Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Folk sto som sild i tønne

I Oslo har næringsetaten registrert 40 nye smittevernbrudd i utelivet. I Trondheim stod folk «som sild i tønne» og danset på bordene.

MASSESLAGSMÅL: Helgen var full av fyll og bråk i store deler av landet og i hovedstaden var 15 stykker involvert i en slosskamp på Grünerløkka. Vis mer

«Svært uheldig smittemessig», sa Oslopolitiet om helgas festnetter, som involverte svært mange tilfeller av fyll og bråk. Natt til lørdag var utelivsbransjen i Oslo tilbake igjen med normale åpningstider, noe som resulterte i en heftig natt på jobb for politiet.

For ei uke siden kunne NTB melde om 252 smittevernsbrudd siden utestedene i Oslo fikk åpne igjen 6. mai. Næringsetaten informerer til Dagbladet at totalen per mandag denne uka ligger på 292 registrerte avvik. Altså er det registrert 40 brudd på ei uke.

  • Antall brudd på enmeters-regelen: 152
  • Antall brudd på regelen om ingen bufféservering: 1
  • Mangel på hånddesinfeksjon, håndvask eller såpe: 4
  • Mangel på informasjon eller tilrettelegging for smitteverntiltak: 93
  • Kun ett skjenkested er stengt grunnet brudd på smittevernreglene. Vedtaket ble fattet 15.05.2020.

Direktør i næringsetaten, Gunnhild Haugen, sier til Dagbladet at de aller fleste utelivsaktører gjør sitt beste for å etterleve smitteverntiltakene.

- Å sørge for avstand mellom gjester er fremdeles den største utfordringen. Det blir vanskeligere å hindre brudd på avstandsreglene jo seinere det blir, og i takt med at beruselsesnivået øker. Det er også problematisk med tett kødannelse inn til skjenkestedene, sier Haugen.

Næringsetaten vil holde kontrollpresset oppe framover og vil veilede - og i ytterste konsekvens stenge steder som ikke overholder smittevernskravene.

- Vi vil oppfordre byens befolkning til å ta ansvar når de går ut. Hold avstand på utesteder og i køen utenfor, og husk å vaske hender godt og ofte. Pandemien er ikke over. Smitten kan fremdeles spres, spesielt i store folkemengder, sier Haugen.

- Grunn til bekymring

- Risikoen for smitte vil øke når man har mindre avstand eller direkte kontakt med mange andre. Det er grunn til bekymring når mange ikke holder tilstrekkelig avstand, skriver smittevernoverlege i Oslo, Frode Hagen, i en e-post til Dagbladet.

- Det er grunn til å minne om at avstandsreglene fortsatt gjelder og at dette er viktig for å holde smittetallene nede.

Hagen minner om at alle tiltak vil vurderes løpende ut ifra den «totale situasjonen», men at innstramming av tiltak vil være en politisk vurdering.

- Jeg har stor forståelse for at vi må være åpne for en tilstramning dersom utvikling med atferd og smittetall går i negativ retning.

Søndag kveld kom statsminister Erna Solberg (H) med en advarsel. Hun utelukket ikke nye innstramminger.

- Det er bra at Oslo kommune følger med, og jeg håper at de reagerer tydelig ved brudd på anbefalingene, sa Solberg til Dagbladet.

Også byrådsleder Raymond Johansen (Ap) reagerte på helgas festbråk.

- Vi har tidligere innført skjenkestopp og andre svært inngripende tiltak i Oslo, og vi kan komme til å gjøre det igjen dersom vi ser nye smitteutbrudd, skrev han i en e-post til Dagbladet.

ULOVLIG: Hver sommer blusser debatten om pilsing i parken opp. Innsatsleder i Oslo politidistrikt, Tomm Berger, gir sine råd. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet Vis mer

«Omgås som normalt»

Også Trøndelag politidistrikt hadde en hektisk helg. Natt til søndag ble det loggført over 190 hendelser, flesteparten knyttet til festbråk.

Dagbladet var søndag i kontakt med flere politidistrikter rundt om i landet. Tilbakemeldingen som gikk igjen, var: Publikum har tilsynelatende glemt at vi står midt oppi en pandemi.

Det kommer også tydelig fram i Trondheim kommunes avviksrapport fra «coronavektere» 26. - 28. juni.

Kommunikasjonssjef i kommunen, Harry Tiller, forteller til Dagbladet at dette er en rapport utarbeidet av kommunens beredskapskoordinator på bakgrunn av rapporter fra et innleid vekterselskap.

Vekterne var innom 30 steder fredag, og kunne melde om åtte avvik.

- I kveld, som forrige helg, ser man at folk har en endret holdning til pandemien og rådene fra Folkehelseinstituttet om smittevern, står det i rapporten.

Ifølge rapporten virker det tilsynelatende som at folk «omgås som normalt når de er ute på byen.» Det observeres ofte at større grupper med venner, kolleger eller storfamilier omgås som normalt; håndhilser, klemmer og holder ikke avstand til hverandre.

Danset på bordene

Større grupper observeres også sittende tett på samme bord.

- I en samtale med et par ansatte på forskjellige serveringssteder i kveld, fortalte de at de synes ikke folk hører like mye på dem når de snakker til dem om avstand og at de ikke kan sitte sammen, heter det i rapporten.

Også en vekter observerte dette på et par steder.

- De fleste utesteder har gode retningslinjer og tiltak rundt smittevern. Men mange av disse retningslinjene blir ikke fulgt av gjestene på stedet. Det er lite som minner om at verden bekjemper en pandemi når man tar en spasertur i byen.

Lørdag var vekterne innom 54 steder, mens det ble registrert 14 avvik. Klokka 00.17 natt til lørdag ble rundt ti personer observert mens de danset med hverandre på bordene på et utested.

- Overholdt ikke avstand til nabobordet hvor det også satt 10 + personer. De danset med fysisk kontakt og overholdt ikke anbefalingene om en meters avstand til folk fra andre husstander, står det i rapporten.

ADVARTE FOLKET: Bent Høie demonstrerte hvor lang én meter er under onsdagens pressekonferanse. 17. juni 2020. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Sild i tønne

Lørdag kveld oppsummeres kveldens inntrykk som lite positivt.

- Det virker som folk har gått lei smittevernrådene.

- Det var sikkert nesten dobbelt så mye folk ute også. Større ansamlinger og lange køer utenfor flere utesteder. Man ser at reisefølger på fem til 20 personer står i klynge.

En vekter var innom et utested hvor det tilsynelatende «ikke var noe smittevern.»

- Et tett lite lokale hvor det befant seg mellom 80-100 personer. Folk sto som sild i tønne. Vekter ville anbefalt maks 30-40 personer på stedet.

Søndag var det 11 avvik etter 47 loggføringer.

- Kommunen har hatt flere møter med bransjen. Vi skal ha et nytt møte på onsdag for å i fellesskap se hva man kan få gjort med dette, sier Tiller.

Seks varsler

I Kristiansand har seks utesteder fått coronavarsel fra kommunen, melder Fædrelandsvennen. Det bekrefter Torbjørn Urfjell, direktør for kultur og innbyggerdialog i Kristiansand kommune, overfor Dagbladet.

- Det er nye tall fra veiledningskontrollene vi har hatt de siste par ukene. Det er seks steder vi mener har såpass store utfordringer med smittevernbestemmelsene at de får skriftlig, administrativ melding.

Dette gjelder særlig avstandsreglene, sier han.

- Vi har hatt møter med bransjen. Vi er veldig tydelige på at de må ta ansvar, sier han og viser eksempelvis til å nekte folk servering om de ikke opprettholder avstandsreglene.

Urfjell forteller at kommunen ikke har registrert brudd på smittevernbestemmelser hos utestedene i helga.

Per nå er det lite registrert smitte i kommunen, og han viser til at det påvirker hvordan folk oppfører seg.

- Det påvirker også hva kommunen velger å gjøre av inngrep. Dersom oppførselen som pågår nå hadde pågått i en situasjon hvor det hadde vært mye smitte i samfunnet, hadde vi måttet bruke en hardere klype.

At det er lite smitte i kommunen nå, betyr ikke at folk skal slappe av, sier han videre.

- Vi må venne oss til avstandsreglene. Så er det slik at smitten ofte går foran, at den først blir oppdaget litt for seint. Derfor må vi insistere på at avstanden opprettholdes, sier han.

Han utelukker heller ikke at kommunen må stramme inn på tiltakene igjen, og påpeker at det vil avhenge av smittesituasjonen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!