Nicole (21) i Seoul:

- Folk løp i panikk

Over 150 mennesker mistet livet etter en halloween-feiring i Seoul lørdag kveld. Nicole Berg (21) og Kine Solberg Svendsen (25) opplevde dramatikken på nært hold.

NB: STERKE BILDER: Over 150 mennesker døde da det oppsto trengsel under en halloween-feiring i Seoul lørdag. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag kveld var 21 år gamle Nicole Berg fra Trondheim på plass i Itaewon. Under 24 timer seinere var det livlige utelivsdistriktet forandret til et mareritt.

- Det er helt forferdelig å tenke på, sier hun til Dagbladet.

På telefon fra Seoul forteller hun om dramatikken som utspilte seg på en halloween-feiring i Seoul. Søndag morgen bekreftet Utenriksdepartementet at én norsk statsborger er bekreftet død.

Berg hadde kvelden før vært til stede i Itaewon med gode venner. De drakk og koste seg, og hadde kledd seg ut i stilige kostymer. Planen var å dra tilbake lørdag kveld, men fredagskvelden ble så sein at de valgte å endre planene.

Det er de veldig glade og takknemlige for i dag.

SJOKKERT: Nicole Berg (21) er fortsatt i sjokk over det som skjedde sent lørdag kveld. Foto: Privat
SJOKKERT: Nicole Berg (21) er fortsatt i sjokk over det som skjedde sent lørdag kveld. Foto: Privat Vis mer

Spesiell stemning

- Jeg klarer ikke slutte å tenke på alle de som har mistet noen, og som fortsatt ikke vet om sine nærmeste er i live, sier hun.

Når Dagbladet snakker med henne søndag morgen norsk tid, har hun akkurat gått av T-banen i Seoul. På vei til en venninne som har mistet en klassekamerat, er stemningen merkelig.

- Det er jo som regel høylytt og folk som snakker, men i dag har stemningen vært veldig spesiell. Folk sier minst mulig, sier hun.

21-åringen anslår at hun var en drøy kilometer fra stedet der over 150 mennesker mistet livet.

- Vi så folk som løp i panikk og hørte både ambulanser og politi hele tida. Vi skjønte at det hadde skjedd noe helt fryktelig.

ADVARSEL: Denne meldingen tikket inn på telefonen til Nicole Berg. Foto: Privat
ADVARSEL: Denne meldingen tikket inn på telefonen til Nicole Berg. Foto: Privat Vis mer

Sjeleglad for forsinkelse

25 år gamle Kine Solberg Svendsen er for øyeblikket på utveksling i Seoul der hun studerer historie. Sammen med vennene sine skulle de være på plass i Itaewo da det fatale skjedde. På vei opp fra T-banen forsto hun at noen forferdelig hadde skjedd.

- Det var ekstremt mange mennesker. Politiet ba folk snu. Vi fikk beskjed om at flere fikk gjenoppliving på gata og at vi måtte komme oss bort, sier Solberg Svendsen til Dagbladet.

DRAMATISK KVELD: - Folk presset fra alle kanter, sier Kine Solberg Svendsen. Foto: Privat
DRAMATISK KVELD: - Folk presset fra alle kanter, sier Kine Solberg Svendsen. Foto: Privat Vis mer

- Folk presset fra alle kanter, fortsetter hun.

Heldigvis for 25-åringen og vennene hennes ble de forsinket og valgte å bruke litt lengre tid enn først antatt på å gjøre seg klare for en hyggelig kveld på byen.

- Vi har snakket mye om hvor heldige vi var som ble forsinket. Det kunne vært oss, sier hun.

Da hun fikk beskjed om at flere personer var drept, tok hun raskt kontakt med alle hun kjente som kunne være berørt. Heldigvis viste det seg at ingen av 25-åringens venner og bekjente har blitt rammet av hendelsen.

HALLOWEEN: Kine Solberg Svendsen (t.v) sammen med venner. Foto: Privat
HALLOWEEN: Kine Solberg Svendsen (t.v) sammen med venner. Foto: Privat Vis mer

- Vi er ikke så mange nordmenn her, men de jeg har snakket med går det bra med. Også klassekameratene mine har det etter forholdene bra, sier hun.

- Tok aldri slutt

Politiet sier de foreløpig ikke er kjent med eksakt hva som utløste trengselen og panikken, og at de etterforsker hendelsen.

Ifølge lokale medier oppsto trengselen da et stort antall folk la på sprang mot en bestemt bar i Itaewon etter rykter om at en ikke navngitt kjendis var der.

Et øyenvitne forteller til det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap at han så folk bli klemt til døde.

- Folk lå oppå hverandre i flere lag. Noen mistet gradvis bevisstheten, mens andre allerede så ut som de var døde, sier han.

Svenske Alex Noble, som befant seg på hovedgata i Itaewon, forteller til Sveriges Radio P4 at det plutselig kom mange ambulanser og brannbiler, og hvordan han så mennesker bli båret dit fra andre steder.

- Det tok aldri slutt. Alle så helt livløse ut, forteller han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer