GRILLET: Et stort pressekorps møtte opp for å snakke med Erik Tysse i London i dag. Dopingsaken hans var et hett tema.  
Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
GRILLET: Et stort pressekorps møtte opp for å snakke med Erik Tysse i London i dag. Dopingsaken hans var et hett tema. Foto: Lise Åserud / NTB ScanpixVis mer

- Folk må få mene det de vil. Jeg er her for å prestere

Tysse grillet om dopingsaken da han møtte pressen i London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tysse skal i aksjon på 20 kilometer lørdag. Han sonet ferdig sin to år lange dopingutestengelse tidligere i sommer. Kappgjengeren er forberedt på at at det kan komme reaksjoner fra konkurrenter.

- Jeg er forberedt på alle ting. Jeg har truffet en del av dem når jeg har vært på samling og fått positive tilbakemeldinger. På trening i dag traff jeg folk, og det var utrolig hyggelig. Folk syntes det var hyggelig at jeg var tilbake, fortalte Tysse.

- Er det noen som er negative og slenger kommentarer?

- Nei, det har ikke skjedd så langt. Jeg er forberedt på det, og folk må få mene det de vil. Jeg er her for å prestere.

Han bryr seg ikke om noen mener han ikke burde ha vært med i troppen. Tidligere ble utøvere som har vært utestengt for dopingmisbruk, nektet å delta i OL av Den internasjonale olympiske komité, men forbudet ble opphevet av Idrettens Voldgiftsrett (CAS) i fjor.

På spørsmål om han synes det er riktig at en dopingtatt utøver er med i OL, svarte han: - Det er en avgjørelse som er der nå. Jeg vet jeg ikke har gjort det, og jeg er dømt for noe jeg ikke har gjort. CAS har sagt man ikke skal ha dobbel straff, og det må man forholde seg til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hevder sin uskyld Han ble utestengt i to år etter at han avla positiv dopingprøve i 2010. Tysse testet positivt på Cera, som er tredje generasjons bloddoping. Han var tilbake i konkurranse hjemme i Os 8. juli og klarte det norske OL-kravet én dag før Olympiatoppen foretok det siste uttaket.

Kappgjengeren har hele tiden hevdet sin uskyld. Flere fra vitenskapsmiljøet har støttet Tysse, men da han anket utestengelsen til Idrettens Voldgiftsrett (CAS), ble dommen likevel stående.

- Vitenskapsfolkene jobber videre med saken for å få enda mer konkret bevis. De sier det er en enkel vitenskapelig sak. Jeg har sagt at jeg kommer til å bidra med det jeg kan, og hvis de trenger hjelp, er det bare å si fra, sa Tysse.

Ikke i toppen Selv om dopingsaken har vært en stor påkjenning for osingen, har han ikke mistet idrettsgleden.

- Etter at saken ble ferdig, og jeg har fått ro og lagt det bak meg, så er gleden ved idretten kommet tilbake der den var. Det er mer oppstyr rundt meg, men det har jeg lært å takle gjennom de to siste årene.

Nå ser Tysse fram til å gå 20-kilometeren i OL, men etter to års konkurransepause tviler han på at han vil kjempe høyt oppe på resultatlistene.

- Det er vanskelig å si. Jeg vet det fysiske begynner å bli bra, men en utfordring er at jeg ikke har møtt konkurrentene. Det har gått fort i år, og hvis jeg gjør en god konkurranse, kan jeg bli nummer 15, 8 eller 20, sa Tysse, som satser videre mot OL i Rio de Janeiro i 2016.

- Jeg prøver å se framover og legge bak meg det som er skjedd.

(NTB)