Sverige gjenåpnet:

- Folk klemte og drakk av hverandres flasker

I natt kunne svenskene igjen gå på byen uten å forholde seg til restriksjoner. For mange var det en gledens dag. Andre så på gjenåpningen med økt uro.

STUREPLAN: Gjenåpningen ble feiret med konfetti på Stureplan i Stockholm. Foto Pontus Lundahl/TT News Agency/Reuters/NTB
STUREPLAN: Gjenåpningen ble feiret med konfetti på Stureplan i Stockholm. Foto Pontus Lundahl/TT News Agency/Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag var den første dagen uten coronarestriksjoner i Sverige, noe mange svenskene i natt tok til gatene for å feire.

Ifølge Aftonbladet var det lange køer ved mange utesteder og nattklubber - betydelig lengre enn på en vanlig lørdag før pandemien startet.

- De har stått i kø utenfor studentstedene siden klokken sju om morgenen. De har tatt med seg badestoler og stått og hengt i køene, sier Viktor Dicksved ved politiets regionale kommandosentral.

STEMNING: - Det ser bra ut, det er en god stemning i byen, sier Thomas Backemo, i Norrmalmspolisen til SVT. Foto: Pontus Lundahl/TT/AP/NTB
STEMNING: - Det ser bra ut, det er en god stemning i byen, sier Thomas Backemo, i Norrmalmspolisen til SVT. Foto: Pontus Lundahl/TT/AP/NTB Vis mer

- God stemning

Ifølge avisa hadde politiet utplassert ekstra politiberedskap flere steder i de største byene i natt.

Til SVT sier politiet at det ikke ble meldt om flere hendelser enn normalt.

Og gleden over å igjen kunne gå på byen uten å forholde seg til restriksjoner smittet over på mange - også politiet.

- Det ser bra ut, det er en god stemning i byen, sier Thomas Backemo, i Norrmalmspolisen til SVT.

For mange som har fylt 18 år i løpet av pandemien ble onsdagskvelden også deres nattklubb-debut, påpeker Aftonbladet.

- Folk var glade, sier avisas fotograf i Stockholm.

Aldri sett lengre kø

Også i Gøteborg valgte svært mange i natt å ta en etterlenget tur på byen.

Klokka 22 åpnet en av byens nattklubber, Excet, dørene for første gang siden pandemien startet.

- Folk har stått i kø siden klokka 21, og når jeg titter ut og ser på køen nå, så har jeg aldri i mitt liv sett så mye folk utenfor en nattkubb, og jeg har jobbet med dette i 15 år, sier medeier av klubben Alexander Clarensius til GT.

Gleden var stor, skriver Expressen.

- Det er så herlig! Endelig, sier Fredrik Eriksson til avisa.

KØER: Mange svensker benyttet anledningen til å endelig gå ut på byen igjen i går og i ntat, og køene utenfor mange utesteder var svært lange. Foto Pontus Lundahl/TT/Reuters/NTB
KØER: Mange svensker benyttet anledningen til å endelig gå ut på byen igjen i går og i ntat, og køene utenfor mange utesteder var svært lange. Foto Pontus Lundahl/TT/Reuters/NTB Vis mer

- Klemte og drakk

Men ikke alle delte den voldsomme begeistringen.

Sykepleier Stina Thunberg sier til Aftonbladet at hun kjente på en uro da hun så de store folkeansamlingene på vei hjem fra nattskift i Uppsala.

Hun understreker overfor avisa at hun ikke har noe imot at fullvaksinerte kan gå ut, men sier hun mener det burde være et krav om coronapass på utestedene.

- Jeg har aldri sett så lange køer i hele mitt liv og jeg har bodd her i over åtte år. Folk holdt ingen avstand, og de klemte og drakk av hverandres flasker, sier Stina Thunberg.

PARTY: Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) kom direkte fra Venezia til et dansegulv i Oslo, for å frie gjenåpningen av Norge lørdag 25. september. Video: Tipser Vis mer

- Ikke som Oslo

Også overlege John Styrud ved Danderyd sykehus så på gårsdagens gjenåpning med bekymring.

- Det må ikke bli som i Oslo, at det blir folkefest på gata. Man må ha respekt for hverandre og holde avstand, sa han i går morges til Aftonbladet.

Han viser til at sykehusene i Stockholm fra før av er under et stort press, og er fulle av pasienter som er rammet av ulykker, hjerteinfarkt og lignende.

Videre uttrykker han bekymring knyttet til det at mange svensker - rundt 17 prosent av befolkningen - fortsatt er uvaksinert.

- Vi har absolutt ingen tid eller kapasitet til at det blir en ny bølge. Alle som ikke er vaksinert må gå og vaksinere seg nå, sier han.

- Vi har hatt en pandemi i halvannet år, med begrensninger. Det er fortsatt ikke over, så vi bør være forsiktige, legger han til.

AVVISER KAOS: Politiet i Oslo kalte inn til pressekonferanse etter festnatta natt til søndag 26. september, som ble forårsaket av gjenåpningen av Norge lørdag. Video: NTB Vis mer

Tegnell: - God anledning

Statsepidemiolog Anders Tegnell tror imidlertid det ikke blir noen kraftig smitteøkning etter at Sverige fjernet de aller fleste coronatiltakene.

I løpet av de siste ukene har det vært en ganske rask nedgang i smittetallene. Samtidig blir stadig flere svensker vaksinert, skriver NTB.

- Dette er en god anledning til å lette på restriksjonene, mener Tegnell.

Onsdagens gjenåpning i Sverige betyr at det ikke lenger er begrensninger på antall personer på fotballkamper, konserter og private fester. I utelivet blir det igjen normale åpningstider.

Tegnell tror det nå kan bli en viss oppgang i smittetallene.

- Men vi tror ikke den trenger å bli spesielt dramatisk, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer