OFFENSIV:  Advokat Mona Høiness på plass i sal 316 i Oslo tinghus, klar for søksmålet mot styreformann Trygve Hegnar i Hegnar Media. I bakgrunnen Hegnars advokat Kyrre Eggen og advokatfullmektig Marianne Rørvik fra samme advokatfirma - Wiersholm.. FOTO: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
OFFENSIV: Advokat Mona Høiness på plass i sal 316 i Oslo tinghus, klar for søksmålet mot styreformann Trygve Hegnar i Hegnar Media. I bakgrunnen Hegnars advokat Kyrre Eggen og advokatfullmektig Marianne Rørvik fra samme advokatfirma - Wiersholm.. FOTO: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.Vis mer

- Folk ringte med sexsjikane og ropte tabuord

Mona Høiness i Oslo tingrett i dag etter «halvannet år som forsidepike i Kapital».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): Advokat Mona Høiness skjønte at noe var i gjære helgen før hun ble oppringt av journalister mandag 8. november i fjor.

- Jeg satt sammen med en kollega den helgen og jobbet med den såkalte «Plastic Fantastic»-saken. Jeg måtte slå av telefonen etter flere oppringninger med sexsjikane og folk som ropte tabuord. Da jeg skjønte dagen etter at disse slibrige telefonene hadde sammenheng med disse innleggene, ble jeg veldig lei meg. Jeg hadde jo vært utsatt for så mye fra Hegnar-systemet før.

- Jeg har vært forsidepike på Kapital i halvannet år etter den første omtalen av arvesaken, forklarte Høiness i Oslo tingrett mandag.

- Aldri chatting eller Facebook Som svar på motpartens påstand om at hun kunne stoppet disse sexsjikanerende innleggene lenge før hun gjorde, sa Høiness:

- Her må det være noen som overvurdererer min interesse betydelig for å følge med på slike nettsteder. Jeg har aldri lagt igjen ytringer på nett og aldri vært inne på en chatteside eller Facebook eller hva det heter. Det var første etter dette jeg var inne på Hegnar Online for første gang.

Svekket livskvalitet Hun synes Hegnar-imperiet opptrådte arrogant når Hegnar selv «harsellerte» med henne i Kapital-ledere samtidig som hun ble tilbudt 10.000 kroner for å få striden om de anonyme innleggen ut av verden.

- Min livskvalitet ble betydelig svekket,og jeg måtte ta noen dager fri. Jeg var glad for støtteerklæringer fra forsvarerkolleger som Tor Erling Staff og Ellen Holager Andenæs.

Høiness etterlyste en eneste saklig grunn for at hun skal akseptere å bli utsatt for sexsjikane på nett.

Bakteppet Hun brakte selv inn bakteppet for søksmålet - Kapital-omtalen av det omstridte testamentet - da advokat Kyrre Eggen ba henne utdype hva hun mente med «svekket livskvalitet»

- Jeg hadde den daglige omsorgen for en gammel kvinne, som har vært som en mor for meg i 25 år. Og jeg hadde en krevende arbeidssituasjon.

- Verre og verre Høiness' advokat Halvard Helle trakk fram en rekke karakteristikker redaktør Trygve Hegnar ga om Mona Høiness i lederartikler i Kapital etter hennes misnøye med Kapital-reportasjer om testamentet:

hissig
vrøvl
verre og verre
den delikate saken som Mona Høiness har satt seg selv i, gjør at hun må tåle mer enn de fleste.

Helle refererte et par innlegg på en debatt-tråd på Hegnar Online, som Høiness fikk fjernet på anmodning etter tre dager, men som hun ikke har tatt med i søksmålet for ærekrenkelser:

«Er du gammel, syk og forvirret? MH advokatfirma tar saken. NB: kun forhåndsbetaling».

«Noen stimer rundt popstjerner, Mona Høiness kretser rundt gamlehjem og eldresentre»

- Ikke ærekrenkende Trygve Hegnars advokat hevdet at hans klient frifinnes av fire grunner:

•Innleggene er ikke ærekrenkende - uansett hvor smakløse de måtte oppfattes. Det er ikke ærekrenkende å skrive at en som kjenner en annen har hatt sex med Mona Høiness.

•Hegnar Online er ikke ansvarlig for brukergenerert innhold - bare for å fjerne innhold i etterkant. Og det har skjedd i disse tilfellene.

•Eventuelt ansvar ikke berørt av ytringsfriheten.

•Uansett er det ikke grunnlag for erstatningsansvar.

Anonymt ok På spørsmål fra dommer Heidi Heggdal om det har noen betydning om innlegg er anonyme, svarte advokat Kyrre Eggen:

- Nei, ikke så lenge det er mulig å identifisere debattantene.

- Bare 12 var interessert Og med henvisning til «klikkstatistikken» på Hegnar Online mente han at saksøker Mona Høiness har overreagert kraftig i dette søksmål:

- Leserstatistikken viser at ett av de tre innleggene i søksmålet, har blitt klikket opp 172 ganger. Ett av de andre er åpnet 12 ganger. Jeg antar at Mona Høiness selv og advokat Halvard Helle er blant de 12 leserne.

- Og da er det ikke mange andre som har vært interessert. Dessuten kunne Mona Høiness selv benyttet den enkle klikkmekanismen i innlegget for å varsle redaksjonen og moderrator.

Slettet 8.000 innlegg Det var i november 2010 at de tre innleggene med sexkarakteristikker av Mona Høiness ble lagt ut på Hegnar Online.

- Denne måneden slettet Hegnar Online rundt 1.000 innlegg på eget initiativ, i tillegg til vel 7.000 innlegg som ble slettet etter varsel fra lesere, framholdt Eggens kollega, advokatfullmektig Marianne Rørvik, i retten i formiddag.

- Ikke spesielt høy kvalitet Slik karakteriserte advokatfullmektig Rørvik de tre innleggene som Mona Høiness har brakt inn for retten:
- Det er ikke ytringer av spesiell høy kvalitet. De kan oppfattes som smakløse, men gir ikke grunnlag for erstatning.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) har tidligere felt Hegnar Online for de anonyme innleggene som nå Oslo tingrett vurderer.

- Donald Duck-jus Advokat Kyrre Eggen la ikke særlig vekt på den fellelsen i sin oppsummering i retten i formiddag:
- PFU's synsing er helt feilslått i jus.

- Det blir nesten forsøk på Donald Duck-jus at PFU's vurderinger er relevante her for motparten. Dette er et tøysete søksmål. Det var derfor vi tilbød Mona Høiness 10.000 kroner i oppreisning for å unngå å bruke dyrebar tid i retten.

Trygve Hegnar skal forklare seg i ettermiddag.

 OFFENSIV:  Styreformann og  redaktør Trygve Hegnar i Oslo tingrett i formiddag - som saksøkt. Bak til høyre ansvarlig redaktør i Hegnar Online, Stein Ove Haugen, som også er saksøkt. Mellom de to saksøkte Hegnars tidligere og nå pensjonerte advokat Jo Tenden.FOTO: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
OFFENSIV: Styreformann og redaktør Trygve Hegnar i Oslo tingrett i formiddag - som saksøkt. Bak til høyre ansvarlig redaktør i Hegnar Online, Stein Ove Haugen, som også er saksøkt. Mellom de to saksøkte Hegnars tidligere og nå pensjonerte advokat Jo Tenden.FOTO: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer