Trine Skei Grande om partilekkasjer og egen forsnakkelse i sin nye bok:

- Folk syntes jeg var en bitch

Trine Skei Grande fikk klar beskjed om å smile mer da valgkampen i 2017 var i ferd meg å kjøre seg fast. I sin nye bok skriver hun om interne lekkasjer og en forsnakkelse som gjorde Abid Raja opprørt.

VALGNATTA: Trine Skei Grande ankommer Venstres valgvake på Det Norske Teateret i Oslo i 2017. Abid Raja applauderer partilederen som brøt sperregrensen for andre gang, men alt hadde ikke vært rosenrødt mellom de to i valgkampen. Foto: Mariam Butt / NTB
VALGNATTA: Trine Skei Grande ankommer Venstres valgvake på Det Norske Teateret i Oslo i 2017. Abid Raja applauderer partilederen som brøt sperregrensen for andre gang, men alt hadde ikke vært rosenrødt mellom de to i valgkampen. Foto: Mariam Butt / NTB Vis mer
Publisert

Ved inngangen til sommerferien i valgåret 2017 så det mørkt ut for Venstre og den hardt pressede partilederen Trine Skei Grande. I VG hadde hun fått tilnavnet «Krise-Trine».

- Jeg har blitt kalt langt verre ting, men det var likevel klart at bildet av meg i offentligheten hadde blitt et problem for partiet. Jeg ble sett på som kjeftete og kranglete, kravstor og misfornøyd, skriver Grande i sin nye bok «Oppreist».

«Det hadde vært mye krangling på Stortinget de fire siste åra, og nå syntes folk at Venstres partileder var en skikkelig bitch», fortsetter Grande.

Hun skriver at ansvaret for dette var hennes, men framholder at en mannlig partileder nok hadde sluppet lettere unna kritikken.

- Jeg tror det oppfattes annerledes hvis det er en mann som setter ned foten og snakker rett fra levra når det står på som verst, skriver den avgåtte Venstre-lederen.

Boka blir ikke lansert før til uka, men Dagbladet har fått tilgang til et utdrag som tar for seg de dramatiske månedene foran forrige stortingsvalg.

FERDIG: Avtroppende leder Trine Skei Grande holdt sin avskjedstale under landsmøtet til Venstre på Gardermoen. Vis mer

Lekkasjer

Situasjonen for Venstre ble ikke bedre av at partilederen oppfattet at hun på det nærmeste ble motarbeidet av andre i partiet og utsatt for planlagte lekkasjer som rammet henne.

- Det hadde vært mange konflikter mellom oss og regjeringa, og vi hadde også opplevd at det hadde kommet negative saker om meg i media som vi mistenkte at noen i partiet hadde plantet, skriver Grande.

Den tidligere Venstre-lederen som nylig gikk av etter ti år, skriver ikke noe om hvem hun eventuelt mistenker for å ha stått bak lekkasjene hun mener seg utsatt for.

Men Grande forteller at rådgiverne i partiet ga henne klar beskjed om «å skape et nytt image for meg selv».

- Det jeg skulle gjøre, var å smile, snakke med folk ansikt til ansikt ogsmile enda mer. Særlig når det var journalister til stede, måtte jeg alltid smile og aldri komme på tanken om å si et kritisk ord om noe som helst, skriver Grande.

Forsnakkelse

Grande forteller også om en forsnakkelse i et intervju med en pågående VG-journalist, som skulle skape bryderi for henne - ikke minst internt i partiet.

Etter gjentatte spørsmål svarte Grande til slutt bekreftende på at Venstre ville prøve å tiltvinge seg en plass i regjeringen etter valget så fort som mulig - på Frps bekostning.

- Saken skapte et voldsomt leven på landsmøtet, og jeg fikk krass kritikk i media av både Abid Raja og ordføreren vår i Eid kommune i Sogn og Fjordane, Alfred Bjørlo, skriver Grande.

Abid Raja ga sin frustrasjon åpent til kjenne i et intervju med Dagbladet:

- Det kom som lyn fra klar himmel at vi etter valget skal finne på en sak for å felle regjeringen. Mange folk rister på hodet, sa Raja til avisa.

Lurte pressen

Etter å ha avlyst sommerferien og lagt ut på elbilturné landet rundt snudde pilene sakte oppover for Venstre. Grande beskriver stuntet med en viss fryd som noe av et lureri overfor pressen.

- Jeg har ikke hatt sommerferie i et valgår på det jeg kan huske, men det var nok til at journalistene trodde på at vi hadde satt i gang en akutt kriseoperasjon, skriver Grande i boka, som er ført i pennen av hennes mangeårige rådgiver Karl-Arthur Giverholt.

Hun forteller at strategien i valgkampen var å slå fast at Venstre ville ha Erna Solberg som statsminister og at det var «svært usannsynlig »at partiet ville inngå i regjering med Frp.

- Det var en bevisst strategi å appellere til velgere som stod mellom oss og Høyre, akkurat som SV prøver å overbevise folk som står mellom dem og Ap, skriver Grande og fortsetter:

- At Ap-leder Jonas Gahr Støre var tydelig på at han hadde «lukket og låst døren» for å samarbeide med Venstre, var en stor hjelp for oss.

«Historisk vellykket»

At Venstre senere skulle havne i regjering med Frp har gjort at mange i etterkant har kritisert partiet for å villede velgerne i valgkampen. Det avviser Grande indirekte i boka, der hun skriver at hun mente det hun sa.

- Jeg hadde liten tro på at Frp skulle godta å ta oss inn i regjering, uansett hvor avhengig de var av oss for å få flertall, og jeg trodde heller ikke at det skulle bli mulig å lage en politisk plattform som vi kunne stå sammen om, skriver hun.

Grande mener selv at strategiene hun og rådgiverne la, førte fram og mobiliserte nok velgere om Venstre til at valget ble en opptur. En oppslutning på 4,4 prosent var svakere enn fire år tidligere. Samtidig hadde Venstre for første gang kommet over sperregrensa i to valg på rad.

- Resultatet gjorde meg tross alt til en historisk vellykket Venstre-leder. Å smile gjennom hele valgkampen hadde falt meg ganske naturlig, og nå var det helt umulig å gjøre noe annet, skriver Grande.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer