- Folk kan ikke la seg støte av alt som ikke er politisk korrekt

Barneskolelæreren som fikk sparken etter Utøya-uttalelser på nettet, sier meldingene var ment som spøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOELV/OSLO (Dagbladet): Barneskolelærer Kjetil Wangen (28) mistet i dag jobben i Ringsaker kommune, som følge av uttalelser på Facebook som ble oppfattet som støtte til Anders Behring Breivik og på grunn av produksjon av kontroversielle amatørfilmer på fritida. 

- Jeg har vært på et møte med kommunen og skoleledelsen. Vi har inngått et forlik om at jeg slutter med umiddelbar virkning. Jeg får etterlønn i en periode som økonomisk kompensasjon, sier Wangen til Dagbladet i ettermiddag.

Selv om han har inngått forlik med kommunen, innrømmer han at han helst ville fortsatt i lærerjobben.

- Jeg hadde håpet at den innsatsen jeg har gjort i klasserommet, skulle bli vektlagt. Klassen jeg har, er en grei gjeng, jeg skulle gjerne fulgt dem til ungdomsskolen, sier 28-åringen.

- Ikke noe valg Men i møte med skoleledelsen ble det klart at han ikke hadde noe reelt valg. Selv om Wangen mener arbeidsgiveren ikke hadde grunnlag til å si ham opp, gikk han med på å fratre, slik situasjonen var blitt.

- Kommunen hadde satt seg helt på bakbeina. Det var ikke snakk om at jeg skulle tilbake på skolen. Jeg ser at med det mediestyret som er blitt, blir det vanskelig å fortsette. Mange foreldre har nok tatt til seg spissformuleringene fra media, og da er det vanskelig å vinne tilbake tilliten. Det har jeg forståelse for. De har jo ikke møtt meg, sier han.

Ment som spøk «Håper Ap atter setter ut AUF-ere på Utøya i året som kommer, og at året byr på en ny flott jaktsesong der ute» og «Godgutten (Breivik, red.anm.) gjør en god figur på TV» er blant meldingene den adjunkt-utdannede læreren har postet på sin Facebook-profil. Til Dagbladet sier han at meldingene er ment som spøk.  

- Det var ment som en spøk. Derfor tok jeg hardt i. Jeg har en slik humor hvor noe av poenget er å provosere. Sånn sett har jeg jo lyktes, sier 28-åringen, som også påpeker at det han skrev, ikke var ment for alles øyne.

- Hadde ikke media plukket opp saken, ville maks de 400 som har lagt meg til som venn, blitt støtt. Nå kan folk som har vært på Utøya, få det kastet i ansiktet. Uten media ville dette bare vært en ekstrem spøk som lå skjult i dialogen på sida mi, sier han.

På spørsmål om han sympatiserer med Breivik, svarer Wangen at han mener det er stor forskjell på å stå for det samme som Breivik politisk, og å gjøre det han har gjort.  

- Jeg er enig i at det er noe feil med innvandringspolitikken i Norge, og jeg er kritisk til islam slik den utøves av noen. Men jeg har ikke noe til overs for det han har gjort. Du kan si det du vil, men ikke gjøre det du vil, sier han.  

- Ikke gjort noe galt Wangen synes mange lar seg støte for lett.  

EKS-ARBEIDSPLASS: Skarpsno skole i Moelv er ikke lenger Wangens arbeidsplass, etter at han fikk sparken på et møte med arbeidsgiveren, Ringsaker kommune, i dag. Foto: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET
EKS-ARBEIDSPLASS: Skarpsno skole i Moelv er ikke lenger Wangens arbeidsplass, etter at han fikk sparken på et møte med arbeidsgiveren, Ringsaker kommune, i dag. Foto: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET Vis mer

- Når jeg sier noe slikt som jeg gjorde, så er det åpenbart for å provosere. Folk må tåle litt mer og ikke ta ting i verste mening. De kan ikke la seg støte av alt som ikke er politisk korrekt, sier han.  

Han mener også at folk må forstå at vold på film er noe annet enn vold i virkeligheten.  

- Er det forenlig å være barneskolelærer og lage voldsfilmer som er tilgjengelig på nett?  

- Jeg mener det. Jeg kan ikke slutte med fritida mi for ei lærerlønn. Det er ikke slik at jeg fronter filmene mine overfor elevene. De fant dem selv. Det er mange verre ting på nettet enn mine filmer, dette er det foreldrenes oppgave å holde barna unna, mener han.

Selv om han mister jobben, angrer han ikke på verken filmene eller uttalelsene.

- Jeg føler ikke jeg har gjort noe feil, selv om jeg har forståelse for at det kan tas i feil mening, sier han.         

LIKER ACTION: Veggen hjemme hos den oppsagte vikarlæreren prydes av actionfilmplakater. Selv lager han amatørfilm som dreier seg rundt ekstremvold og voldtekt. Foto: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET
LIKER ACTION: Veggen hjemme hos den oppsagte vikarlæreren prydes av actionfilmplakater. Selv lager han amatørfilm som dreier seg rundt ekstremvold og voldtekt. Foto: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET Vis mer