Espen Nakstad om å dra til Oslo:

- Folk må ta risikovurdering

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad svarer på spørsmål fra Dagbladets lesere.

VURDERING: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier til Dagbladet at folk må selv ta en risikovurdering hvis de vil reise til Oslo. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet svarer i formiddag på Dagbladets leseres spørsmål om coronaviruset.

En leser lurte:

- Hvor farlig er det å dra til Oslo?

- Det som er risikoen er å møte mennesker som er smitteførende. Og da kommer det helt an på hvem man møter.

- Det er ikke nødvendigvis noe større risiko å besøke familie som bor i Oslo til jul, men det avhenger av situasjonen rundt de man skal besøke. Det er veldig viktig å ta en telefon på forhånd, sjekke at alle er friske, og at ingen har en jobb hvor masse folk er i karantene. Den type risikovurderinger må folk ta selv, sier Nakstad.

Være alene i jula

- Sånn som situasjonen er nå er det mange som kan tvinges til å være alene i jula. Er det håp om at dette kan snu i tide?

- I jula er det veldig vanlig å samle storfamilien sin, slekt og venner, og veldig mange reiser hjelp til jul til stedet de er oppvokst. Da blir det litt flere mennesker enn de man bor sammen med til vanlig. Vi håper at smittetallene skal fortsette å falle fram mot jula i de fleste kommune i Norge, sånn at man kan rise hjem med god samvittighet, med en smittevernmessig trygg måte, uten å bidra til økt smittespredning, sier Nakstad.

Han fortsetter:

- Men det er nok viktig å tenke, særlig uka før jul, at man må være ekstra forsiktig med å oppsøke steder med mange mennesker, hvor man kan bli smittet, for være helt sikker på at man ikke havner i karantene i jula.

Samles med familien

- Er det best om eldre og besteforeldre blir alene på julaften, selv om de er ensomme, eller er det best om de blir med på familien sin feiring og da risikerer smitte?

- Man må være særlig obs hvis man har mange barnebarn, og hvis noen av de barnebarna er forkjøla, eller hvis de går på en skole med veldig mye smitte, så må man tenke på det og være ekstra forsiktige, sier Nakstad.

- Men at eldre mennesker skal få være sammen med familien sin, er veldig viktig for mange. Vi kommer ikke til å fraråde det, men vi kommer til å henstille at man gjør det på en fornuftig måte og tenker på godt smittevern.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

Nyttårsaften

- Kan man invitere med seg venner på hytta i romjula, og for eksempel feire nyttårsaften?

- De generelle reglene som gjelder nå er å begrense mest mulig kontakt med andre og ikke invitere for mange personer hjem eller til ei hytte. Det er viktig i romjula også. Og så er det viktig at hvis man reiser, så har man ikke mer kontakt enn nødvendig med andre på reisen. De fleste kjører jo egen bil til ei hytte, og det er jo lite risiko med det. Og så er det viktig at man er sammen med de samme menneskene på ei hytte (...) og ikke for mange andre.

- Store fester med for mange deltakere er uansett ikke å anbefale, selv om det er nyttårsaften. Og uansett hvor man er i Norge.

Nakstads jul

- Hvordan skal du feire jul, Espen?

- Jeg, som de fleste andre, føler at jula kommer veldig fort ofte. Jeg har ikke hatt tid til å tenke så mye på jul. Jeg tipper at det blir julefeiring her i Oslo, på vanlig måte, med ikke så mange til stede, heller. Detaljene er faktisk ikke lagt ennå, sier Nakstad.

Og fortsetter:

- Jeg håper at smittetallene skal bli lavere inn mot jul, sånn at man kanskje kan invitere noen flere enn bare de man bor sammen med. Men jeg tenker at jeg får vente og se litt, før jeg bestemmer meg.

OPPKLARER: En ny corona-sang av Jon Niklas Rønning går sin seiersgang på sosiale medier. Skrevet av Jon Niklas Rønning og Trond Hanssen. Video: Stand Up Norge/Latter Vis mer

- Kan jeg dra på skisenteret i Trysil hvis det er åpent?

- Ja, det å ha utendørsaktiviteter har veldig liten smitterisiko. Hvis man passer på å ha god avstand i heiskøen, som mange skisentre praktiserer, så kommer man ikke i nærkontakt med andre, man er utendørs og holder god avstand.

Nye smittede

Det var ved midnatt natt til tirsdag registrert 33 183 coronasmittede personer her i landet. Det er en økning på 418 meldte tilfeller siden natt til mandag.

Det er to flere enn dagen før og 130 færre enn natt til tirsdag for ei uke siden, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

CORONA: Mange er ensomme med dagens restriksjoner hengende over seg, og dette hadde Helsedirektoratets Espen Rostrup Nakstad å si om nettop det. Vis mer

De siste sju dagene er det registrert til sammen 3672 nye smittetilfeller i Norge. Nærmere 2,2 millioner personer er til nå testet for coronavirus her i landet.

138 coronapasienter var mandag innlagt på sykehus. Det er ni flere enn dagen før.

Til sammen er 311 coronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19 er ikke alltid mulig å slå fast.

63,7 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om sju dødsfall i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer