Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Folk støtter Sandsdalen

Dødshjelp-legen Christian Sandsdalen har folket i ryggen når han etter påske på ny tar plass på tiltalebenken i Oslo tinghus. En undersøkelse viser at seks av ti nordmenn er positive til aktiv dødshjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I undersøkelsen er det forutsatt at pasienten er i sin siste livsfase og ber om å få hjelp til å dø.

Undersøkelsen, som er en del av Religionsundersøkelsen 1998, er gjort i samarbeid mellom Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD), Stiftelsen kirkeforskning (KIFO) og Diaforsk (forskningsavdelingen ved Diakonhjemmets høgskolesenter). Hele 4000 personer er spurt om sitt syn på aktiv dødshjelp.

31,7 prosent mener det «ikke er galt i det hele tatt» å ende livet på en pasient som ønsker å dø og som ikke er i stand til å gjøre det selv - en såkalt terminal tilstand. 29,8 prosent mener det er galt bare «i enkelte tilfeller». Bare rundt 13 prosent svarer at en slik aktiv dødshjelp «alltid er galt».

- Det er viktig å understreke at vi har spurt om personenes egne følelser, deres etiske vurderinger. Vi har ikke spurt om for eksempel lovgivningen, sier forsker Ulla Smith ved KIFO.

Mer liberale

Tidligere undersøkelser har vist at nordmenn blir mer og mer liberale til aktiv dødshjelp etter at pensjonert lege Christian Sandsdalen innrømmet at han hadde utført barmhjertighetsdrap på MS-syke Bodil Bjerkmann.

Sandsdalen er den første legen som er tiltalt og dømt i en norsk rett for å ha gjennomført aktiv dødshjelp. Saken er på vei til Høyesterett, men først blir det en ny rettsrunde med meddomsrett i lagmannsretten 7. april.

- Det er ikke overraskende at såpass mange er positive til aktiv dødshjelp, mener Ulla Smith.

I undersøkelsen spør forskerne også om det er etisk riktig å medvirke til selvmord. Nærmere en fjerdedel av de spurte svarer at det «ikke er galt i det hele tatt» å gi en person medikamenter slik at pasienten kan ta sitt eget liv. 26,4 prosent mener det er galt «i enkelte tilfeller». Rundt en femtedel er svært negative.

Størsteparten av de spurte mener imidlertid at det er galt at andre enn leger utfører aktiv dødshjelp.

Klare rammer

- Én tolkning av svarene kan være at folk vil ha klare rammer for hvordan aktiv dødshjelp skal utføres. En annen er at de fleste synes det er riktig, men at man ikke skal gjøre det selv, sier Smith til Dagbladet.