- Folk må jo tro vi er idioter

WEST PALM BEACH (Dagbladet): Bikkjeslagsmålet mellom jurister, politikere og velgere pågår for åpen scene her i Palm Beach County. «Votergate», som lokalbefolkningen kaller valgdramaet, hisser opp USA mer og mer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går startet håndtellingen av stemmer på tross av at Bush-leiren har gått rettens vei og bedt om at stemmesedlene ikke berøres av menneskehånd.

- Hva med oss? spør velgeren Wendy Hausmann, som mener det skal være folket, ikke advokatene, som velger president i USA.

Tredje gang

I går ble stemmesedlene i West Palm Beach-distriktet maskintelt for tredje gang, mens rundt 4600 stemmer ble manuelt telt for å sikre at valghullkortene virkelig var perforert og mulig å telle. I morgen skal Miami avgjøre om manuell telling skal begynne der også.

Spørsmålet er om James Baker, som er Bush-utsending i Florida, får medhold til rettslig påbud om å stoppe håndtellingen.

- Mennesker har større feilmargin enn maskiner, er begrunnelsen fra Baker. Mange mener Bush-leiren frykter at en nøye opptelling av stemmer vil gi Floridas 25 valgmannsstemmer til Gore.

- Må man gå rettens vei for å finne ut hvordan våre demokratiske rettigheter sikres, så la det skje. Men la for guds skyld ikke jussen overta. Nå handler det ikke lenger om hvorvidt Bush eller Gore vinner, men om det amerikanske demokratiet vinner, sier Wendy Hausmann, som demonstrerer sin misnøye med selvtegnet Votergate-skjorte. Den famøse stemmeseddelen, som fikk velgere til å stemme på Pat Buchanan i stedet for Al Gore, er motivet.

- Stemmeseddelen var uklar, men jeg tror ikke vi får noe omvalg. Poenget er å telle opp stemmer så nøyaktig som mulig, og få en slutt på alt rotet. Ute i verden må jo folk tro vi er idioter, sier Wendy.

Verdens øyne er rettet mot det lille velstående samfunnet på Floridas gullkyst. Den drøye millionen mennesker, hvorav en fjerdedel er pensjonister, 84 prosent er hvite og de fleste er demokrater, er blitt et politisk engasjert samfunn.

Klistret til TV

- Jeg har aldri brydd meg om politikk eller stemt. Nå sitter jeg klistret til tv-skjermen og følger med. Jeg har alltid sagt at min stemme ikke teller, men det er jeg ikke sikker på lenger, sier hotellresepsjonisten Elena som vi snakker med.

Kampen om de 25 valgmannsstemmene er beinhard, fordi vinneren vil bli USAs president. Nyopptellingen i Florida har vist at Bush har 960 flere stemmer enn Gore etter at 66 av 67 distrikter er talte opp. Uoffisielle tall fra AP viste en margin så liten som drøye 300 stemmer. I New Mexico er marginen enda mindre, og man venter ennå på opptellingen i Oregon. Først fredag er Floridas forhåndsstemmer telt, og vil gi det endelige tallet.

63 prosent

Ifølge meningsmålinger ønsker 63 prosent av amerikanerne at den som får folkeflertallet skal bli USAs president. Nyvalgt senator Hillary Rodham Clinton har tatt til orde for at USAs antikvariske valgordning med valgmannsstemmer i hver delstat må vike for at USAs president må velges av folkeflertallet.

SENTRUM: Det viktigste sted i USA akkurat nå er valgkomiteens kontor i Palm Beach. Her forklares det hvordan man kan telle opp hullkort for hånd.
HEIER PÅ DEMOKRATENE: - Kampen dreier seg ikke lenger om Bush eller Gore, men om demokratiet skal tape eller vinne, sier Wendy Hausmann.