- Folk kastet seg ned

Geir Erland (35) ble øyenvitne til det brutale ranet i Stavanger dag tidlig. - Det kom skuddrøyk ut av vinduene på bilene, sier han til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Erland var på jobb rett overfor Norsk Kontanservice (NOKAS), som holder på Domkirkeplassen 3, da ranet skjedde. Han gikk bort til vinduet for å se hva alle smellene skyldtes.

- Jeg hørte mange smell og gikk bort til vinduet. Der så jeg en sølvgrå Saab stasjonsvogn som var parkert utenfor banken. Bak Saaben sto det to mørke biler, som jeg tror var en Range Rover og en Ford Excursion. Det kom en person ut av Saaben. Han hadde gulaktig jakke, og jeg mener han hadde motorsykkelhjelm på hodet, sier Erland til Dagbladet.no.

- Jeg så at det var en person til, som sto ved siden av bilen. Så begynte det å smelle.

Mange skudd

Erland sier at han ikke vet om alle kom seg tilbake til ransbilene, før flukten begynte.

- Det smalt hele veien, mens bilene kjørte over torget. Folk kastet seg ned, og jeg så at det kom skuddrøyk ut av vinduene på de to mørke bilene. Jeg vet ikke om det ble skutt fra Saaben. Det så ikke ut til at bilene hadde skiltplater, sier Erland til Dagbladet.no.

Andre øyenvitner har sagt at det ble avfyrt minst seks skudd. Erland sier at det trolig dreier seg om langt flere.

- Jeg mener det var langt flere enn seks skudd. Bare før bilene begynte å kjøre, ble det avfyrt minst seks skudd, og det var mye skyting da bilene kjørte over torget. Jeg følte at det var skudd hele veien.

Kastet pigger

- Fluktruten må ha vært særdeles godt planlagt. Jeg sto parkert cirka klokka 08.20 i en eldre villabebyggelse en kilometer fra åstedet. Jeg så fra speilet at en lysbeige bil kom i en enorm hastighet, sier et øyenvitne til Dagbladet.no.

- Bilen svingte ned mot en blindvei som har en gang- og sykkelsti under E39. Deretter kom en jeep og en annen bil i like høy hastighet. Det ble kastet pigger for å punktere eventuelle forfølgere, sier han.

- Ruten som ble fulgt, må ha vært godt planlagt fordi man må være lommekjent i Stavanger for å kjenne til denne ruten. Jeg fikk punktert det ene hjulet da jeg kjørte videre.

Dramatisk

Ifølge NRK ble det brukt tåregass under aksjonen.

- Vi var flere tilskuere i området. Vi kjente tåregassen og avventet situasjonen og hørte tre eller fire skudd, sannsynligvis, som kom i vår retning. Det er ingen tvil om at det ble avfyrt mange skuddsalver i forbindelse med ranet, sier øyenvitnet Geir Gjervan til NRK.

- Det er ingen tvil om at når du står i Stavanger sentrum og kjenner tåregassen og hører skudd, så har det vært dramatisk, sier Gjervan.

- Jeg så en bil med kulehull, skjønte jeg det var alvor, sier Gunnar Rønnestad ved Stavanger bispedømmekontor til NTB. Kontoret har lokaler like ved Norsk Kontantservice (NOKAS).

Ifølge NRK fulgte en taxisjåfør etter ranerne. Han hørte på radio at det hadde vært et ran og sammen med en kollega så han en sølvgrå Saab. Han forteller at bilen hadde betydelige skuddskader.

Fire biler ble funnet i enden av Stranddalsveien på Ullandhaug etter ranet. De var stukket i brann.

SPERRET: Denne brennende lastebilen sperret utkjøringen for politiet.
LETER: Det ble løsnet flere skudd og brukt tåregass under ranet. Fire biler er satt i brann i forbindelse med ranet. Her leter bevæpnet politi ved Ullandhaugtårnet leter etter gjerningsmennene.
BRANN: Fire biler ble funnet i enden av Stranddalsveien på Ullandhaug etter ranet. De var stukket i brann.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer