Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Folk kommer til å dø

Amerikanske myndigheter trygler folk om å komme seg i sikkerhet før orkanen ankommer om noen få timer.

KRAFTIG: Eric Mongirdas poserer foran bølgene i Milford Connecticut. Foto: REUTERS / Michelle McLoughlin / NTB Scanpix
KRAFTIG: Eric Mongirdas poserer foran bølgene i Milford Connecticut. Foto: REUTERS / Michelle McLoughlin / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følg utviklingen direkte i Dagbladets nyhetsstudio.

(Dagbladet): Orkanen «Sandy» har satt opp farten, og får landkjenning i det sørlige New Jersey tidligere enn først meldt, rundt klokka 23, norsk tid. 

Det kraftige og gigantiske uværet bringer med seg en stormflod ulikt noe annet som tidligere har rammet denne delen av USA.

Kombinert med en vinterstorm fra vest og arktisk kaldluft, kommer denne sjeldne hybridstormen - eller «superstormen» som mange kaller det - til å sette USAs tettest befolkede områder på en alvorlig og livsfarlig prøve.

- Dagene framover kommer til å bli veldig vanskelige. Folk kommer til å dø. Folk kommer til å bli drept i denne stormen, sier guvernør i delstaten Maryland, Martin O'Malley, ifølge nyhetsbyrået AP.

Med varlser om opptil 3,35 meter springflo, kan t-banesystemet og store deler av millionbyen New York legges under vann. Elektrisitetsnett, kloakk, vannforsyninger, kommunikasjon, økonomien og transport kan lammes i lang tid.

Men det er ikke bare New York og New Jersey som står i siktelinjen. «Sandy» er enorm. Med kraftige vinder i en diamater på 1500 kilometer, kommer uværet til å bringe enorme skader til en stor del av USAs østkyst.

Flere delstater og storbyer som Washington D.C., Baltimore, Philadelphia og Boston er i full kriseberedskap, og forbereder seg på verste i takt med at vindene, nedbøren og havnivået øker. Men til tross for omfattende evakueringsordrer, nekter noen å dra og mener de skal greie å ri ut stormen.

Chris Christie, guvernør i New Jersey, sier dette ikke er tidspunktet for «å vise seg fram».

- Ikke vær dum. Dette er tidspunktet til å redde deg selv og familien, sier Christie.