- PR-STUNT: Generalsekretær Petter Eide i Norsk Folkehjelp har fått rapporter fra sine kolleger i konfliktområdet i Gaza. De er samstemte om at våpenhvile-utspillene kun er PR-stunt for å vinne popularitet fra verdenssamfunnet. Foto: Lise Åserud / SCANPIX .
- PR-STUNT: Generalsekretær Petter Eide i Norsk Folkehjelp har fått rapporter fra sine kolleger i konfliktområdet i Gaza. De er samstemte om at våpenhvile-utspillene kun er PR-stunt for å vinne popularitet fra verdenssamfunnet. Foto: Lise Åserud / SCANPIX .Vis mer

- Folk stoler ikke på noen. Alle er redde og sultne

Våpenhvile-utspillene er bare PR-stunt, mener Norsk Folkehjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Generalsekretær Petter Eide i Norsk Folkehjelp er på ingen måte optimistisk i forhold til dagens situasjon i Gaza, til tross for at begge parter har kommet med våpenhvileforslag i dag.

- Våre folk som er der nede sier at samtlige er enige om dette er bare et PR-stunt, sier Eide til Dagbladet.no.

Han mener våpenhvile-utspillet fra Israel i natt var et politisk utspill for å vinne tilbake litt popularitet fra resten av verden.

- De ønsker å snu det negative omdømmet de har fått. Derfor kom de med en avtale som de visste ikke ville bli fulgt opp av Hamas. Da Hamas sendte sine raketter i dag tidlig kunne de dermed legge skylda på dem og Israel har vunnet PR-krigen, sier Eide.

- Ene parten taper ansikt
Betingelsene i Israels forslag var at de tok forbehold om at de ville skyte tilbake dersom de ble skutt på. Det var heller ikke aktuelt å løfte blokadene slik at nødvendig mat og hjelpeutstyr kunne bringes inn i Gaza.

Noen timer senere kom Hamas med sin våpenhvile. Den inneholder betingelser om at Israel skal løfte blokaden og hente hjem sine soldater fra Gaza i løpet av en uke.

- Hvis det blir gjennomført vinner Hamas PR-krigen, men den blir sannsynligvis ikke det, sier generalsekretæren.

- Disse våpenhvilene får den andre part til å tape ansikt. Så lenge de er formulert på denne måten blir det aldri fred. Det må en likeverdig avtale til, sier Eide.

Stor matmangel
Han og Norsk Folkehjelp var i kontakt med sine ansatte i konfliktområdet like før Hamas annonserte sin våpenhvile. De kunne raportere om at det på ingen måte hadde vært stille de sju timene våpnene lå i ro.

- Jagerflyene sirklet området. Ingen stoler på denne situasjonen og folk lever i frykt, uro og i sult etter mangel på mat. Den maten som finnes er ekstrem dyr. Menneskene sliter med å få dekket det mest nødvendige i hverdagen, sier Eide.


Generalsekretæren sier han har forventet at det ville skje en utvikling i krigen i løpet av helga.

- Det er viktig at det skjer noe før innsettelsen av USAs kommende president Barak Obama tirsdag. George W. Bush er brukt opp og verden venter på hva Obama vil foreta seg når han kommer i gang som president, sier Eide.

TAR MED SEG DET SOM ER IGJEN: En palestiner tar med seg en stol som fortsatt er intakt etter bombingene i Gaza i dag. Foto:  EPA/MOHAMMED SABER/SCANPIX
TAR MED SEG DET SOM ER IGJEN: En palestiner tar med seg en stol som fortsatt er intakt etter bombingene i Gaza i dag. Foto: EPA/MOHAMMED SABER/SCANPIX Vis mer