- Folk sitter hjemme i stua og hjelper oss med å løse julegavemysteriene

Nå er det 93 uløste mysterier i Dagbladets database.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Dagbladet har tidligere skrevet om julegavedetektivene hos Postens Godssenter på Alnabru. Hver dag fram mot jul jobber de to detektivene Joachim Madsen og Åse Lerfald for å finne riktige mottakere og avsendere av julegavene som har havnet hos dem.

I Dagbladets database over bortkomne julegaver var det i formiddag 93 gaver.

I en periode onsdag ettermiddag var det bare tre mysterier igjen, og disse har detektivene inntil videre ikke greid å løse. 

- Merk gavene tydelig Det er sjelden at julegavemysteriene blir liggende uløst så lenge at det ikke lenger er håp om at en eventuell sender eller mottaker vil melde seg, men i de tilfellene julegavedetektivene ikke har noen spor å gå etter, blir gavene donert til veldedighet etter noen år.

Julegavedetektiv Madsen har noen råd for at man skal forhindre at julegaver ender som julegavemysterier hos Postens Godssenter.

MYSTISKE: Dette er de tre uløste julegavemysteriene Postens Godssenter hadde igjen da Dagbladet besøkte dem på onsdag. Nå har de fått inn mange flere mysterier, og trenger hjelp til å løse dem. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MYSTISKE: Dette er de tre uløste julegavemysteriene Postens Godssenter hadde igjen da Dagbladet besøkte dem på onsdag. Nå har de fått inn mange flere mysterier, og trenger hjelp til å løse dem. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- God pappeske, god emballasje, mye teip, og gjerne en tilleggspåføring av adresse i tillegg til det som står på adressekortene. Skulle det da skje at adressen på utsiden blir borte, kan vi finne opplysninger inne i pakken, sier Madsen til Dagbladet.

Pavels gave På det øverste bildet i denne saken kan man se de tre julegavemysteriene julegavedetektivene hadde igjen på onsdag, som de fortsatt ikke har greid å løse. Den sølvgrå gaven er til Pavel fra Lene, og er pakket inn i et grått innpakningspapir med strikkemønster og mange smånisser med lange, grå luer og hvite skjegg på papiret. 

Det er også flere strikkede hjerter på gavepapiret. Sølvfarget gavebånd pryder pakken. Bortsett fra dette vet Madsen og Lerfald ingenting om innholdet, avsenderen eller mottakeren.

Sokker fra bestemor Lerfald forteller oss at spesielt gaver til og fra besteforeldre eller andre gamle slektninger gjør inntrykk på henne. På det øverste bildet kan man se en plastpose med en gul post-it-lapp, klistret fast med hjerteklistremerker. På den gule lappen står det, med løkkeskrift: «Hallo. God jul! Det er sokker til alle fem, julekvelden! Bestemor!». Sokkene er grå, strikkede ullsokker. 

Madsen sier at det er tydelig at denne gaven har vært en del av en større samling gaver, men at ullsokkene sannsynligvis har falt ut av gaveesken mens resten har reist videre til destinasjonen. 

Carla og Jan På et av bildene i saken finnes det tre julegavemysterier. Gaven til venstre skulle til Carla og Jan, fra Paal. Gavepapiret har bilder av ugler og snømenn med nisseluer og gaver. Papiret er også dekorert med noen snøkrystaller, og et gullfarget bånd pryder pakken.

Den midterste gaven viser en gave fra «mamma» til Ivan. Gavepapiret er rødt med julebilder av nisser.

ULØSTE MYSTERIER: Her er tre av de uløste mysteriene julegavedetektivene hos Postens Godssenter jobber med nå. Foto: Åse Lerfald.
ULØSTE MYSTERIER: Her er tre av de uløste mysteriene julegavedetektivene hos Postens Godssenter jobber med nå. Foto: Åse Lerfald. Vis mer

Gavelappen er festet på pakken med fire klistremerker som skal forestille voks med stempel, lik de man tidligere brukte for å forsegle brev. På gavelappen er det et lite maleri av trær som er delvis dekket av snø i et vinterlandskap.

Anne Ma og Leidland-jentene Gaven til høyre er også rød, men gavepapiret er dekorert med hvite regnsdyr, isroser og border, alt sammen «brodert» med korssting.

Gavelappen har bilde av et pyntet juletre, og den er til Anne Ma, fra Leidland-jentene. Detektiv Lerfald har en mistanke om at julegaven kan være fra en Leidland-familie på Sørlandet. 

Svært glade for Postens innsats Detektivene har mange metoder for å finne ut hvem som har sendt eller skulle ha mottatt en gave. De forteller at folk ofte blir overrasket når detektivene ringer dem angående bortkomne julegaver, men at alle er svært glade for at Posten påtar seg den oppgaven det er å spore opp mottakere og avsendere.

- I de tilfellene der vi geografiske koblinger til hvor gaven er sendt fra eller hvor den skal, og navn å koble opp gaven til, går vi aktivt inn i området og kan faktisk ringe alle de som bor på stedet og heter det samme. Vi bruker Facebook, egne interne mottaktsystemer, spør Postens ansatte om bistand, og bruker mulighetene til å informere om de bortkomne gavene i diverse medier, forteller Madsen til Dagbladet.

Detektivene kan fortelle om flere historier som de husker spesielt godt.

JULEGAVETRANSPORT: Trallen som brukes for å frakte de ferdig løste julegavemysteriene hos Postens Godssenter på Alnabru er pyntet med både solbriller og blinklys med lyd. Foto: 

Joachim Madsen og Åse Lerfald er pakkedetektiver hos Posten.

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
JULEGAVETRANSPORT: Trallen som brukes for å frakte de ferdig løste julegavemysteriene hos Postens Godssenter på Alnabru er pyntet med både solbriller og blinklys med lyd. Foto: Joachim Madsen og Åse Lerfald er pakkedetektiver hos Posten. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- For noen år tilbake var det en matpakke som skulle sendes til Nordsjøen, og vi slet lenge med å finne ut hvem mottakeren var. Vi fant ut at vedkommende jobbet i Nordsjøen, så han ba om å få den med i et helikopter som skulle dra fra fastlandet og ut dit han jobbet. Det gikk akkurat å levere matpakken før helikopteret skulle ta av. Det var virkelig på sekundet, forteller Lerfald til Dagbladet.

De to julegavedetektivene oppfordrer de som savner en gave som har blitt sendt med Posten om å ta kontakt med Posten Norge på 231 49 090, eller sende en epost til julegaveservice@posten.no. Åpningstidene er 08 - 16 på hverdager og lørdager, og 08 - 12 på søndager.

JULEGLEDE: Åse Lerfald har vært julegavedetektiv i 11 år, og hvert år har hun kjøpt en ny nisselue. Alle henger over skilleveggene på kontoret der hun jobber med å løse julemysterier.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
JULEGLEDE: Åse Lerfald har vært julegavedetektiv i 11 år, og hvert år har hun kjøpt en ny nisselue. Alle henger over skilleveggene på kontoret der hun jobber med å løse julemysterier. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
POSTHALLEN: Nede i posthallen distribueres pakkene videre til Østlandsområdet og utlandet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
POSTHALLEN: Nede i posthallen distribueres pakkene videre til Østlandsområdet og utlandet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer