- Folk på landsbygda blir sett ned på fordi de frykter ulv

Sp-politiker ønsker «ulven helt dit pepper'n gror».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET, OSLO (Dagbladet): Tirsdag møttes Arnfinn Uthus (Sp), varaordfører i Elverum, og Espen Ophaug fra Oslo Venstre til livesendt Ulvedebatt fra Valgboden.

Uthus har gjort seg populær blant ulvemotstandere, og tilsvarende upopulær blant naturvernere, etter at han sammen med Senterpartiets fylkeslag i Hedmark gikk inn for at pepperspray skal bli et lovlig våpen mot Ulv.

Ulvedebatten er tilsynelatende like het i dag som noen gang tidligere, og frontene er minst like steile.

- Vil det på noe tidspunkt være mulig å begrave stridsøksa?

- Det er slitsomt å debattere denne saken, når frontene er like steile som noen gang før. Vi må prøve å møtes på halvveien og se på løsninger som de fleste kan være fornøyde med, sier Uthus til Dagbladet etter sending.

- Ikke noe positivt med ulv Lokalpolitikeren har likevel kastet bensin på bålet, etter å ha sagt at han «ønsker ulven helt dit pepper'n gror» og ytret et ønske om å fjerne ulvesonene. Overfor Dagbladet sier Uthus at han ikke klarer å finne noe positivt med ulvebestanden i Norge.

- Det er helt urealistisk at vi skal kunne fjerne all ulv, men når jeg ser konsekvensene av dagens politikk må jeg si at det har gått for langt. Jeg må lete lenge for å klare å finne noe som helst positivt med ulven i Norge. At det er et manfold i naturen er vel og bra, men den mengden med ulv vi ser i dag har blitt for belastende i flere områder, sier han.

Espen Ophaug i Oslo Venstre mener det er helt nødvendig å opprettholde ulvesonene, der ulven har en særskilt beskyttelse. Samtidig forstår han hvorfor det finnes massiv motstand.

- Det er klart at folk lar seg påvirke av sterke bilder av sauekadaver som er tatt av ulv. Slike bilder gjør det lett for våre motstandere å si «se hvor forferdelig ting er». Men realiteten er at vi har en forpliktelse til å ta vare på den skandinaviske ulvebestanden, da må også forvaltningen legge opp til det. Det er nettopp det ulvesonen prøver å løse, sier Ophaug.

- Synd at vi ikke får ro Ophaug er samtidig enig med sin motstander i ulvedebatten, i at det er slitsomt å aldri komme frem til en endelig løsning.

- Her står naturverninteresser og landbruksinteresser mot hverandre i langt større grad enn i noen annen politisk debatt. Det er forståelig, men synd at vi ikke får ro rundt rovdyrpolitikken.

Venstrepolitikeren sier han er overrasket over at debatten fortsatt raser etter at man kom fram til et rovviltforlik.

- Man trudde at rovviltforliket i 2011 ville føre til at alle parter ble fornøyde, men det er åpenbart ikke tilfellet. Venstre mener at dagens bestandsmål er litt for lavt, men vi er fornøyd med at vi kom fram til et forlik, sier han.

Ber Stortinget ta grep Arnfinn Uthus i Senterpartiet tror ikke det er mulig å ende krangelen med ulvevennene for godt.

- Jeg tror ikke vi klarer det. I alle fall ikke så alle blir enige. Men om alle er litt misfornøyd, så kan det fortsatt bli ganske bra. De må faktisk tørre å ta noen grep på Stortinget, slik at en større del av befolkningen kan si seg enig i rovdyrpolitikken i dette landet.

Han sier han har sett seg lei på at byfolk ikke forstår bekymringene til bønder og jegere.

- Folk må respektere hverandre i større grad. Jeg merker at folk på landsbygda blir sett ned på fordi de frykter rovdyr. Det virker som om det er folk i byene som er glad i ulven, mens de som bor i områdene der den ferdes ikke vil ha ulven der, sier han og legger til:

- Bøndene har ikke blitt tatt på alvor, og jeg savner forståelse. Samtidig ser jeg en klar endring, nå som ulven har spredd seg til større områder. Det er stadig flere som får opp øynene for hva dette kan medføre, sier Uthus.

- Viktige naturverdier Ophaug mener derimot at bildet av en debatt mellom ulvevenner i byer og motstandere på landsbygda, ikke stemmer med virkeligheten.

- Det finnes ganske mange tilhengere av rovdyr og ulv som bor i ulvesonen. Vårt partilag i Enebakk er for at vi skal ha ulv, også i Østmarka. Dette er viktige naturverdier vi må ta vare på, mener han.

Du kan også følge med på det som skjer foran og bak kameraet i boden i vårt live-studio på nett.

Om du ønsker å delta i debatten, bruk emneknaggen #dbvalg15 på twitter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer