Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Folk synes det er verre å sykle på rødt lys, enn å benytte svart vaskehjelp

Bare 31 prosent av oss synes det er helt uakseptabelt å bruke svart vaskehjelp. 120 000 tar svart julevask i år, ifølge arbeidstilsynet.

SVARTVASK: Å benytte svart vaskehjelp er langt i fra det verste man kan gjøre, viser en ny undersøkelse. Foto: Truls Brekke / Dagbladet
SVARTVASK: Å benytte svart vaskehjelp er langt i fra det verste man kan gjøre, viser en ny undersøkelse. Foto: Truls Brekke / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en undersøkelse utført av Norstat på vegne av Arbeidstilsynet sammen med arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene. 500 personer over hele landet er spurt om sine holdninger, blant annet til svart arbeid.

Mens kun 31 prosent av nordmenn mener det er helt uakseptabelt å bruke svart vaskehjelp, mener 40 prosent at det er helt uakseptabelt å sykle på rødt lys, og 55 prosent at det er helt uakseptabelt å snike på trikken.

- Jeg synes det er overraskende at så få synes det er uakseptabelt å bruke svart arbeid. De som kjøper svart renhold i eget hus frarøver den som vasker helt grunnleggende rettigheter i arbeidslivet, sier Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.

Arbeidstilsynet har nå en kampanje for å få folk til å velge bort svart arbeid, blant annet igjennom nettsiden renvasket.no.

Rundt 250.000 får julevasken gjort av en vaskehjelp.

- Våre tall antyder at halvparten av disse får dette gjort svart, sier Finboe Svendsen.

Svarte milliarder Ifølge tall fra NHO vaskes det årlig for 2 milliarder kroner av ikke godkjente renholdsbedrifter. Ifølge en FAFO-undersøkelse i 2011 hadde polske renholdere det året en snittlønn på 118 kroner i timen.

Minstelønnen det året var 156 kroner i timen.

- Det er vanskelig å si noe nøyaktig om omfanget av svart arbeid innenfor privatmarkedet, men vi vet fra spørreundersøkelser at holdningene til kjøp av svart arbeid har endret seg i positiv retning de siste årene. En undersøkelse gjennomført i høst viser at renholdstjenester er det de fleste innrømmer å ha kjøpt svart. 27 prosent av de som har kjøpt svart arbeid, og 3,1 prosent av befolkningen sier at de har betalt renholdere uten å melde fra til Skatteetaten, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Kvinner mer moralske Kvinner og menn ser omtrent like alvorlig på det å bruke svart vaskehjelp.

Kjønnsforskjellen viser seg tydeligst i andre «moralske spørsmål» intervjuerne har stilt: I spørmålet om det er helt uakseptabelt å kritisere romfolk, svarer bare 25 prosent av menn mener dette er helt uakseptabelt, mot 36 prosent av kvinnene.

Kvinner gjennomgående mer opptatt av å følge regler enn menn, ifølge undersøkelsen:

34 prosent av menn synes det er helt uakseptabelt å sykle på rødt lys, mot 47 prosent av kvinnene.

Menn er også mindre moralske i sin omgang med forsikringsselskapene: 47 prosent av mennene mener det er helt uakseptabelt å få litt mer enn man har krav på, mens 62 prosent av kvinnene mener det samme.

Unge slurver Holdningene er også målt i forhold til alder, der de yngste gjennomgående er mindre opptatt av å følge lover og regler enn eldre.

Kun 16 prosent i alderen 25 - 35 år mener det er helt uakseptabelt å benytte svart vaskehjelp. Tallet stiger jevnt og trutt jo høyere opp i alder man kommer. I gruppen 66-70 år synes 47 prosent av det er helt uakseptabelt.

- Jeg vet ikke hva det skyldes at unge er mindre opptatt av disse spørsmålene, det viktige er at både unge og gamle er bevisst på at det å betale for seg hvitt er viktig, sier Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.

MINDRE VIKTIG: Mange små synder, som å sykle på rødt lys, å snike på trikken og å skrive på andres facebookprofil er mer alvorlig enn å betale svart for vaskehjelpen viser undersøkelsen Nordstat har gjennomført. 500 personer har svart i undersøkelsen.
MINDRE VIKTIG: Mange små synder, som å sykle på rødt lys, å snike på trikken og å skrive på andres facebookprofil er mer alvorlig enn å betale svart for vaskehjelpen viser undersøkelsen Nordstat har gjennomført. 500 personer har svart i undersøkelsen. Vis mer