- Folk oppfører seg ikke normalt lenger

Rachel (20) beskriver situasjonen i Kairo som surrealistisk.

OPPTØYER: Hæren prøver å roe ned demonstranter på vei mot Tahrir-plassen tidligere i dag. Foto: AP Photo/Emilio Morenatti/Scanpix
OPPTØYER: Hæren prøver å roe ned demonstranter på vei mot Tahrir-plassen tidligere i dag. Foto: AP Photo/Emilio Morenatti/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Er du i Egypt? Kontakt Dagbladet på 2400@db.no, 24 00 00 00 eller 2400 (sms/mms)

(Dagbladet): Utenriksdepartementet fraråder nå nordmenn å reise til Egypt. Samtidig henter de største norske reiseoperatørene nå nordmenn hjem fra landet, samtidig som de ikke sender nordmenn nedover.

Det er anslagsvis 3000 nordmenn i feriebyene langs kysten, samtidig som det også er en del nordmenn i Kairo og de andre store byene.

- Jeg står på en takterrasse. Det er jetfly som kjører i sirkler, og helikoptre, forteller utvekslingsstudenten Rachel Hjorth-Jenssen (20) på telefonen fra Kairo.  

I gatene nedenfor takterrassen ser hun folk som går rundt med stokker for å vokte butikkene mot plyndring.

- Folk oppfører seg ikke normalt lenger. Jeg gikk forbi en bank, og da så jeg en som sveiset igjen dørene og vinduene. Noen har puttet avispapir på glassveggene slik at det er umulig å se inn, sier Rachel Hjorth-Jenssen til Dagbladet.

Hun forteller at det i går var demonstrasjoner utenfor der hvor hun bor, og at hun hørte militærbiler og folk som snakket i ropert.

Student Hjort-Jenssen er student i kultur og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, og kom for ei drøy uke siden til Kairo. Dette semesteret er hun på et utvekslingsopphold ved Det amerikanske universitetet i Kairo som skulle vart fram til slutten av mai.

Nå er hun usikker på hva som skjer, etter at oppstarten som skulle vært i dag er utsatt i ei uke.

- Det er ganske surrealistisk, sier hun til Dagbladet.

Hun bor på et studenthjem i bydelen Zamalek, som er en øy i Nilen omtrent ti minutters kjøring fra sentrum av Kairo. De andre studentene er amerikanere, og er i gang med å pakke og gjøre seg klare til å evakuere. Selv har hun ikke lyst til å dra hjem, men frykter at hun kan bli nødt til å reise.

- Det er ganske absurd. Jeg har fulgt med på ting som skjer i Midt-Østen, og plutselig er jeg akkurat der det skjer. Nå synes jeg det er litt ekkelt, sier hun til Dagbladet.

Jobber med utgravninger I bydelen Zamalek i Kairo følger nordmannen Reinert Skumsnes (29) opptøyene i Egypt på nært hold.

Han er i den egyptiske hovedstaden for å studere og jobbe, men finner seg i begivenhetenes sentrum for det som kan være en revolusjon.

- Bydelen vi bor i er ganske skjermet. Demonstrasjonene foregår i alle bydelene rundt oss, men ikke akkurat her. I går var det noe skyting i gatene utenfor her. Da var jeg litt redd, men ellers føler vi ikke at vi er i noen umiddelbar fare, sier Skumnes til Dagbladet.  

Skumsnes jobber med utgravninger ved pyramidekomplekset ved Giza, hvor de største pyramidene er.

For å beskytte kulturminnene fra plyndringer og ødeleggelser, er området nå sperret av med tanks. Han studerer også ved Det amerikanske universitet i Kairo, men på grunn av urolighetene er studiestart utsatt.  

- Jeg har vært ute i formiddag, men jeg går ikke ut av Zamalek. I sentrumskjernen Tahrir er det kaos hele tida. Det går rykter om at kvinnen også skal delta i demonstrasjonene i kveld. Da blir de dobbelt så mange som de har vært tidligere, påpeker Skumnes.

I KAIRO: Rachel Hjorth-Jenssen (20). Foto: Privat
I KAIRO: Rachel Hjorth-Jenssen (20). Foto: Privat Vis mer