DÅRLIG INFORMASJON: Kundene får beskjed om forsinkelsene for sent, mener Forbrukerrådet. Foto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet
DÅRLIG INFORMASJON: Kundene får beskjed om forsinkelsene for sent, mener Forbrukerrådet. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

- Folk må løpe for å rekke overganger, og får altfor dårlig informasjon

Forbrukerrådet mener NSB og Jernbaneverket bør skjerpe seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forbrukerrådet ber NSB og Jernbaneverket forbedre tilbudet etter å ha utført en brukerundersøkelse blant pendlere på Østlandet.

37 prosent av de som har deltatt i undersøkelsen sier at de opplever at de har fått lenger reisetid etter at NSBs nye ruteplan trådte i kraft på Østlandet 9. desember.

- Det er flere ting som overrasker meg her, spesielt at mange bruker lengre tid på reisen når hensikten med den nye ruteplanen var å redusere folks reisetid, sier fagdirektør Anne Haabeth Rygg i Forbrukerrådet til Dagbladet.

88 prosent sier de har blitt berørt av forsinkelser de siste ukene. Av de som opplever å måtte bruke lenger tid på reise, oppgir 39 prosent at grunnen er økt ventetid mellom transportmidler. 56 prosent mener det har vært flere forsinkelser etter ruteendringen.

- Det er også flere tog som stopper på alle stasjoner, og mange opplever dårligere overgangstider for de som reiser med både buss og tog, eller er nødt til å bytte tog underveis, sier Haabeth Rygg.

Får ikke beskjed Og når forsinkelsen først er ute, er NSB ikke spesielt flinke til å gi beskjed eller å opplyse om endringer, mener pendlerne. Hele 42 prosent svarer at informasjonen de fikk om forsinkelsene var lite nyttig, mens 25 prosent svarer at den ikke var nyttig i det hele tatt.

- Selskapene må bli flinkere til å gi beskjed med en gang det er forsinkelser slik at kundene har mulighet til å ta bilen, sitte på med naboen eller finne andre løsninger. Når du først står på togperrongen er det for sent, og det blir vsnakeligere for både togselskapene og pendlerne, sier Haabeth Rygg.

Hun understreker at kun 146 personer har deltatt i undersøkelsen, men at de vil gjøre en lignende undersøkelse med flere respondenter i løpet av vinteren.

Haabeth Rygg mener NSB og fylkene er nødt til å samarbeide bedre for å sikre bedre overgangsmuligheter for de reisende.

MER FORSINKELSER: 37 prosent av respondentene i Forbrukerrådets undersøkelse opplever å ha fått lenger reisetid etter at de nye rutetidene trådte i kraft. Foto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet
MER FORSINKELSER: 37 prosent av respondentene i Forbrukerrådets undersøkelse opplever å ha fått lenger reisetid etter at de nye rutetidene trådte i kraft. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

- Et selskap i Buskerud har sagt de skal se på dette i 2014, men det er altfor lenge for de som står på perrongen og venter. De må tenke mer på hverdagen til folk. Det er hele reisen som er viktig for folk.

Samme resultat Jernbaneverket gjennomfører selv jevnlig brukerundersøkelser, med et lignende resultater som Forbrukerrådet.

- Resultatene fra vår undersøkelser er langt på vei i tråd med Forbrukerrådets resultater. Det betyr at vi tenker riktig, men at vi ikke er helt i mål. Vi må vær tidligere ute med informasjonen, og bli flinkere til å informere folk om hvordan de skal agere, sier Kristine Pettersen, fungerende leder for kunde- og trafikkinformasjon hos Jernbaneverket.

Hun forteller at det det har vært mye forsinkelser den siste tida, noe som krever ekstra mye av informasjonsarbeidet.

- Undersøkelsene viser at informasjon om avvik og forsinkelser er noe vi må fortsette å prioritere. Vi har utviklet informasjonsplaner for østlandsområdet til bruk ved forsinkelser og innstillinger i togtrafikken som vi reviderer på bakgrunn av tilbakemeldinger fra kundene, sier Pettersen.

- Vi har allerede bygd ut systemene for informasjon på de fleste  stasjoner og holdeplasser på Østlandet med mange nye høyttalere og informasjonsskjermer.

OVERRASKENDE: Fagdirektør Anne Haabeth Rygg i Forbrukerrådet synes det er overraskende at folk bruker lenger tid etter en omlegging som skulle fungere motsatt. Foto: Forbrukerrådet
OVERRASKENDE: Fagdirektør Anne Haabeth Rygg i Forbrukerrådet synes det er overraskende at folk bruker lenger tid etter en omlegging som skulle fungere motsatt. Foto: Forbrukerrådet Vis mer