- Folk skrek og bilene tutet for å få surferne opp av vannet

Den tre meter lange hvithaien var fryktelig nær ved å kunne ta en jafs av Andy Johnston.

HAIBILDENE GÅR VERDEN RUNDT: Amatørfotograf Frits de Bruyn fra Tasmania i Australia var på ferie da han fanget haidramatikken på film ved West Beach nær Esperance, sørvest for Perth. Alle foto: Frits de Bruyn
HAIBILDENE GÅR VERDEN RUNDT: Amatørfotograf Frits de Bruyn fra Tasmania i Australia var på ferie da han fanget haidramatikken på film ved West Beach nær Esperance, sørvest for Perth. Alle foto: Frits de BruynVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 21. september i år surfet Andy Johnston ved West Beach sørøst for Perth i Australia. Folk på land ble oppmerksomme på den store svarte skyggen i vannet og begynte å tute med bilene sine for å advare surferne.

- Folk skrek og bilene tutet for å få surferne opp av vannet, sier Frits de Bruyn fra Longford i Tasmania til Dagbladet.

Amatørfotografen var på ferie sør-vest i Australia og kom til utsiktsposten ved West Beach bare få minutter før dramaet utspant seg.

- Nærmere og nærmere Mens andre surfere kom seg i trygghet på et rev, ble Andy Johnston værende i vannet, skriver Daily Mail.

- Jeg så at skyggen i vannet kom nærmere og nærmere og tok bilder. Denne surferen syntes ikke å ha dårlig tid, sier de Bruyn.

Den nærgående hvithaien var bare en kroppslengde bak surferen på det nærmeste.

- Blir du lemlestet, så blir du lemlestet - Jeg tenkte at jeg heller ville stå opp mot haien i steden for å få panikk og lage for mye røre, sier Andy Johnston til avisa Esperance Express og legger til:

- Hvis du blir lemlestet, så blir du lemlestet. Det er ikke noe du kan gjøre med det.

Surferen sier han ikke oppfattet hvithaien som en fare.

- Den virket bare nysgjerrig, og jeg ville ikke gi den en grunn til å jage meg. Derfor forsøkte jeg å holde meg i ro og holde øye med den, sier Andy Johnston.

I ettertid innrømmer han at han ikke visste at haien hadde vært så nær ham.

- Jeg hadde ikke peiling på at den var så nærgående mens jeg padlet inn i bølgen for å komme meg til stranda og kompisene mine, sier surferen.

Etter at hvithaien svømte vekk fra området, skal Johnston ha surfet videre ved West Beach.

Mistet arm og hånd 2. oktober, mindre en to uker etter Johnstons nærkontakt med hvithaien, ble surferen Sean Pollard (23) alvorlig skadd i et haiangrep i samme område.

Pollard mistet en arm og ei hånd. Han ble dratt i land av folk på stranda som surret håndklær rundt de blødende sårene hans. Surferen ble fraktet lynraskt til Royal Perth Hospital.

De oppsiktsvekkende haibildene fra West Beach nådde offentligheten først torsdag denne uka. De har gått verden rundt etter at en filmskaper som Frits de Bruyn hadde sendt dem til, la dem ut på Facebook.

- Jeg har fått mine 15 minutter med berømmelse. Det har vært tv-intervjuer og avisintervjuer. Og nå ringer du fra Norge. Men nå går det vel snart tilbake til normalen, sier Frits de Bruyn til Dagbladet.

JAGET AV HVITHAI: Surferen Andy Johnston ble jaget av en tre meter lang hvithai mindre enn to uker før en surfer mistet en arm og en hånd i haiangrep i samme område. Foto: Frits de Bruyn
JAGET AV HVITHAI: Surferen Andy Johnston ble jaget av en tre meter lang hvithai mindre enn to uker før en surfer mistet en arm og en hånd i haiangrep i samme område. Foto: Frits de Bruyn Vis mer