Nesten hver tredje russevoldtekt skjedde mens andre så det:

- Folk kan ha en tanke om at det er frivillig

Kripos oppfordrer russen til å passe på hverandre, og spesielt ta var på dem som blir for fulle.

VOLDTEKT: Kripos oppfordrer russen til å ta vare på venner som blir for fulle, for i 9 av 16 meldte voldtekt i fjor, var offeret overstadig beruset. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
VOLDTEKT: Kripos oppfordrer russen til å ta vare på venner som blir for fulle, for i 9 av 16 meldte voldtekt i fjor, var offeret overstadig beruset. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Russetida er allerede godt i gang, noe mange nok allerede har fått merke som følge av høylytt festing i nabolaget.

Kripos gikk tirsdag ut med en pressemelding der de kommer med statistikk for russevoldtekter for i fjor.

Ser voldtekt uten å gripe inn

Da ble det anmeldt 16 voldtekter. En av de tingene Kripos merker seg er at i fem av sakene var det personer som observerte voldtekten, uten å gripe inn.

Leder for Kripos voldtektsseksjon, Anne Kristin Grosberghaugen, sier at årsaken til det rett og slett kan være at de ikke har tolket det de har sett som en voldtekt.

- Det er jo også beruselse inne i bildet, og da sanser de ikke like godt som de burde. De kan også ha en tanke om at det er frivillig, og at de derfor ikke griper inn. Det er mange fornærmede som er beruset, og ikke i stand til å motsette seg, sier Grosberghaugen.

Som dermed minner om at nettopp det, at en person ikke er i stand til å motsette seg seksuelle tilnærmelser, også rammes av straffelovens voldtektsbestemmelser.

I fire av de 16 sakene ble også voldtekten filmet, og i minimum tre av sakene ble videoen delt i sosiale medier.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer