- Folk som mistenker ebola-smitte skal ha klart for seg hva de skal gjøre

Helsedirektoratet intensiverer ebola-kampanjen.

TEMPERATURSJEKK:  Her sjekker en helsearbeider temperaturen på en passasjer ved Mohammed V-flyplassen i Casablanca, Marokko. Flere afrikanske land har lenge utført sjekker på sine flyplasser. Nå vil også USA og Storbritannia sjekke passasjerer fra Vest-Afrika. Norge vil satse på informasjonsarbeid.  Foto: Abdeljalil Bounhar / The Canadian Press / AP Photo
TEMPERATURSJEKK: Her sjekker en helsearbeider temperaturen på en passasjer ved Mohammed V-flyplassen i Casablanca, Marokko. Flere afrikanske land har lenge utført sjekker på sine flyplasser. Nå vil også USA og Storbritannia sjekke passasjerer fra Vest-Afrika. Norge vil satse på informasjonsarbeid. Foto: Abdeljalil Bounhar / The Canadian Press / AP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet samarbeider løpende om ebola-utviklingen.

Etter et møte i dag har de kommet fram til at det foreløpig ikke tilrådes helsesjekker ved norske flyplasser for reisende som kommer fra Vest-Afrika.

- Personer som reiser fra de aktuelle landene blir sjekket når de forlater landene. Helsesjekker, som for eksempel temperaturmåling, er ikke faglig godt begrunnet, sier assisterende helsedirektør Cecilie Dae til Dagbladet.

Innfører sjekk på flyplasser USA starter denne uka sjekk av flypassasjerer på fem amerikanske flyplasser. I Storbritannia vil passasjerer fra ebola-rammede områder få en ekstra sjekk på vei inn gjennom Heathrow og Gatwick, samt på jernbanestasjonene til Eurostar.

Men Norge har ingen direkteflyvninger fra de ebola-rammede landene Guinea, Liberia og Sierra Leone. Og alle de tre landene utfører sjekker med blant annet febermåling, på alle passasjerer som flyr ut av landet.

I stedet kommer Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet nå til å intensivere informasjonsarbeidet til folk som skal reise til eller kommer fra Vest-Afrika. Liberieren Thomas Eric Duncan, som døde av ebola i Dallas denne uka, testet negativt da han forlot Liberia 19. september. Og ettersom han ikke utviklet symptomer før den 24. september, hadde ikke febersjekk på flyplassen i USA plukket opp smitten, heller.

- Folk som lurer på eller mistenker at de kan være smittet skal ha helt klart for seg hva de skal gjøre i situasjonen. Det er dette informasjonsarbeidet vi nå skal sørge for at skal være bedre tilgjengelig, sier Dae.

Sikre de norske tjenestene Hun mener det skal være målrettet informasjonsarbeid til de som skal til eller fra Vest-Afrika den neste tida.

- Dessuten må vi sikre oss at legevakter og AMK-sentraler skal ha den informasjonen de trenger for å håndtere en mulig situasjon, sier hun.

I Norge har det nylig blitt terpet på beredskapen for ebola-syke. Alt fra legekontor til ambulansearbeidere og sykehus har fått nye instrukser i hvordan de skal håndtere mulige ebola-smittede. Og FFI fastholder at alle tjenestene i Norge, fra legekontor til høysmitteavdelingen, er godt nok forberedt.

Dae sier de også har et pågående samarbeid med EU, som også jobber med informasjon om ebola.

- Folk som mistenker ebola-smitte skal ha klart for seg hva de skal gjøre

- Det foregår et lignende arbeid i EU-systemet og det er viktig at informasjonen samsvarer med hverandre, sier hun.


• Les også: 12 myter og fakta om ebola: Dette må du vite om dødsviruset

FORBEREDER SEG PÅ NEDREISE:  Her får helsearbeidere for Leger uten grenser trening i Brussel 1. oktober, før nedreise til Vest-Afrika. 90 norske helsearbeidere har nå meldt seg til å reise ned i regi av norske helsemyndigheter. Foto: Emmmanuel Dunand / AFP Photo / NTB Scanpix
FORBEREDER SEG PÅ NEDREISE: Her får helsearbeidere for Leger uten grenser trening i Brussel 1. oktober, før nedreise til Vest-Afrika. 90 norske helsearbeidere har nå meldt seg til å reise ned i regi av norske helsemyndigheter. Foto: Emmmanuel Dunand / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer