KRITISK: Nestleder for Arbeids- og sosialkomiteen Karin Andersen (SV) går ut mot ISS.  Torbjørn Grønning / Dagbladet
KRITISK: Nestleder for Arbeids- og sosialkomiteen Karin Andersen (SV) går ut mot ISS. Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

- Folk skal ikke behandles på en slik måte i arbeidslivet

Hotellene som leier inn renholdshjelp, må ta større ansvar for å sikre arbeidsforholda, mener flere politikere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Karin Andersen (SV) var sjokkert etter at hun i gårsdagens Dagbladet leste om de ISS-ansatte renholdsarbeiderne som jobber seg i kne for Olav Thon og Radisson Blu.

På én arbeidsdag skal en renholdsarbeider rekke over 24 hotellrom, og bruke maks 19 minutter på hvert. Det har medført slitne og syke ansatte som gråter på jobben.

- Det de ISS-ansatte forteller om er sjokkerende. Vi ser at bemanningsbransjen endrer arbeidslivet, arbeidsgiveren har ikke det normale forpliktende forholdet til de ansatte. De er utleid, på samme måte som annet utstyr, sier Andersen, som sitter i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Skapte debatt i Stortinget - Dette er folk som ofte blir syke av jobben sin. Det er uholdbart, tordner Andersen.

I går ble Dagbladets sak om de ISS-ansatte et tema under budsjettdebatt i Stortinget. Arbeids- og sosialkomiteen diskuterte blant annet renholdsbransjen.

ARBEIDSPRESS: ISS-ansatte som rengjør på Radisson Blue, Park Inn og Ton Hotell Gardermoen blir syke og engstelige på grunn av presset de mener arbeidsgiveren legger på dem. Her fra venstre: Sangwan, tillitsvalgt Maturot Chabanchob og Sairung'. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
ARBEIDSPRESS: ISS-ansatte som rengjør på Radisson Blue, Park Inn og Ton Hotell Gardermoen blir syke og engstelige på grunn av presset de mener arbeidsgiveren legger på dem. Her fra venstre: Sangwan, tillitsvalgt Maturot Chabanchob og Sairung'. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Saken engasjerer. Saken i Dagbladet var rett og slett forferdelig lesning, folk skal ikke behandles på en slik måte i arbeidslivet, sier andre nestleder i komiteen, Anette Trettebergstuen (Ap).

- Ikke overrasket Hun er likevel ikke overrasket over nok en negativ sak fra renholdsbransjen.

- ISS har vært i søkelyset tidligere, og renholdsbransjen er en bransje med mye grums, sier Trettebergstuen.

Hun ramser opp tiltak regjeringen har gjort for å rydde opp, blant annet innføring av godkjenningsordning og allmenngjøring av tariff. Likevel medgir hun at det er langt igjen til en ren bransje.

Allmenngjøring av tariff gjør at bedriftene ikke kan presse lønna nedover. Dermed presses de ansatte hardere i arbeidsdagen, mener hun.

TEMA I STORTINGET: Denne uka var ISS-saken tema i Stortinget. Anette Trettebergstuen (Ap) mener renholdsbransjen er langt fra ren.  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TEMA I STORTINGET: Denne uka var ISS-saken tema i Stortinget. Anette Trettebergstuen (Ap) mener renholdsbransjen er langt fra ren. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Vi er ikke ferdige, og denne saken viser at vi fortsatt må jobbe mot denne bransjen.

Samtidig mener hun at renholdsfirmaet ikke er alene om å ha skitne fingre.

- En ting er at ISS skalter og valter med sine ansatte. Hotellene som leier inn dette firmaet må også ta ansvar, de kan ikke frikjennes for dette, sier Trettebergstuen.

Raser mot Thon Hun får følge av Rødt nestleder Bjørnar Moxnes, som går i strupen på hotelleier Olav Thon.

- Dette er kynisk og rå utnyttelse av arbeidsfolk. Her ser vi at de som betaler prisen for at en av Norges aller rikeste, hotellbaronen Olav Thon, skal bli litt rikere, er lavtlønnede renholdsarbeidere som jobber helsa av seg. Det viser at den profilen Thon forsøker å selge til folk flest, ser annerledes ut på baksiden. En umoralsk forretningsdrift som innebærer utbytting av arbeidsfolk som allerede tjener dårlig, sier Moxnes. 

AVVISER KRITIKK:: Konserndirektør i ISS, Jan Bjørneboe. Foto: ISS
AVVISER KRITIKK:: Konserndirektør i ISS, Jan Bjørneboe. Foto: ISS Vis mer

Han mener hotellene må kutte ut leverandører som ISS til å drive renhold, og ansette renholdspersonalet selv.