Folk klamrer seg til fly

Mandag er det dramatiske scener som utspiller seg på flyplassen i Kabul.

FLYKTER: Tusenvis av personer forsøker å flykte fra flyplassen i Kabul mandag. Video: Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidlig mandag morgen ble komersielle flyvninger stanset fra flyplassen i Afghanistans hovedstad Kabul.

Amerikanske styrker kontrollerer nå deler av flyplassen. Det pågår et desperat forsøk for å evakuere flest mulig, etter at Taliban nå har tatt makten i landet.

Bildene fra flyplassen mandag formiddag viser tusenvis av mennesker som forsøker å komme seg om bord på flyene som forlater det krigsherjede landet.

På grunn av den kaotiske situasjonen på flyplassen er nå alle fly satt på bakken, skriver Sky News.

Faller

En video av et amerikansk transportfly, av typen C17A Globemaster, viser folkemassene løpe nedover flystripa mens flyet takser ut. En rekke personer klamrer seg også fast til både landingshjul, dører og liknende.

Videoene fra flyplassen viser også at flere personer tilsynelatende faller fra flyet etter at det har lettet.

Flytypen har i etorien plass til rundt 134 personer, men ifølge Forbes meldte en pilot om at de hadde tatt av med rundt 800 personer om bord.

800 om bord

- OK, hvor mange personer har du om bord? 800 personer på flyet ditt? Herregud.. Bra jobba å komme seg av bakken, sier en flyveleder til piloten.

800 personer, hvis de veier rundt 100 kilo i snitt, er helt på grensa av hva det enorme transportflyet kan løfte.

Andre bilder fra stedet viser amerikanske Apache-helikoptre fly lavt over folkemassene i det som ser ut til å være et forsøk på å få folk til å spre seg.

En talsperson for de amerikanske styrkene som kontrollerer flyplassen sa til Reuters tidligere mandag morgen at de løsnet varselskudd for å få kontroll på folkemassene.

- Folkemassen var ute av kontroll. Skytingen ble bare gjort for å deeskalere kaoset, sier talspersonen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer