Corona

- Folk strekker seg langt nå

Med nye rekorder og flere tusen smittede hver dag, øker presset på smittesporingen. Det merkes godt i kommuner rundt om i landet.

KRØDSHERAD: Kommunen opplyser til Dagbladet at smittesporingen er utfordrende nå, fordi folk begynner å bli veldig slitne. Her fra Norefjell, hvor kommunen måtte håndtere et omikron-utbrudd tilknyttet utbruddet i Oslo. Foto: Halvard Alvik / NTB
KRØDSHERAD: Kommunen opplyser til Dagbladet at smittesporingen er utfordrende nå, fordi folk begynner å bli veldig slitne. Her fra Norefjell, hvor kommunen måtte håndtere et omikron-utbrudd tilknyttet utbruddet i Oslo. Foto: Halvard Alvik / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Coronasmitten raser som aldri før her til lands.

De siste ukene har kurven gått skarpt oppover, og Folkehelseinstituttet har advart med skrekkscenarioet 90 000 - 300 000 smittede per dag om ikke tiltakene bremser smittebølgen betydelig.

Fra torsdag til fredag ble det registrert over 4500 nye smittede, og trenden er stigende. Bergen kommune har gått ut med varsko om sprengt kapasitet: Situasjonen er alvorlig og det er allerede et stort press på mange av kommunens tjenester.

Flere kommuner Dagbladet har snakket med forteller om «svært krevende» smittesporing.

- Strekker seg langt

- Vi har en del smitte nå. Det er noen påviste omikrontilfeller, men det er veldig lokalisert til Norefjell Ski & Spa, sier helse- og omsorgssjef i Krødsherad kommune, Anne Marit Tangen, til Dagbladet.

I begynnelsen av desember måtte 700 hotellgjester varsles etter at det ble oppdaget smitte som var mistenkt tilknyttet omikronutbruddet i Oslo. Nylig opplyste FHI at hele 98 prosent av de som ble smittet ved omikronutbruddet på det mye omtalte julebordet, var fullvaksinert.

Før alarmen gikk, hadde utbruddet fått store forgreninger. Det har spredd seg over store deler av Oslos omegn, og så langt bort som nettopp Krødsherad og Øvre Eiker.

- Men smittesporingen er utfordrende nå, fordi folk begynner å bli veldig slitne. Vi har begrenset smittesporingskapasitet, uten at den står i fare foreløpig. Folk strekker seg langt nå, det må jeg si, sier Tangen.

STRAMMER INN: Jonas Gahr Støre la mandag 13. desember frem nye tiltak for å bremse smittespredningen av coronaviruset, og da spesielt omikronvarianten. Video: Regjeringen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Svært krevende

Smittesporingsarbeidet i Kristiansand kommune har vist seg å være vanskelig.

- Det er svært utfordrende. Det handler om det store volumet av smittede; tallene de siste dagene har ligget på 170 til 190 per dag, og det er krevende å gjennomføre sporing, sier kommuneoverlege Styrk Fjærtoft Vik til Dagbladet.

Smittesporingsteamet har i stor grad måttet utsette å ringe smittede kristiansandere for oppfølging, og må isteden velge andre, mer effektive kommunikasjonsveier.

- Vi bruker i utstrakt grad sms til de smittede som første kontaktpunkt, vi henger etter når det gjelder telefonkontakt med de smittede, sier kommuneoverlegen.

Men det er lys i tunnelen, framholder han.

- Samtidig har vi stor kapasitet, og har mange under opplæring for å håndtere den store pågangen. Endringen med å ta kontakt per sms og utdanne nytt personell gjør at vi klarer å håndtere situasjonen, men det er svært krevende.

Vik opplyser at Kristiansand har mange bekreftede omikrontilfeller, i tillegg til mange mistenkte tilfeller - som i mange andre kommuner.

- Det blir gradvis mer omikron i smittebildet hos oss. Å spore det er et omfattende arbeid, som krever god kompetanse. Smittesporerne skal være helt oppdatert på alt av regler og anbefalinger - det er i seg selv krevende, sier han.

OMIKRON: Verdens helseorganisasjon (WHO) tror omikronvarianten av coronaviruset allerede er til stede i de fleste av verdens land. Spredningen skjer i høy hastighet. Video: AP Vis mer

Ruster opp

- Vi holder hodet over vannet akkurat nå. Det skal ikke så mye til før det bikker over hos oss også, sier fagleder Øivind Benjaminsen ved coronasenteret i Tromsø om smittesporingen.

Tilgjengelig personell er den store utfordringen.

- Vi håndterer et sted mellom 50 og 70 smittede daglig helt greit nå. Men det har vært deltavarianten, vi er ikke belastet med mye omikron foreløpig. Men når den bølgen slår inn for fullt, blir det utfordrende hos oss også.

- Dere ruster opp for omikronbølge?

- Det gjør vi. Vi går ut i dag med oppfordring til befolkningen, til de som er permittert eller ikke har andre jobber, om å ta kontakt. Tromsø kommune, i likhet med resten av landet, nedbemannet i høst da pandemien var kraftig nedskalert. Det er etterslepet av dette vi sliter med nå når vi må bemanne opp igjen før jul.

Han forteller at de også har digitalisert noen funksjoner i forbindelse med positiv hjemmetest, slik at man kan melde det inn digitalt og «smittespore seg selv».

- Det gjøres for å kunne ta av mye av presset vi har. Vi får gjerne 15-20 telefoner om morgenen med positive hjemmetester som må følges opp. Det blir litt bedre tid og oversikt når vi får det digitalt.

- Gamlemåten går ikke

- Vi har en god del smitte. Det har vært stabilt relativt høyt, men ikke stigende, den siste måneden. Men tallet er såpass høyt at å smittespore på gamlemåten, å ringe opp og spørre hva de har gjort og hvor de har vært de siste 14 dagene, det går ikke, sier Tove Røsstad, kommuneoverlege i Trondheim, til Dagbladet.

Det kommunen har gjort i stedet, er å prioritere hvem man skal følge opp spesifikt.

FORBAUSET: Statsministeren blir satt ut av dette spørsmålet under regjeringens pressekonferanse om corona for barn, onsdag 15. desember. Video: Regjeringen Vis mer

- Det er for eksempel eldre, som kanskje også er de minst digitale. Vi har ringt opp de med utenlandske navn for å være sikre på at de forstår informasjonen og eventuelt får tolkehjelp, og vi følger opp skoler, barnehager og helsetjenester.

Når det gjelder resten av befolkningen, sendes det ut tekstmelding med en lenke hvor man kan legge inn informasjon.

- Det er ikke så fryktelig mange omikrontilfeller i Trondheim, vi har vel 32 mistenkte eller bekreftede tilfeller. Fram til nå har vi ringt alle disse, men det har vært krevende de siste par dagene. Vi har for mye å holde på med, sier Røsstad.

Kommunen jobber videre med elektroniske løsninger, slik at de ikke blir så avhengig av personell og sårbar overfor svingninger i smittetallene.

Omfattende arbeid

Oslo kommune forteller om omfattende smittesporingsarbeid de siste ukene.

- Vi har hatt utbrudd med omikron i Oslo som vi har fulgt opp tett, og vi fortsetter å overvåke situasjonen. Antall nærkontakter har vært høyt de siste ukene, og smittesporingsarbeidet har vært omfattende, men nå videre vil vi følge opp alle indeks på samme måte videre fremover.

Det sier smittevernoverlege Frode Hagen i Oslo til Dagbladet.

Han opplyser at alle pasientene som hovedregel må kontakte sine nærkontakter selv.

- Med det høye antallet nye smittede hver dag, er det ikke sikkert vi rekker å ringe alle. Derfor sendes automatisk sms til alle nye med link til våre hjemmesider med relevant informasjon slik at de vet hva de skal gjøre.

«Svært utfordrende»

I sin siste risikorapport for omikronvarianten, skriver FHI at et «annerledes regime for smittesporing og kontaktoppfølging ved omikronvarianten er svært utfordrende, skaper forvirring for befolkningen og er i praksis snart ikke gjennomførbart».

Økningen i antall tilfeller og introduksjonen av den nye omikronvarianten krever et sterkere fokus på smittesporing, slår FHI fast.

Flere kommuner opplever ifølge instituttet utfordringer med kapasiteten innenfor de forskjellige delene av TISK-arbeidet.

Det anbefales at kommunene i slike situasjoner målretter TISK-arbeidet der det er mulig, og har kommet med følgende prioriteringsliste: Vaksinering-testing-smittesporing.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer