KATASTROFEUTSATT: Områdene der tsunamivarselet i formiddag gikk ut, ble hardt rammet av tsunamien i 2004. Grafikk: KJELL ERIK BERG / DAGBLADET
KATASTROFEUTSATT: Områdene der tsunamivarselet i formiddag gikk ut, ble hardt rammet av tsunamien i 2004. Grafikk: KJELL ERIK BERG / DAGBLADETVis mer

- Folk løper av seg skoa i panikk

Frykt i Phuket etter tsunamivarsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PHUKET/OSLO (Dagbladet): - Vi oppholdt oss ved et kjøpesenter på Patong Beach. Så kom beskjed om at det hadde vært et jordskjelv, og fra sjøsida kom hundrevis av mennesker strømmende oppover i panikk, forteller Erik Osmark (43) til Dagbladet.

Osmark er fastboende på Phuket i Thailand, et av områdene der det har gått ut tsunamivarsel etter et stort jordskjelv under havbunnen utenfor den indonesiske øya Sumatra. Phuket ble hardt rammet av tsunamien i romjula 2004.

- Nå er det folketomt i gatene ved kjøpesenteret, og handleposer ligger strødd. Folk har flyktet til høyereliggende strøk i byen, sier Osmark, som selv har flyttet seg oppover i terrenget.

Kaos på flyplassen Det ble utstedt to tsunamivarsler på strendene på Phuket etter jordskjelvet. Flyplassen i provinsen er nå stengt.

Cesilie Steen (43) og kjæresten var på vei til å sjekke inn på flyplassen på Phuket, da mannen i passkontrollen plutselig reiste seg opp og løp.

- Vi spør hva som skjer, og folk roper «Tsunami, tsunami!». Det bryter ut fullstendig kaos, overalt løper det mennesker i panikk som vil ut av flyplassen og opp i høyden, forteller Steen til Dagbladet.

Hun befinner seg nå i en liten landsby, på det hun beskriver som en fjelltopp. Dypt preget etter hendelsen.

- Det har vært en skremmende opplevelse. Det første jeg gjorde, var å ringe mamma hjemme i Norge og gi beskjed til barna at jeg er glad i dem.

All informasjon om tsunamifaren får hun gjennom norske medier.

OBSERVERER KAOSET: Stig Utheim, som eier en restaurant i Phuket, opplever panikken på nært hold. Foto: HARALD HENSCHIEN / DAGBLADET
OBSERVERER KAOSET: Stig Utheim, som eier en restaurant i Phuket, opplever panikken på nært hold. Foto: HARALD HENSCHIEN / DAGBLADET Vis mer

- Vi tar ingen sjanser. Her blir vi til det ikke lenger er noe fare, sier hun.

Stort område Skjelvet, som ble utløst klokka 10.38 norsk tid, målte 8,7 på jordskjelvskalaen. Tsunamivarsel ble sendt ut over et stort geografisk område: Indonesia, India, Sri Lanka, Australia, Myanmar, Thailand, Maldivene, Malaysia, Mauritius, Seychelle, Pakistan, Somalia, Oman, Madagaskar, Iran, Uae, Jemen, Komorene, Bangladesh, Tanzania, Mosambik, Kenya, Sør-Afrika og Singapore.

Mest utsatt til ligger Aceh-provinsen nord på Sumatra. Her døde ca. 170 000 mennesker i 2004-tsunamien, og det er meldt om kaotiske tilstander på grunn av at folk prøver å komme seg unna.

Så langt unna som i den indiske byen Bangalore er bygninger evakuert, skriver Mumbai-baserte Karsten Eskelund på sin blogg.

- Hentet safen Norske Stig Utheim har lenge drevet sin restaurant nær stranden i turiststedet Patong Beach på Phuket.

- Det er total panikk her. Folk har rømt strendene. Trafikken oppover i åsene er kaotisk. Jeg så en kvinne storme inn på kontoret sitt ved siden av restauranten min. Hun kom ut igjen med safen sin og raste av sted med bilen. Hvor langt hun kommer i dette kaoset, er vanskelig å si, forteller Utheim til Dagbladet.

FLYKTET I HØYDEN: Småbarnsfamilien Jernberg ferierer på Phuket. De evakuerte flere kilometer av gårde og sitter nå på en høyde sammen med en stor mengde andre mennesker. Foran f.v. Philip (4) og Daniel (2), bak Unni Barstad Jernberg og Fredrik Jernberg. Foto: PRIVAT
FLYKTET I HØYDEN: Småbarnsfamilien Jernberg ferierer på Phuket. De evakuerte flere kilometer av gårde og sitter nå på en høyde sammen med en stor mengde andre mennesker. Foran f.v. Philip (4) og Daniel (2), bak Unni Barstad Jernberg og Fredrik Jernberg. Foto: PRIVAT Vis mer

Småbarnsfamilien Jernberg fra Oslo var på shopping på Kamala Beach på Phuket da panikken plutselig brøt ut blant gateselgerne.

- De låste bodene og stirret mot stranda, og anbefalte oss å trekke oppover, forteller Unni Barstad Jernberg (44) til Dagbladet.

Tok den siste taxien Hun, mannen og de to barna praiet den siste taxien på stranda og kjørte seks kilometer av gårde, til en høyde ved Surin Beach. Stranda gikk fri av tsunamien i 2004.

- Nå sitter vi i et luksusboligstrøk med en stor mengde andre mennesker, sier 44-åringen, som forteller at hendelsen har satt spor.

- Det var skummelt, sier hun.

Ifølge eksperter er det imidlertid lite som tyder på at jordskjelvet får katastrofale følger; sammenliknet med skjelvet i 2004 har dagens skjelv utløst bare 1/4 av energien fra den gang, dessuten uttaler eksperter til bl.a. BBC at jordskjelvet ikke er av typen som mest sannsynlig utløser en tsunami.

REDDE: Innbyggere i Banda Aceh søker trøst hos hverandre. Foto: CHAIDEER MAHYUDDIN / AFP / NTB SCANPIX
REDDE: Innbyggere i Banda Aceh søker trøst hos hverandre. Foto: CHAIDEER MAHYUDDIN / AFP / NTB SCANPIX Vis mer

Senteret for tsunamivarsel i stillehavsregionen melder at bølgen som traff Aceh, var 17 cm høy - ikke veldig stor. Tsunamivarselet blir imidlertid opprettholdt for alle de berørte regionene inntil videre.

TIDLIGERE RAMMET: Aceh ble hardt rammet av tsunamien i 2004; den gang døde 170 000 mennesker. Foto: INDONESISK TV / AP
TIDLIGERE RAMMET: Aceh ble hardt rammet av tsunamien i 2004; den gang døde 170 000 mennesker. Foto: INDONESISK TV / AP Vis mer