«Folk løper rundt og sier «nå er det massakre»»

Spesiell dag for Smiodden-elevene etter truslene mot skolen.

SPESIELL DAG: Smiodden-elevene Petter Skogen (15) og Kjartan Haaland (15), forteller om en blanding av frykt og spenning blant elevene. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
SPESIELL DAG: Smiodden-elevene Petter Skogen (15) og Kjartan Haaland (15), forteller om en blanding av frykt og spenning blant elevene. Foto: Erling Hægeland/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| STAVANGER (Dagbladet.no): Seks ungdommer er pågrepet etter trusler mot Smiodden skole i Hafrsfjord i Stavanger.

Undervisningen på skolen går som vanlig, men for elevene blir det en spesiell skoledag.

- I begynnelsen var vi overrasket. Det var ganske skummelt. Vi tenkte på hva som kunne skje. Vi visste ikke sikkert om de mente alvor. Vi tenkte mye rart - at noen skulle skyte eller at det skulle smelle en bombe, sier Petter Skogen (15), som går i 10. klasse ved skolen.

- Vi har jo sett alt som skjer på skoler i USA og sånn, sier han.

SMS til foreldrene
Elevene ble informert om trusselen da de kom på skolen i dag tidlig, og skolen sendte tekstmelding til alle foreldrene. To personer fra komunens kriseberedskapsteam er på skolen.

- I begynnelsen syntes jeg det var uansvarlig at vi skulle fullføre skoledagen, men da jeg hørte at de som står bak er pågrepet følte jeg meg trygg, sier Kjartan Haaland (15)

- Hvordan reagerer elevene?

- Tar det ikke alvorlig
- Jeg føler ikke at de tar det så alvorlig. Folk ler og tuller og springer rundt og sier «nå er det massakre» og «nå skal det smelle en bombe» Folk er både redde og synes det er spennende, sier Haaland.

Nå skal 10.-klassingene fortsette undervisningen.

- Det er egentlig som om ingenting har skjedd. Vi har det i bakhodet, og det blir nok litt dårlig konsentrasjon resten av dagen.

- Oppleves som trygt
Trusselen ble ringt inn anonymt. Vedkommende spurte etter rektor, som var opptatt. Trusselen ble derfor tatt i mot av kontorkonsulenten. Den ble oppfattet som så truende, at politiet straks ble varslet. Politiet igangsatte etterforskning umiddelbart, og pågrep de seks guttene i løpet av natta og formidagen. Politiet regner med at innringeren er blant de pågripne.

-Er dere helt sikre på at det ikke er risikabelt å være på skolen i dag?

-Vi opplever situasjonen som helt trygg, ser Per Haarr, direktør for oppvektst og levekår i Stavanger kommune.

-Var det falsk alarm?

-Det vet vi ikke. Vi vet bare at meldingen hadde et bekymringsfullt innhold.

-Elever sier tankene gå til skytedramaer på skoler i utlandet. Tenkte du også på dette, da du hørte om trusselen?

-Njaa, sier Haarr, og drar på det. -Det var ikke den typen dramatikk som kom til mitt hode. 

- Ingen konflikter
Både han og rektor Martha Rødde avviser at de i forkant av trusselen har opplevd noen form for konflikter eller uoverenstemmelser knyttet til skolen eller dens elever.

Så å si alle foreldre ble sms-varslet ved elleve-tida i dag, hvor de fikk beskjed om å lese informasjonen om trusselen på skolens hjemmeside.

-Telefonen har kokt, men de fleste som ringer er journalister, sier Rødde.

Elevene ble informert fra første skoletime, og får brev med hjem til foreldrene om hendelsen.

FORTSATTE UNDERVISNINGEN: Rektor Martha Rødde trosset truslene, og fortsatte undervisningen som vanlig på Smiodden i dag, Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
FORTSATTE UNDERVISNINGEN: Rektor Martha Rødde trosset truslene, og fortsatte undervisningen som vanlig på Smiodden i dag, Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer