Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Folk kjenner ikke kraften

Når stormen bygger seg opp rundt Lindesnes fyr flokker nyssgjerrige seg rundt Norges sydligste punkt for å skue værgudenes herjinger fra parkett. Men ikke uten fare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LINDESNES FYR/SPANGEREID (Dagbladet): Stormen som rammet kysten av Norge fra Vestlandet til svenskegrensa ble ikke så kraftig som først antatt. På Lindesnes fyr kaller vokterne det en normal liten storm. Likevel reiser de en advarende pekefinger og ber alle som vil ut å kikke, når fråden fra havet skummer om fyret, om å være ytterst forsiktige.

- Folk har av naturlige årsaker ikke kunnskap om hvor høyt bølgene går. De forlater bilen i le og klatrer opp til fyret, drøyt 30 meter over havet, og føler seg trygge. Kanskje vil de gå litt nærmere bølgene også. Men så kommer det en monsterbølge, som enten feier dem på havet eller slår dem ihjel med en gang, forteller fyrvokter Rolf Dybbvik.

På sjøen Til våren kan han krysse av for 40 år som vokter på Lindesnes. Han har sett det meste. Både godt og vondt, og forteller om to hendinger som er spikret i minnet hans.

VÆR FORSIKTIG: Fyrvokter Rolf Dybbvik ber folk som kommer for å se på uværet på Lindesnes om å være forsiktige. Foto: Per Flåthe / Dabladet
VÆR FORSIKTIG: Fyrvokter Rolf Dybbvik ber folk som kommer for å se på uværet på Lindesnes om å være forsiktige. Foto: Per Flåthe / Dabladet Vis mer

- 3. juledag i 1998 ble jeg intervjuet av en journalist fra Dagbladet. Han gikk, men kom raskt løpende tilbake og fortalte at en bølge hadde feid over parkeringsområdet. Heldigvis ble ingen tatt da. Men på 80-tallet var det to som ikke klarte seg. Tre kamerater gikk ut på fjella. En var rask og fikk klamret seg til noen steiner, de to andre ble vasket bort, forteller han.

Grågrønn sjø At bølgene kan bli urimelige store har han også en liten historie om.

- Det var sterk storm og sjøen var stor. Jeg var oppe i fyret, da det kom en kolossal bølge. Den brøyt over fyret, slik at jeg følge meg som i en ubåt, da jeg kikket ut av glasset i lyshuset og ikke så annet enn grågrønt vann. Vi snakker om 50 meter over havet der.

BØLGENE BRYTER: Store bølger bryter helt opp til fyret. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
BØLGENE BRYTER: Store bølger bryter helt opp til fyret. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer

Rolf Dybbvik stoler på arbeidsplassen sin. Den har stått som fjell i de 40 årene han har jobbet der. Men besøkende må altså ta seg i akt.

- Har du jaget noen?

LANGVEISFARENDE: Tyske Jan-Ole Haushahn (gul jakke) og Marc-Andre Beyer fra Kiel følger med når fyrvokter Kjell Olsen måler vind.  Per Flåthe / Dagbladet
LANGVEISFARENDE: Tyske Jan-Ole Haushahn (gul jakke) og Marc-Andre Beyer fra Kiel følger med når fyrvokter Kjell Olsen måler vind. Per Flåthe / Dagbladet Vis mer

- Ja, når været er kraftig er jeg oppe i fyret for å holde oversikt. Da hender det at jeg må ta tak i folk. De hører på meg, og mange skjønner at de har vært i far når de ser bølgene slår opp der de stod bare øyeblikk tidligere, forteller han.

Vil se været Rold Dybbvik legger ikke skjul på at han er en sosialt tilrettelagt mann og ønsker besøkende velkommen til arbeidsplassen sin. Rundt 70 000 mennesker finner da også veien ut til fyret. De fleste i fint vær. Men også når været ikke er på sitt aller blideste.

- Det er alltid hyggelig å få besøk.

LEKER MED VINDEN: Disse to karene, som ønsker å være anonyme, lekte seg godt i stormkastene. Per Flåthe / Dagbladet
LEKER MED VINDEN: Disse to karene, som ønsker å være anonyme, lekte seg godt i stormkastene. Per Flåthe / Dagbladet Vis mer

Også under stormen denne uken har en rekke mennesker tatt veien ut til fyret. Blant disse er også to tyske karer.

- Vi hadde hørt om det på nyhetene og ville se på været. Det er kraftig, sier Jan-Ole Haushahn og Marc-Andre Beyer, begge fra Kiel.

For tiden arbeider de i Kristiansand, men ville altså ikke la en slik væranledning gå fra seg.

Lokale kommer også Det er ikke bare langveisfarende som tar turen. Wenche Lindgren og Steinar Risa fra Vigeland, like innenfor Lindesnes, liker også å ta en titt på havet når det bruser.

- Vi er nysgjerrige på stormenm, sier Risa
.
-Er dere skuffet?

TATT AV VINDEN: Det er ingen spøk å gå rundt i stormkastene. Det fikk denne mannen erfare. Per Flåthe / Dagbladet
TATT AV VINDEN: Det er ingen spøk å gå rundt i stormkastene. Det fikk denne mannen erfare. Per Flåthe / Dagbladet Vis mer

- Vel, vi hadde forventet mer. Kanskje litt høyere bølger. Men det blåser jo ganske godt da.

Paret ble en stund på platået over vannet. Andre besøkende lekte seg i vinden. De forsøkte å se hvor langt de kunne lene seg inn i vinden før de falt.

NYSGJERRIGE: Wenche Lindgren og Steinar Risa fra Vigeland ville ut og se på havet og været.Foto: Per Flåthe / Dagbladet
NYSGJERRIGE: Wenche Lindgren og Steinar Risa fra Vigeland ville ut og se på havet og været.Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media