Folk synes det er verre å sykle på rødt lys, enn å benytte svart vaskehjelp

Bare 31 prosent av oss synes det er helt uakseptabelt å bruke svart vaskehjelp. 120 000 tar svart julevask i år, ifølge arbeidstilsynet.

SVARTVASK: Å benytte svart vaskehjelp er langt i fra det verste man kan gjøre, viser en ny undersøkelse. Foto: Truls Brekke / Dagbladet
SVARTVASK: Å benytte svart vaskehjelp er langt i fra det verste man kan gjøre, viser en ny undersøkelse. Foto: Truls Brekke / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det viser en undersøkelse utført av Norstat på vegne av Arbeidstilsynet sammen med arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene. 500 personer over hele landet er spurt om sine holdninger, blant annet til svart arbeid.

Mens kun 31 prosent av nordmenn mener det er helt uakseptabelt å bruke svart vaskehjelp, mener 40 prosent at det er helt uakseptabelt å sykle på rødt lys, og 55 prosent at det er helt uakseptabelt å snike på trikken.

- Jeg synes det er overraskende at så få synes det er uakseptabelt å bruke svart arbeid. De som kjøper svart renhold i eget hus frarøver den som vasker helt grunnleggende rettigheter i arbeidslivet, sier Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.

Arbeidstilsynet har nå en kampanje for å få folk til å velge bort svart arbeid, blant annet igjennom nettsiden renvasket.no.

Rundt 250.000 får julevasken gjort av en vaskehjelp.

- Våre tall antyder at halvparten av disse får dette gjort svart, sier Finboe Svendsen.

Svarte milliarder Ifølge tall fra NHO vaskes det årlig for 2 milliarder kroner av ikke godkjente renholdsbedrifter. Ifølge en FAFO-undersøkelse i 2011 hadde polske renholdere det året en snittlønn på 118 kroner i timen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer