- Folk lar seg lure av nazistisk nettsted

Mange liker og deler Fyret.nu's artikler om voldtekt begått av mørkhudede.

VIL AVSLØRE FYRET.NU: Joakim Møllersen i Radikal Portal har lagt mange arbeidstimer i arbeidet med å avsløre Fyret.nu som nazistside. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
VIL AVSLØRE FYRET.NU: Joakim Møllersen i Radikal Portal har lagt mange arbeidstimer i arbeidet med å avsløre Fyret.nu som nazistside. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Nordmenn flest har ingenting til overs for nazisme, og ville aldri likt Fyrets artikler på Facebook dersom de visste hvem som sto bak. Derfor har de tatt ned hakekorset og de ideologiske kjennetegnene for å gjøre seg selv spiselige. Men dette er bare en kosmetisk manøver - de lurer folk, sier Joakim Møllersen, redaksjonsmedlem i nettsida Radikal Portal.

Radikal Portal publiserer denne uka artikler der de vil avsløre den stadig mer populære nettsida Fyret.nu som nazistisk. Dette kommer i kjølvannet av langvarig overvåking av nettstedet og miljøet rundt.

- Hvorfor gjør dere dette?

- I 1979 kastet nynazister ei bombe mot 1. mai-toget i Oslo. På 80-tallet satte nynazister fyr på asylmottak og framsatte bombetrusler mot Sagene barneskole i Oslo (på grunn av andelen ikke etnisk norske elever). I 2001 ble Benjamin Hermansen drept. Vi vil ikke ha et slikt samfunn, sier Møllersen.

Løy om 17. mai-flagg På kort tid siden oppstarten i 2012 har Fyret.nu fått stor oppslutning på sosiale medier. På Facebook har de nesten 3000 «likes» - langt flere gir sin støtte gjennom å dele og lovprise nettstedets artikler.

Sida har hemmelig ledelse og redaksjon. Domenenavnet .nu tilhører stillehavsøya Niue og er viden brukt internasjonalt, særlig i Skandinavia.

Fyret.nu ble nasjonalt kjent i fjor, da de meldte at Aspøy barneskole i Ålesund skulle erstatte de norske flaggene i 17. mai-toget med flagg fra barnas opprinnelsesland. Opplysningen skapte ramaskrik i norske nettfora - men stemte ikke med virkeligheten (NRK-lenke).

- UNDER FALSKT FLAGG: Fyret.nu utgir seg for å være en nyhetsside som «gir den usensurerte sannheten», bl.a. om innvandring og voldtekt begått av mørkhudede gjerningsmenn. Men nettstedet har tette bånd til norske og svenske nazister og seiler under falskt flagg, ifølge Radikal Portal. Faksimile: Fyret.nu
- UNDER FALSKT FLAGG: Fyret.nu utgir seg for å være en nyhetsside som «gir den usensurerte sannheten», bl.a. om innvandring og voldtekt begått av mørkhudede gjerningsmenn. Men nettstedet har tette bånd til norske og svenske nazister og seiler under falskt flagg, ifølge Radikal Portal. Faksimile: Fyret.nu Vis mer

Mange av nettstedets tilfeldige lesere lar seg fenge av artiklene der volds- og seksualforbrytere med mørk hud identifiseres med navn og bilde, og roser Fyret for åpenheten.

Dette skriver de om seg selv:

«Fyret er en uavhengig nyhetsside som skal gi leserne nyheter og vinklinger de ikke får gjennom vanlig media [sic] i Norge. Vi bryr oss ikke om journalistenes Vær Varsom-plakater, men gir den usensurerte sannheten.»

Oversatte naziartikler Fyrets spekter av «nyheter» begrenser seg imidlertid stort sett til artiklene der de offentliggjør mørkhudede kriminelle, samt saker om hvilken fare innvandringen utgjør for Norge og Vest-Europa. Nettstedet skriver bl.a. også at Quentin Tarantinos Oscar-belønte film «Django Unchained» «hyller drap på hvite».

Samtidig videreformidler Fyret en rekke oversatte artikler fra det svenske nettstedet Realisten.se - som inntil for få år siden het Den Svenske Nationalsocialisten - partiorganet for Nationalsocialistisk Front, siden 2009 kjent som Svenskarnas Parti. Vice versa lenker Realisten til Fyrets artikler.

Fyret har også gjentatte ganger uttrykt seg i positive ordelag om det greske nynazistiske partiet Gyllent Daggry - kjent for sitt Hitler-svermeri, rasisme og fornektelse av jødeutryddelsene.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra Fyret via sida, men har ikke fått respons.

Benekter forbindelse Radikal Portal sier de har avdekket navngitte personer som ansvarlige for nettstedet. En av dem er en mann i 30-åra som tidligere har markert seg som lederskikkelse i en nynazistisk organisasjon. Den andre, også han i 30-åra, er en kjent nynazist med tette bånd til russiske Slavisk Union og dennes frontfigur Vjatsjeslav Datsik.

JULEHILSEN: Fyret.nu viderebringer julehilsener fra en rekke «nasjonalistiske partier» - blant dem nazistiske Svenskarnas Parti. Faksimile: Fyret.nu
JULEHILSEN: Fyret.nu viderebringer julehilsener fra en rekke «nasjonalistiske partier» - blant dem nazistiske Svenskarnas Parti. Faksimile: Fyret.nu Vis mer

- Jeg har ikke noe med Fyret.nu å gjøre, sier den tidligere nynazistlederen til Dagbladet.

Østlandsmannen sier han er kjent med at navnet hans er nevnt i forbindelse med Fyret.

- Det er mange konspirasjonsteorier ute og går. Men jeg er ikke lenger med i noen organisasjon, og lever et stille og rolig familieliv.

- Jeg vil ikke si noe om dette, sier den andre utpekte Fyret.nu-bakmannen til Dagbladet.

- Hvorfor ikke?

- Det er flere grunner. Blant annet har Dagbladet skrevet piss om vennene mine før, sier den profilerte nynazisten.

- Ikke tvil Shoaib Sultan, rådgiver ved Antirasistisk Senter, mener det ikke kan være tvil om at Fyret.nu er nazistisk.

- BEVIS: Ifølge Radikal Portal beviser denne Facebook-postingen at den ene utpekte norske nynazisten er blant opphavspersonene bak Fyret.nu. Faksimile: Facebook / Radikal Portal
- BEVIS: Ifølge Radikal Portal beviser denne Facebook-postingen at den ene utpekte norske nynazisten er blant opphavspersonene bak Fyret.nu. Faksimile: Facebook / Radikal Portal Vis mer

- Det er vanskelig ikke å se nazistempelet - det viser seg i henvisningene til Svenskarnas Parti, artiklene fra Realisten, utvalget av saker og måten de blir presentert på. Dette er ikke bare «innvandrerkritisk», sier Sultan til Dagbladet.

Sultan synes det er spesielt bekymringsfullt at mange tilsynelatende ukritisk liker og deler Fyrets artikler på sosiale medier.

- Når mange lenker til dem uten å vite at de er nazistiske, er de samtidig med på å spre hatpropaganda.

- Velskrevet Rådgiveren med ekspertise på ekstremisme understreker også at artiklene på Fyret holder et helt annet nivå enn tilfellet har vært på andre høyreekstreme nettsider.

- Det er sofistikert gjort. Isolert sett har artiklene høy kvalitet, sier han.

Joakim Møllersen i Radikal Portal understreker at det nynazistiske miljøet i Norge er svært lite.

- Den eneste måten å nå ut over sin lille krets på er å lyve og være anonyme. Hvis de står fram, blir det fiasko; ingen vil ha noe med dem å gjøre, sier han.

«Nasjonalisme» I dag vil få organisasjoner og enkeltpersoner gi seg selv merkelappen «nazist». I stedet kaller mange seg «nasjonalist».

TILKNYTNING: Ifølge Radikal Portal er dette bevis på at en av de utpekte norske nynazistene står bak Fyret.nu, siden han har brukt logoen som bakgrunnsbilde. Nordisk Vision er nordiske nynazisters sommerleir. Faksimile: Facebook / Radikal Portal
TILKNYTNING: Ifølge Radikal Portal er dette bevis på at en av de utpekte norske nynazistene står bak Fyret.nu, siden han har brukt logoen som bakgrunnsbilde. Nordisk Vision er nordiske nynazisters sommerleir. Faksimile: Facebook / Radikal Portal Vis mer

- Men hvem er ikke nasjonalist? Dette er enda en måte å forlede folk på; ser vi nærmere på disse organisasjonene, har de klare nazistiske elementer: prinsippet om hvit makt, holocaustfornektelse, beundring for Hitler og bruk av hakekorsliknende symboler. Man må kalle det for sitt riktige navn, sier Møllersen.

Han forteller at hittil fire personer i Radikal Portal har fått drapstrusler fra ytre høyre, og er klar over at han ved å stå fram selv kan bli mål for slike trusler.

- Men jeg vil ikke la meg true til taushet, sier han.

- Ikke bra Hans Rustad, redaktør for det innvandrings- og islamkritiske nettstedet Document.no, kan styre sin begeistring for Fyret.nu. Først og fremst finner han det problematisk at ingen påtar seg redaktøransvaret.

- Ei ansiktsløs side inviterer til frislepp, det får jo ingen konsekvenser for personlig omdømme. Det er også en stategi som fører andre ting med seg; antisemittiske og rasistiske kommentarer er ikke bra, sier Rustad til Dagbladet.

Document.no-redaktøren trekker paralleller til svenske Avpixlat, som også har anonym redaksjon og er opptatt av grov kriminalitet begått av innvandrere.

- Slike saker har en enorm sprengkraft, sier Rustad.

- Får hjelp av mediene Like fullt mener Document.no-redaktøren at norske medier «farer med harelabb» over disse sakene, av frykt for å støte folk - og at dette gir Fyret en grunn til å eksistere.

HOLOCAUSTFORNEKTELSE: Den ene utpekte opphavsmannen bak Fyret erklærer her at han ikke tror at jødeutryddelsen under andre verdenskrig fant sted. Han får respons av norske og svenske meningsfeller. Faksimile: Facebook / Radikal Portal
HOLOCAUSTFORNEKTELSE: Den ene utpekte opphavsmannen bak Fyret erklærer her at han ikke tror at jødeutryddelsen under andre verdenskrig fant sted. Han får respons av norske og svenske meningsfeller. Faksimile: Facebook / Radikal Portal Vis mer

- Da får de servert et satsingsområde på et fat. Inntil mediene innser dette og gjør noe med det, vil Fyret finnes, konstaterer Rustad.

Redaktøren understreker at Fyret ikke er ærlige om agendaen bak alle artiklene om voldtekt begått av innvandrere.

- Fyret.nu vet også utmerket godt hvilket følelser som piskes opp. At nyheter og følelser drives under jorda, er ikke heldig, verken for Fyret, leserne, medier eller samfunnet, og Fyret burde selv forsøke å problematisere at de gjør seg selv til aktører.

REKLAMERER: Her reklamerer den tidligere lederen for en nynazistisk organisasjon for Fyret.nu. Ifølge Radikal Portals opplysninger er mannen i 30-åra en av flere opphavspersoner bak nettstedet. Selv avviser han å ha noe med Fyret å gjøre. Faksimile: Facebook / Radikal Portal
REKLAMERER: Her reklamerer den tidligere lederen for en nynazistisk organisasjon for Fyret.nu. Ifølge Radikal Portals opplysninger er mannen i 30-åra en av flere opphavspersoner bak nettstedet. Selv avviser han å ha noe med Fyret å gjøre. Faksimile: Facebook / Radikal Portal Vis mer
BEKYMRET: Shoaib Sultan i Antirasistisk Senter ser med uro på Fyret.nu's stadig sterkere fotfeste. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
BEKYMRET: Shoaib Sultan i Antirasistisk Senter ser med uro på Fyret.nu's stadig sterkere fotfeste. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer