- Folk kjører til bensinen koster 25 kroner

Forskerne har beregnet utviklingen fram til 2020. Har du sett noen ekstreme priser i dag?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Du kommer til å kjøre like mye privatbil selv om literprisen på bensin og diesel kommer til å stige langt mer enn en femmer utover dagens nivå.

Det vil ikke skje noe dramatisk med bilbruken innen overskuelig framtid før literprisen nærmer seg 25 kroner ut fra dagens prisnivå, har forskere ved Transportøkononomisk institutt beregnet.

Forskningen ble satt i gang på oppdrag fra sekretariatet for Nasjonal transportplan, og resultatet ble overlevert i januar i år.

- Siden den gang er det ingen forutsetninger som er endret. Myndighetenes forslag transportplan fram til 2019 er den samme, og det er også forskernes konklusjon, sier informasjonssjef Harald Aas i Transportøkononomisk institutt (TØI) til Dagbladet.no.

Og det er ikke TØI som foreslår at bensinprisen skal opp til 25 kroner.  Det er forskerne som har gjort ulike beregninger ut fra blant annet folks forventede økonomi og de planene som foreligger for persontransport ut neste tiår.

Her kan du lese hele rapporten.

Forskerne har ikke beregnet hva som vil skje om dagens bensinpris blir doblet over natta nå, men hva som vil skje med en dobling i 2020. Da har forskerne sett på en dobling i forhold til en literpris som følger vanlig prisutvikling de neste 12 årene.

Billigere buss = færre syklister

 OVEROPPHETET I FREDRIKSTAD:  Svært hyggelige tall ved yx-stasjonen i krysset Knipleveien/Veumveien i Fredrikstad tirsdag kveld, men det spørs nok om  regningen etter tanking sier det samme. 2400-foto: RAYMOND BÆRØ.
OVEROPPHETET I FREDRIKSTAD: Svært hyggelige tall ved yx-stasjonen i krysset Knipleveien/Veumveien i Fredrikstad tirsdag kveld, men det spørs nok om regningen etter tanking sier det samme. 2400-foto: RAYMOND BÆRØ. Vis mer

En annen overraskende konklusjon i rapporten er at lavere priser med kollektivtransport ikke vil påvirke privatbilismen i stor grad. Passasjertallet på busser og tog vil øke, men det er i hovedsak syklister og fotgjengere som vil bruke tilbudene - ikke folk som har for vane å kjøre egen bil fra dør til dør.

Tirsdag lanserte energimyndighetene i EU og Norsk Petroleumsinstitutt 10 sparepunkter for mindre drivstofforbruk. Bensinsparerådene finner du her.

For det er ikke bare i Norge at indignerte bileiere aksjoner mot stigende drivstoffpriser om dagen.

- Landeveisrøveri

Om lag 100 yrkessjåfører i England blokkerte tirsdag den store innfartsåren A40 til London med parkerte vogntog og plakater som "Landeveisrøveri" og "Truck Off, Gordon Brown".

Dråpen som fikk begeret til å flyte over for trailersjåførene er et forslag fra regjeringen om å øke drivstoffavgiften med to pence -  20 øre literen - fra høsten.

- Hvis ikke dette forslaget er trukket tilbakeinnen 14 dager, trapper vi opp aksjonene, sier en talsmann for yrkessjåførene til Sky News etter en av de mest lammende trafikkaksjonene i London på lang tid.

Flere steder i Storbritannia har literprisen vippet over 15 norske kroner i vår, melder BBC.

- Folk kjører til bensinen koster 25 kroner

Har du registrert noen spesielt lave eller høye bensin- eller dieselpriser i ditt distrikt i dag? Send et bilde av pumpeprisen til 2400@dagbladet.no Vi betaler en full tank til lesere som har funnet høyeste og laveste pris innen klokka 12 i dag.

KLAR BESKJED TIL GORDON BROWN: Mer enn hundre yrkessjåfører blokkerte hovedferdsåren A40 til London tirsdag i protest motet forslag om å øke drivstoffavgiften med 20 øre literen.