Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Folk må få slippe å reise alene til Khao Lak for å lete»

Brødrene Christoph og Espen Wernersen reiste til Thailand for å lete etter sine familiemedlemmer. De har ikke fått noen hjelp, og er ikke nådige i kritikken av norske myndigheters håndtering av katastrofen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PHUKET (Dagbladet): -  Vi fikk ingen informasjon før vi dro, ingen kontaktet oss, vi ventet i et døgn på å komme gjennom på nødtelefonen til Utenriksdepartementet før vi dro, og her nede har vi heller ikke fått noen hjelp. Vi vet ikke hvor vi skal henvende oss dersom vi trenger psykologhjelp eller prest, forteller Nøtterøy-brødrene, som kom til Phuket onsdag kveld.

Tross UDs advarsler mot å dra til området reiste brødrene for å lete etter broren Ketil Wernersen, hans kone Ann Kristin og deres barn Sophie (6) og Daniel (9), som søndag forvant fra feriestedet Blue Village i Khao Lak.-  Det forsinket oss et døgn. Hadde vi visst at UD eller Kripos var her og gjorde det de kunne, da hadde det vært greit. Men vi måtte bare kaste oss på første mulige fly, sier de.

I går kom brødrene til kriseområdet Khao Lak for å lete etter sine kjære.

Et helvete på jord

Synet og lukta som møtte dem ved et av templene der de uidentifiserte likene er samlet i Khao Lak, unner de ingen. Misfargete, oppblåste lik ligger på rekker. Noen mangler kroppsdeler. Mange kropper er pakket i poser, andre ligger udekket. Det er umulig å kjenne igjen kroppene på utseende.

-  Vi skjønte jo at det ville være et helvete her, men vi visste ikke hvilket helvete. Jeg visste ikke hva jeg skulle tenke, men jeg måtte jo inn på tempelområdet. Jeg ble helt satt ut av lukta, sier Christoph Wernersen. -  Vi har sett mye bilder, og det visuelle har vi forberedt oss på, men lukta ... Det kan ikke beskrives på annen måte enn at det er som å spise lik, sier han.

Brødrene orket ikke å lete blant kroppene.

-  Her har ikke folk noe å gjøre. Dette behøver ikke andre å oppleve, sier de.De er svært frustrert over at de ikke har fått tilbud om hjelp til letingen.

NEWZEALANDSK HJELP: Brødrene Espen (t.v.) og Christoph Wernersen fra Tønsberg reiste til Phuket for å lete etter sin bror, hans kone og deres to barn. I går startet de letingen. Her er de utenfor et av templene hvor uidentifiserte lik samles. Den newzealandske hjelpearbeideren Mario Cunningham hjelper til, og tilbyr dem å ta en DNA-test. Foto: Jon Terje H. Hansen
NEWZEALANDSK HJELP: Brødrene Espen (t.v.) og Christoph Wernersen fra Tønsberg reiste til Phuket for å lete etter sin bror, hans kone og deres to barn. I går startet de letingen. Her er de utenfor et av templene hvor uidentifiserte lik samles. Den newzealandske hjelpearbeideren Mario Cunningham hjelper til, og tilbyr dem å ta en DNA-test. Foto: Jon Terje H. Hansen Vis mer

-  Det ville jo vært mye bedre om vi kunne hatt med noen som var kjent. Så hadde vi sluppet å stå og lure på hva vi skulle gjøre, sier Espen Wernersen.

Ingen kan gjenkjennes

Mario Cunningham, en hjelpearbeider fra New Zealand, fortalte dem at deres beste sjanse var å avgi DNA. Det vil brødrene nå gjøre.

-  Ingen hjemme fortalte oss hvordan vi kunne avgi DNA. Kan pårørende gjøre det i Norge, eller må de reise ned hit? undrer Christoph.

Brødrene hadde med bilder av familien og beskrivelse av smykker, tatoveringer og personlige kjennetegn i håp om å kunne identifisere kroppene. Nå frykter de at den seine avreisen fra Norge ødela identifiseringsmulighetene.-  Hvis vi hadde fått reise før, hadde vi kanskje klart å identifisere kroppene. Nå er det ikke mulig. Alt av smykker og annet identifiserbart har forsvunnet inn i kroppene, sier Espen Wernersen.

Vil starte innsamling

Frustrasjonen over mangel på oppfølging har likevel gitt brødrene krefter.

-  Det er fortvilt å ikke få vite noe, og det er ganske mange pårørende som sitter enslige og har fulgt med og ikke fått noen oppfølging. Best hjelp har fått via thaier. Man blir ganske forbanna, og det trigger en til å gjøre noe for dem som er her, sier Christoph.

Nå vil brødrene sette i gang en innsamlingsaksjon. Målet er å samle alle norske pårørende for å samarbeide om søkene og bidra til best mulig håndtering av situasjonen.-  Det er kjempemangel på informasjon, kommunikasjonsmidler til å komme ut herfra og ressurser til å faktisk gjøre noe.

-  Det utroligste er at nordmenn ikke har en base å samle seg på, slik andre nasjoner har. UD burde leid et hotell med psykologer og prester og sørget for å få ned pårørende. Nå går alle rundt hver for seg, men alle gjør jo det samme.

Har laget hjemmeside

-  Vi vil opprette en kommunikasjonssentral for de norske som er her nede, vi vil sørge for skikkelige biler og dataoppkobling - alt som trengs. Folk må få slippe å reise alene til Khao Lak for å lete, sier brødrene.De har opprettet en hjemmeside for pårørende: www.hjelposs.info.

I går kveld startet de letingen etter sine kjære på sykehusene i Phuket.

-  Vi har jo et lite håp om å finne dem. Kanskje ligger noen i koma og ikke klarer å gjøre rede for seg. Vi får ikke fred før vi har gjort alt vi kan, sier Espen Wernersen.

De har fått opplyst at det tar 14 dager før DNA-svarene er klare. Gir det treff, får de endelig vite noe.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media