BOMPENGER: Under kommunestyremøtet i Klepp kommune i Rogaland mandag 27. mai, tok ordfører Ane Mari Braut Nese (H) til tårene, da hun fortalte om hva hun og familien hadde blitt utsatt for. Video: NRK Vis mer

Bompenge-striden

- Folk mener jeg gråt krokodilletårer

Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese (H) frykter for livet og har tett kontakt med politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg har jevnlig kontakt med politiet når det gjelder min situasjon, og planlegger alle møter i formannskapet og kommunestyret i samråd med dem, forteller Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese (H) til Dagbladet.

Nese vakte betydelig oppsikt da hun i går, under et ekstraordinært kommunestyremøte, fortalte om vold, trusler og hærverk mot familien.

- Sønnen min ble slengt i veggen og tatt kvelertak på for å få mor til å snu i bompengesaken. Vi har opplevd hærverk på bil og hjem, sa hun ifølge NRK.

I dag, under en konferanse i Randaberg, svarte ordføreren bekreftende på at hun er redd for å bli drept.

En mann i 30-åra ble i september pågrepet og siktet for å ha framsatt drapstrusler mot Nese og andre politikere som har argumentert for bompenger. Saken er på stadiet mellom etterforskning og eventuell tiltale, opplyser politiet til Dagbladet.

Overrasket

Ordføreren hadde i går tårer i øynene da hun fortalte om prisen familien betaler for at hun har uttrykt seg støttende til bompenger på Jæren - landets episenter for konflikten mellom tilhengere og motstandere av ordningen. Hun sier i dag at konfliktnivået kom overraskende på henne.

- Jeg hadde aldri trodd at det skulle bli slik. Jeg har sittet i kommunestyret i 16 år, og har lagt ned skoler. Men selv ikke da var det slik som dette, sier 39-åringen.

- Angrer du på at du ga støtte til bomringen?

- Min jobb er å forhandle fram en pakke på vegne av kommunestyret. Jeg blir beskyldt for å være stygg mot folk, men jeg tror mange ikke forstår systemet.

Beskyldninger

De ulike antibompengegruppene utøver mye av sin aktivitet på Facebook, og også i dag er ordskiftet til dels opphetet og aggressivt. Flere debattanter mener ordførerens utbrudd i går hadde som hovedhensikt å sanke politiske poeng gjennom å spille på følelser. Det har også Nese merket seg.

- Folk mener at jeg gråt krokodilletårer. I mitt hode føyer dette seg bare inn i rekka, og jeg burde kanskje ikke vente annet, sier hun.

- Tror du situasjonen vil bedre seg framover?

- Jeg mener mye avhenger av at vi blir flinkere til å være digitale nabokjerringer og si ifra når folk går over streken på nettet. Hvis en du kjenner sprer edder og galle, er det viktig å gi feedback, slik at de kan justere seg.

Ønsker nettvett

Nese mener spesielt mange voksne har en del å gå på når det gjelder nettvett.

- De er kastet inn i den digitale verden, mens ungene lærer om nettvett og kildekritikk på skolen, og ikke godtar alle påstander uten videre. Jeg håper det på sikt fører til bedring, sier ordføreren.

Angrepet mot sønnen som hun fortalte om i går, er ikke politianmeldt, opplyser hun.

- Det er ikke alt som skal håndteres på den måten. Sønnen min går på ungdomsskolen, og det er heftig nok for ham at han nå er i alle aviser, sier Ane Mari Braut Nese.

Asgeir Jakobsen, politikontakt i Klepp, forklarer at episoden med Neses sønn ikke er straffesak fordi den mistenkte er under den kriminelle lavalderen.

- Saken blir behandlet av andre instanser, opplyser politioverbetjenten.

SNØBALLEN RULLER: Frode Myrhol startet partiet Folkeaksjonen nei til mer bompenger i Stavanger. De ligger an til å bli det kommende kommunevalgets store vinner. Hva er partiets politikk, og er de egentlig populister? Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Ferdig etterforsket

Mannen som skrev Facebook-innlegget med drapstrusler, ble i slutten av august pågrepet, for så å bli løslatt etter avhør, men kan snart måtte stille i retten.

- Saken er ferdig etterforsket, og ligger nå hos politijuristen med tanke på eventuell tiltale, opplyser Jakobsen.

Politioverbetjenten opplyser at det eksisterer et betydelig sikkerhets- og forebyggingsopplegg rundt ordfører Nese og andre politikere i Klepp i forbindelse med bompengestriden.

- Vi prioriterer ordførerens sikkerhet, og har løpende rådgivning for å skape trygghet for henne. I forkant av alle politiske møter om saken har vi et møte med politikerne, for å unngå truende situasjoner, sier politioverbetjenten.

BOMPENGER: Frp-leder Siv Jensen og nestleder Sylvi Listhaug forklarer hvorfor vi må betale bompenger. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Kontakter folk

Politioverbetjenten kontakter stadig folk og ber dem utvise nettvett, og tenke seg om før de publiserer.

- Det gjelder barn og unge, men spesielt voksne, som skal være gode forbilder. Foran valget til høsten oppfordrer vi folk spesielt til å være saklige, sier Jakobsen.

Som eksempel trekker han fram en mann som i august på Facebook oppfordret folk til å spre møkk over huset til ordfører Nese.

- Vi tok kontakt med ham og fikk ham til å slette innlegget, forteller Jakobsen.

57 000 medlemmer

Den største gruppa for bompengemotstandere på Jæren er Bomfritt Jæren - NOK er NOK, med nærmere 57 000 medlemmer. Gruppas leder Sigurd Sjursen tok på Facebook i går kraftig avstand fra å true politikere og deres familier.

- Det er ikke greit at det går ut over ungene på grunn av foreldrenes jobb, konstaterer han overfor Dagbladet.

Sjursen beretter om splid blant bompengemotstanderne. Nylig har en fraksjon som ønsket en aksjonslinje, brutt ut av Bomfritt Jæren og dannet sin egen, lukkede gruppe, Bomfritt Rogaland. Samtlige medlemmer av sistnevnte gruppe er nå ekskludert fra Bomfritt Jæren.

- Da de var medlemmer hos oss, ønsket de aksjoner som å sperre inne politikere med «bom» på fylkeshuset, og truet med å bruke møkkaspredere. Vi vil ikke assosieres med dem, sier Sjursen til Dagbladet.

Han forklarer at Bomfritt Jæren satser på dialog framfor aksjoner.

- Ordet har makt, og vi har fått flere politikere til å snu ved å snakke med dem. Det ville aldri skjedd dersom vi brukte ulovlige virkemidler. Jeg frykter at de mer ytterliggående gruppene vil skade saken, sier Sjursen.

MUSIKKVIDEO: FNB Sandnes har kommet med et kreativt påfunn for å verve nye velgere. - Folk sier det er genialt, sier ordførerkandidat. Video: FNB / Privat Vis mer

Tar avstand

Alexandra Eva Lind er en av lederne for utbrytergruppa Bomfritt Rogaland. Også hun tar avstand fra volden mot ordfører Neses sønn.

- Det er helt skammelig og ikke vår framgangsmåte. Det skal ikke gå ut over familie og barn, sier hun til Dagbladet.

- Det er beklagelig at ordføreren har opplevd dette. Men vi har ikke kontroll med alle bompengemotstandere, legger hun til.

Lind sier Bomfritt Rogaland ikke driver med ulovlige aksjoner, og er oppgitt over at de oppfattes som en gjeng ekstremister.

- Forskjellen er at vi vil aksjonere litt oftere, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer