Folk stakk da bisvermen slo seg ned midt i Oslo

- Mange ble redde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En større bisverm gjør i ettermiddag Waldemar Thranes gate 62 i Oslo vanskelig å bevege seg i.

- Bisvermen preger gata ved at mange som begynner å gå gjennom den, oppdager svermen og går vekk. Mange blir nok også litt redde, sier Dagbladets journalist Synne Kvam, som er på stedet.

- Andre er mer skuelystne og ser på, eller tar bilder av svermen, fortsetter hun.

- Ikke farlig Biene følger dronninga si og virker ikke interessert i folk, ifølge Kvam, som ikke har sett at noen mennesker har blitt stukket.

Arild Hansen, som leder Oslo og omegn birøkterlag forteller at det er helt normalt.

- En sverm som akkurat har sverma, er ikke farlig. Biene har fylt seg med honning og følger bare etter dronninga si, sier Hansen til Dagbladet.

Kan hentes hjem Han forteller at det ikke er den første bisvermen han har hørt om i Oslo de siste dagene.

- Det har vært en del svermer i hovedstaden nå. Biene har sittet lenge inne i kuben, og nå som varmen kommer vil de finne på noe. De lager da en ny dronning i bikubene - og mens én del av biene blir igjen i kuben med en ny dronning, drar en annen sverm av sted med den gamle dronninga, sier Hansen.

Han forteller videre at en birøkter trolig vil komme og hente svermen og gi dem en ny kube å flytte inn i.

- IKKE FARLIG: - En sverm som akkurat har sverma, er ikke farlig. Biene har fylt seg med honning og følger bare etter dronninga si, sier Arild Hansen, som leder Oslo og omegn birøkterlag. Foto: Synne Kvam / Dagbladet
- IKKE FARLIG: - En sverm som akkurat har sverma, er ikke farlig. Biene har fylt seg med honning og følger bare etter dronninga si, sier Arild Hansen, som leder Oslo og omegn birøkterlag. Foto: Synne Kvam / Dagbladet Vis mer

- Denne svermen har dannet et nytt bie-samfunn, sier han.

Jobber mot sverming Det er mange faktorer som påvirker om biene svermer. Noen av faktorene kan birøkteren påvirke slik som å sikre at biene har nok plass og dronningens alder.

Birøkteren jobber for at biene ikke skal sverme, men som vær og trekkforhold kan man ikke gjøre noe med, skriver Norges birøkterlag på sine nettsider.

Ifølge Kvam har ingen birøkter meldt seg i Waldemar Thranes gate så langt i ettermiddag.

- Det er ingen som har gjort noe med dette foreløpig, sier hun.

NY DRONNING: Biene svermer fordi det har blitt laget en ny dronning i bikuben, opplyser Hansen. Den gamle dronninga forlater redet, med bier som følger henne. Foto: Synne Kvam / Dagbladet
NY DRONNING: Biene svermer fordi det har blitt laget en ny dronning i bikuben, opplyser Hansen. Den gamle dronninga forlater redet, med bier som følger henne. Foto: Synne Kvam / Dagbladet Vis mer