OVERLEVENDE:  Kaptein Neels van Eijk fløy over området med helikopter for å lete etter overlevende. Han forteller at folk klamret seg fast til det de fant. Foto: Windwhirl Aviation Tanzania
OVERLEVENDE: Kaptein Neels van Eijk fløy over området med helikopter for å lete etter overlevende. Han forteller at folk klamret seg fast til det de fant. Foto: Windwhirl Aviation TanzaniaVis mer

- Folk klamret seg fast til redningsvester, madrasser og kjøleskap

Minst 187 personer omkom i ferjeforliset ved Zanzibar. De fleste er kvinner og barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ferja MV Spice Islander var på vei mellom Zanzibars hovedøy Unguja og øya Pemba. Den forlot havna i 21-tida, og skal ha sunket fire timer seinere.

Passasjerene var fortrinnsvis personer som var på vei hjem etter feiring av den muslimske høytiden ramadan.

Minst 187 personer er bekreftet omkommet, melder BBC. Tallene varierer imidlertid. Ifølge Tanzanias Røde Kors skal minst 200 personer være omkommet.

- De døde er for det meste kvinner og barn, sier Joseph Kimaryo i Tanzanias Røde Kors til News 24.

- Ingen meldinger om nordmenn om bord 620 personer har så langt blitt reddet. Ifølge News 24 har båten kapasitet til 650 personer, og det har tidligere kommet meldinger om at båten var overlesset.

Redningsarbeidet pågår fortsatt for fullt, og dødstallet er forventet å stige.

- Vi mottar fortsatt mange lik som blir fraktet hit med lastebil, sier doktor Karim Zah ved det lokale sykehuset Mnazi Mmjoa i Zanzibar til nyhetsbyrået Reuters.

Det har så langt ikke kommet inn meldinger om at det har vært nordmenn om bord på ferja.

En fiskebåt plukket opp overlevende etter ferjeforliset. Her mottar de overlevende vann fra mannskapet om bord på turistbåten Kisi. Foto: REUTERS/Marton Dunai/Scanpix
En fiskebåt plukket opp overlevende etter ferjeforliset. Her mottar de overlevende vann fra mannskapet om bord på turistbåten Kisi. Foto: REUTERS/Marton Dunai/Scanpix Vis mer

- Vi har løpende kontakt med konsulen i Zanzibar. Vi har ikke fått melding om at nordmenn skal ha vært i forliset. Jeg tror ikke de har helt oversikt ennå, men det er foreløpig ingen meldinger om at nordmenn er omkommet eller savnet, sier pressevakt Hilde Steinfeldt i UD til Dagbladet i 17.30-tiden.

- Holdt fast i det de fant Den lokale helikopterpiloten Neels van Eijk fløy over katastrofeområdet i morgentimene, for å hjelpe til med å lete etter overlevende.

- Folk holdt fast i det de fant - madrasser, kjøleskap, kasser og redningsvester, sier Neels van Eijk til Dagbladet.

Han fløy ut til området like før klokka 6 lokal tid. Det var svært høye bølger i området, noe som gjorde det vanskelig for letemannskap om bord på båter å finne de overlevende.

- Vi fløy til båtene og ledet dem til de overlevende, slik at de kunne få dem i sikkerhet, sier van Eijk, som legger til at det også var mange lik i vannet.

- Skremmende Øygruppen Zanzibar er en autonom region som tilhører Tanzania. Det er et populært turistmål, og flere norske reiseselskaper arrangerer turer dit.

Eivind Tungland er leder i Paka Adventures, et selskap som arrangerer safari og opplevelsesturer i området. De har for øyeblikket to nordmenn som reiser med selskapet. Disse to er i god behold.

- Vi er veldig glad for at ingen av våre turister var med på båten. Vi sender ofte personer med båt, men vi bruker det sikreste selskapet, sier Tungland til Dagbladet.

- Ingen vet hvor mange som har vært om bord. Uoffisielle kilder har sagt at det kan være snakk om så mange som tusen personer. Det er skremmende at man ikke har noen kontroll, sier Tungland.

Billigste reisealternativ Han håper nå at myndighetene i Tanzania gjennomgår sikkerheten og rutinene til det private ferjeselskapet. Ifølge Tungland er dette det rimeligste reisealternativet i området.

 ULYKKESFERJA:  Ferja MV «Spice Islander» forliste fire timer etter at den forlot havna. Dette bildet er tatt i 2007, da ferja måtte be om hjelp fra koalisjonsstyrkene ved kysten av Somalia etter å ha gått tom for drivstoff. Den gang var det ingen passasjerer om bord. Foto: U.S. Navy photo/Wikimedia Commons
ULYKKESFERJA: Ferja MV «Spice Islander» forliste fire timer etter at den forlot havna. Dette bildet er tatt i 2007, da ferja måtte be om hjelp fra koalisjonsstyrkene ved kysten av Somalia etter å ha gått tom for drivstoff. Den gang var det ingen passasjerer om bord. Foto: U.S. Navy photo/Wikimedia Commons Vis mer

I tillegg går den på natta, som gjør at den kan framstå som et bra alternativ for turister som ønsker å spare en overnatting.

- Vi vet også at det er mange ungdommer og backpackere som ønsker å spare penger, og som kan la seg friste av å bruke denne ferja. Vår anbefaling er at man bruker reiseselskapet sitt til å bestille båtturer, sier Tungland.

Myndighetene i Tanzania har erklært en tre dagers sørgeperiode.

FRAKTES I LAND:  Politiet i Tanzania frakter døde kropper opp fra vannet. Foto: AP Photo/Sultan Ali/Scanpix
FRAKTES I LAND: Politiet i Tanzania frakter døde kropper opp fra vannet. Foto: AP Photo/Sultan Ali/Scanpix Vis mer