Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nesten hver tredje russevoldtekt skjedde mens andre så det:

- Folk kan ha en tanke om at det er frivillig

Kripos oppfordrer russen til å passe på hverandre, og spesielt ta var på dem som blir for fulle.

VOLDTEKT: Kripos oppfordrer russen til å ta vare på venner som blir for fulle, for i 9 av 16 meldte voldtekt i fjor, var offeret overstadig beruset. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
VOLDTEKT: Kripos oppfordrer russen til å ta vare på venner som blir for fulle, for i 9 av 16 meldte voldtekt i fjor, var offeret overstadig beruset. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russetida er allerede godt i gang, noe mange nok allerede har fått merke som følge av høylytt festing i nabolaget.

Kripos gikk tirsdag ut med en pressemelding der de kommer med statistikk for russevoldtekter for i fjor.

Ser voldtekt uten å gripe inn

Da ble det anmeldt 16 voldtekter. En av de tingene Kripos merker seg er at i fem av sakene var det personer som observerte voldtekten, uten å gripe inn.

Leder for Kripos voldtektsseksjon, Anne Kristin Grosberghaugen, sier at årsaken til det rett og slett kan være at de ikke har tolket det de har sett som en voldtekt.

- Det er jo også beruselse inne i bildet, og da sanser de ikke like godt som de burde. De kan også ha en tanke om at det er frivillig, og at de derfor ikke griper inn. Det er mange fornærmede som er beruset, og ikke i stand til å motsette seg, sier Grosberghaugen.

Som dermed minner om at nettopp det, at en person ikke er i stand til å motsette seg seksuelle tilnærmelser, også rammes av straffelovens voldtektsbestemmelser.

I fire av de 16 sakene ble også voldtekten filmet, og i minimum tre av sakene ble videoen delt i sosiale medier.

- Det vi ser med sosiale medier og smarttelefoner er at det er mange flere som dokumenterer hendelser, og så spres det. Det dreier seg ikke nødvendigvis bare om russevoldtekter. Det er flere som er dømt for spredning av videomateriale, sier Grosberghaugen.

- Folk må bry seg

Voldtektsstatistikken er relativt jevn de siste åra. I 2016 ble det anmeldt 14 voldtekter og i 2015 var det 11.

Grosberghaugen sier at «skal vi få ned voldtektsstatistikken er vi nødt til å bry oss». Derfor sprer Kripos denne uka det de kaller «Kjernekar»-budskapet sitt i sosiale medier.

- Det å være en kjernekar er å passe på vennene sine, og ta vare på dem som er for fulle, og gripe inn hvis noen blir utsatt for voldtekt, sier Grosberghaugen.

Det er heller ikke alle ofrene som selv er russ. I sju av de 16 sakene fra i fjor var offeret ikke russ.

- Mange av hendelsene skjer på private arrangement, der det gjerne er andre enn russ til stede. Vi vet at det er mindreårige som er med på å rulle med russen. Vi oppfordrer til at det er bare russen som er ute og ruller, sier Grosberghaugen.

Hun har grunn til å tro at det også her, som i samfunnet for øvrig, er mørketall.

- Men det har vært mer fokus på feltet de siste åra og voldtektsstatistikken har økt. Vi velger å tro at mørketallene avdekkes. At det har blitt lettere å si fra, i og med at det har vært dette fokuset, sier Grosberghaugen.

Når Kripos nå intensiverer sitt «Kjernekar»-budskap denne uka, har det med å gjøre at 9 av 16 av de fornærmede, var overstadig beruset. Derfor er det så viktig at folk følger med og griper inn når de sier noe.

- Ta vare på dem som blir for fulle

Samtidig er det en kjensgjerning at mange av sakene ikke ender med fellende dom.

- I mange saker er det ikke vitner, det er gjerne ord mot ord, og det er vanskelig å bevise hva som har skjedd, sier Grosberghaugen.

På tross av voldtektstallene peker Kripos-lederen på at langt de fleste oppfører seg veldig bra.

- Det er 50 000 - 60 000 russ, og at det er 16 hendelser når man ser på hele året, det er ikke så mye. Men det er 16 for mange uansett. Stort sett så oppfører de seg bra, men så har vi noen som ikke gjør det, sier Grosberghaugen.

- Vi skal ikke være moralpoliti, men oppfordrer til å ikke drikke så mye at man ikke mister sans og samling. At man kan ha det gøy likevel. Også er det ekstra viktig å ta vare på dem som får for mye å drikke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media