<strong>SALT:</strong> Vi spiser dobbelt så mye salt som vi bør, ifølge Verdens helseorganisasjon.
SALT: Vi spiser dobbelt så mye salt som vi bør, ifølge Verdens helseorganisasjon. Vis mer

Folk salter seg til døde

Vi spiser dobbelt så mye salt som vi bør, og det resulterer årlig i 1,65 millioner dødsfall verden over, viser en ny undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Undersøkelsen er utført av forskere ved Harvard og Tufts University i USA og presenteres i siste utgave av New England Journal of Medicine.

Forskerne har tatt for seg 205 undersøkelser om hvor mye salt folk spiser i 66 land verden over.

Hvert tiende Konklusjonen er at hvert tiende dødsfall som skyldes hjerte- og karsykdommer kan tilskrives for høyt saltinntak.

For mye salt i maten forårsaker dermed hele 1,65 millioner dødsfall årlig.

- Disse nye funnene viser at det trengs sterke tiltak for å redusere saltinntaket både i USA og resten av verden, sier Dariush Mozaffarian som har ledet arbeidet med undersøkelsen.

Dobbelt så mye I 2010 spiste hver og en av oss i gjennomsnitt 3,95 gram salt om dagen, nesten det doble av de 2 gram Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler som det maksimale.

Selv om saltinntaket verden over er høyere enn anbefalt, er det store regionale forskjeller, viser undersøkelsen.

Mens innbyggerne i Afrika sør for Sahara i gjennomsnitt spiser 2,18 gram salt om dagen, er det gjennomsnittlige inntaket i Sentral-Asia hele 5,51 gram om dagen.

Ferdigmat har skylda I USA er det daglige saltinntaket i gjennomsnitt på 3,6 gram, mens amerikanske helsemyndigheter anbefaler et inntak på maks 2,3 gram om dagen.

Overlegge Valentin Fuster ved The Mount Sinai Hospital i New York mener ferdigmat har mesteparten av skylden for at vi får i oss for mye salt.

- Nærmere 50 prosent av det daglige saltinntaket kommer fra brød, kjøttprodukter, pizza, supper, sandwicher, snacks og ost, sier han i en kommentar til undersøkelsen.

(NTB)

SÅ MYE SALT KAN DU SPISE FØR DET BLIR FARLIG (krever abb.)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer