Ti år siden terroren:

- Folk ønsker jeg ble skutt

Fredrik Bjelland (23) overlevde Utøya. - Etter at jeg har blitt muslim, er det flere som sier at de ønsker at jeg ble skutt på Utøya. At hele familien min skal dø, eller at jeg er med og skitner til den rene rase, sier Bjelland.

FUNNET ROEN: Fredrik Bjelland (23) var bare 13 år gammel da han svømte for livet for å unngå å bli drept under terrorangrepet på Utøya. Det førte til mange år med angst og frykt. Nå har han konvertert til islam. Foto: Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FUNNET ROEN: Fredrik Bjelland (23) var bare 13 år gammel da han svømte for livet for å unngå å bli drept under terrorangrepet på Utøya. Det førte til mange år med angst og frykt. Nå har han konvertert til islam. Foto: Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ti år er gått siden 13-årige Fredrik Bjelland flyktet for livet på Utøya. Han husker alt i detalj. På at han sov så lenge den dagen at han ikke hadde spist noe før skytinga startet. På alle ungdommene som løp rundt, som gråt og skrek. På lyden...

- Det var som å være med i en film, hvor kroppen og hodet gikk inn i ekstremt overlevelsesmodus, med én tanke i hode: Å overleve, sier Bjelland.

Trodde det var krig

Sammen med en rekke andre unge hoppet han ut av et vindu og løp ut i skogen. På kanten av øya klatret han nedover en skrent og gjemte seg. Folk stod overalt, og var livredde. De hørte at skuddene kom nærmere. «Nå svømmer vi», sa en jente.

- Så da gjorde vi det. Jeg svømte under vann lenge. Opp og ned. Opp og ned. Når jeg til slutt ser tilbake mot øya, ser jeg masse klær og døde mennesker. Jeg var sikker på at Norge var i krig, sier Bjelland i dag.

13-åringen ble hentet av faren og broren sin på Sundvolden. Det var mørkt ute da de tre kjørte hjem til Hamar.

- Selv om jeg alltid har vært stor for alderen, var jeg jo bare 13 år den gangen. Jeg var veldig redd og trodde det var krig. Selv biler ved huset vårt skapte frykt. Om naboen hamret, hørte jeg skudd, sier han i dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer