Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Folk som kjenner oss skjønner ikke hvorfor det spørsmålet blir stilt

Rune Øygard om den fysiske kontakten mellom ham og fornærmede

DAG 3:: I dag startet dag 3 av rettsaken der Vågå-ordfører Rune Øygard står tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med ei mindreårig jente. Foto:ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET
DAG 3:: I dag startet dag 3 av rettsaken der Vågå-ordfører Rune Øygard står tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med ei mindreårig jente. Foto:ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Rune Øygard innledet sin forklaring med å fortelle om seg selv, sin oppvekst og bakgrunn.

Under Øygards forklaring, la aktor også fram tekstmeldinger mellom den overgrepstiltalte ordføreren og jenta (16). Ordføreren sa også at han er skamfull over noe av kontakten han har hatt med jenta på Skype, men holdt fast på at han og jenta hadde et slags far-datter-forhold.

Nekter for å skjenket jenta Øygard nekter for at han har skjenket jenta med alkohol, slik hun har forklart at han har gjort ved en anledning på en seter han disponerer i Finndalen.

- Det er utrivelig for folk som ikke drikker alkohol å bli blandet borti slike historier, sier han, med henvisning til at han er avholdsmann.

Han bekrefter den delen av jentas historie som besto av at hun kastet opp og var veldig dårlig mens Øygard pleide henne, stemmer.

- Om det var matforgiftning eller hva det var for noe, det vet jeg ikke, sier Øygard, som utdyper at han var skikkelig redd for jenta.

Aktor spør om hvorfor han ikke bar henne ned til bilvei fra setra hvis han var så redd for tilstanden hennes, men Øygard opplyser at det er for ulendt terreng.

Sov i samme seng Øygard bekrefter at han ved en anledning har klødd jenta i nakken og lignende kontakt.

Han bekrefter også at de har sovet i samme dobbeltseng eller i to enkeltsenger som ble stående inntil hverandre når de bodde på hoteller.

- Jeg må spørre Øygard, såpass nær kontakt, reflekterte du ikke over det?, spør aktor

- Nei, jeg gjorde ikke det. Folk som kjenner oss skjønner ikke hvorfor det spørsmålet blir stilt, sier Øygard. Han mener nærheten har blitt veldig «dramatisert».

- Dette er helt naturlig i det fleste sammenhengene. Hadde det vært en fremmed gjest ville jeg forstått reaksjonene, men dette var ikke en fremmed gjest.

Ordføreren viser flere ganger til at han har fått henvendelser fra en rekke personer som har tatt kontakt for å si at de ikke forstår hvorfor måten overnattingene skjedde på, blir framstilt som mistenkelig.

Lettet over å få forklare seg Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, syntes klienten klarte seg bra i retten i dag. 

- Jeg synes ikke han (aktor, journ.anm) klarte å sette Øygard fast, sa Larsen.

Konfrontert med den mye omtalte meldingen der Øygard skal ha sagt «Jeg elsker deg, og bare deg» hadde Larsen følgende å si:

- Det har han forklart seg om. Og når bevisførselen går videre vil man høre om en sjargong, ikke bare mellom disse to, men også ellers. Blant annet har vi Facebook-utskrifter som kan vise noe lignende.  

Larsen reagerer på et spørsmål om at dette skulle være «dagligdags kontakt» mellom de to.

- Jeg har ikke kalt det dagligdags kontakt, det er dine ord, jeg har sagt at dette er vanlig kontakt mellom disse to.

Larsen forteller at Larsen var lettet over å få forklare seg i dag, og at han synes fikk fram sitt syn.

Og hvordan skal du bevise at jenta lyver?

- Jeg har ikke behov for å bevise at hun er en løgner, spørsmålet er om man er sikker på at hun snakker sant.