namsos natt til torsdag, var erklært døde.

Det var Ingrid Aune (33), ordfører for Arbeiderpartiet i Malvik, og kjæresten Eivind Olav Evensen (43), psykolog i Namsos.

- Folk er sjokkerte, og de tror nok ikke helt på det som har skjedd, sier Sveian.

Han legger til at innbyggerne nå jobber med følelsene sine.

- Har satt Malvik på kartet

Kveldssola har akkurat inntruffet Malvik kommune, der det flagges på halv stang torsdag kveld. Ingrid Aune har vært ordfører for Arbeiderpartiet i kommunen i Trøndelag siden 2015.

Da ble hun kommunens yngste ordfører noensinne, i tillegg til kommunens første kvinnelige ordfører. Hun har hatt en rekke verv i AUF og Arbeiderpartiet, og jobbet tett med Espen Barth Eide da han var utenriksminister.

Mange har det siste døgnet gitt uttrykk for hvordan det har vært å få «æren» av å jobbe med det som blir beskrevet som en «svært talentfull» ordfører. Sveian har samarbeidet med Ingrid Aune i nesten fire år, og er blant disse.

- Ingrid har hele tida vært klar og tydelig, og hun har hatt et stort kontaktnettverk - noe som har bidratt til at hun har satt Malvik på kartet. Det har vært spennende, sier han.

ET SAVN: Varaordfører i Malvik kommune, Ole Herman Sveian, sier han kommer til å savne Ingrid Aune. Han forteller at de to ikke har hatt annet enn godt samarbeid. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
ET SAVN: Varaordfører i Malvik kommune, Ole Herman Sveian, sier han kommer til å savne Ingrid Aune. Han forteller at de to ikke har hatt annet enn godt samarbeid. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Han beskriver henne som en energibunt.

- Hun var flink og grundig i alt hun gjorde. Og da både i og utenfor den politiske gjerningen. Hun hadde et glimt i øyet, og var artig å være sammen med, sier han.

Sveian sier til Dagbladet at Aune aldri gikk inn med tilfeldigheter i saker, og at hun alltid var godt forberedt. Hun hadde ting veldig klart, forklarer han.

Tar vare på hverandre

PÅ HALV STANG: Utenfor rådhuset i Malvik er flagget heist på halv stang. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
PÅ HALV STANG: Utenfor rådhuset i Malvik er flagget heist på halv stang. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Malvik er en mellomstor norsk kommune, med om lag 14 000 innbyggere og et relativt lite politisk miljø. Sveian forteller at det nå jobbes for at innbyggerne kan treffes og ta vare på hverandre.

Det vil også bli lagt ut en kondolanseprotokoll på Rådhuset fredag.

- Her kan folk som sitter inne med følelser skrive ned en siste hilsen, sier han.

- Også må vi ta fortløpende vurderinger om vi må iverksette flere tiltak de kommende dagene. Nå har vi så vidt fått summet og stabilisert oss.

- En spesiell valgkamp

Ingrid Aune ble valgt som ordfører i Malvik i 2015. Da fikk Ap 40,2 prosent av stemmene. Hun hadde støtte fra SV, MDG og Senterpartiet.

Hun sto oppført som listetopp på Arbeiderpartiets liste i år, og var med det klar for fire nye år som ordfører.

På spørsmål om hvordan stemningen blir opp mot den kommende valgkampen etter Ingrid Aunes bortgangen, svarer varaordfører Sveian:

- Det vil bli veldig spesielt her nå, og jeg tenker de politiske partiene må snakke sammen for å få en felles holdning til det her. Det er en av tingene som må løses. Det er ingen som vil drive valgkamp med det første, vi må diskutere hvordan vi vil legge dette opp framover.

SE TV: Slik beskriver Jonas Gahr Støre tapet av partikollega og ordfører i Malvik komunne, Ingrid Aune. Reporter: Jon Even Andersen. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

- Vil legges merke til

Rådmann i Malvik kommune, Carl-Jakob Midttun, forteller at dødsfallet vil prege kommunen. Han forteller at kommunen har forsøkt å legge til rette for at situasjonen håndteres riktig.

- Dagen har vært preget av sjokk og fortvilelse etter at denne dypt tragiske hendelsen fant sted, sier han til Dagbladet, og legger til:

SE TV: Da Adrian Lode (17) skjønte at båten hadde truffet skjæret, handlet han på instinkt og kastet seg i vannet. Reporter: Emilie Rydning Vis mer

- Hun har vist og gitt uttrykk for et enormt engasjement for kommunen sin. Og denne kommunen, tror jeg har lagt merke til henne også.

Han ser for seg en stor oppslutning på kondolanseprotokollen fredag.

- Jeg tror veldig mange vil komme til å ta et siste farvel med Ingrid ved å få sendt inn en siste hilsen. Jeg tror det blir en stor oppslutning blant innbyggerne, og har forstått det slik at det også kommer representanter både fra fylkeskommunen og fylkesmannen - nettopp for å få skrevet ned noen siste ord.