FORSVARER 15-ÅRINGEN: 15 åringens forsvarere Marianne Darre-Næss (t.v)  og Cecilie Nakstad. Nakstad mener 15-åringen har ikke har fått forsvarlig behandling for sine problemer. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FORSVARER 15-ÅRINGEN: 15 åringens forsvarere Marianne Darre-Næss (t.v) og Cecilie Nakstad. Nakstad mener 15-åringen har ikke har fått forsvarlig behandling for sine problemer. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

- Folk tok i henne med ildtang og sendte henne videre

15-åringen som står tiltalt for drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund (30) var så krevende at flere av de ansatte på barnevernsinstitusjonen ikke orket å jobbe med henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kom fram da en 30 år gammel miljøarbeider som er ansatt ved barnevernsinstitusjonen Små Enheter, inntok vitneboksen i Asker og Bærum tingrett i går.

30 åringen begynte å jobbe ved institusjonen på nyåret 2014, og ble raskt den av de ansatte som den nå drapstiltalte 15-åringen fikk best kontakt med. Han var også personen som fant Backlund drept natt til 28. oktober i fjor.

- Det tok tid å bli kjent, å bli komfortabel med hvordan hun fungerer. Hun er en vanskelig case. Det er mye innestengning, så mye at hun opplever lyssensitivitet. Det kunne bli bedre, så bli verre igjen. Det tok tid, sier 30-åringen om den 15 år gamle drapstiltalte jenta.

- Jeg fikk absoutt en god dialog med henne. Vi fant en måte å samarbeide på og vi så en forbedring på henne utover våren. Litt fordi jeg føler at vi hadde en ok relasjon. Jeg føler at hun stolte på meg, sier han.

- Ble flyttet rundt Det gjaldt ikke for alle ved Små Enheter. Flere av de ansatte klarte ikke å jobbe med 15-åringen, ifølge miljøarbeideren.

- Måten hennes å være på skapte mye bekymring. Det var veldig tungt å jobbe rundt henne. Det var en del som ikke klarte det hos oss. Men vi gjorde det vi kunne for å få det til. Man føler et ansvar, av medmennesklighet for å få det til å fungere. Særlig med en person som er flyttet så mye rundt, sier 30-åringen.

15-åringens forsvarer, Cecilie Nakstad, refererte til at miljøarbeideren i politiavhør hadde sagt om 15-åringen at «folk tok i henne med ildtang og sendte henne videre.»

- Ingen ville håndtere det, og hun ble dyttet rundt omkring. Egentlig burde noen tatt ansvar og da tenker jeg hovedsaklig folk innen helsevesenet, sier Nakstad til Dagbladet.

Machete Etter en episode i fjor sommer, der 15-åringen truet de ansatte og politi med en machete hun hadde fått fatt i, ble situasjonen en helt annen på Små Enheter.

- Det var ikke selvsagt at hun skulle tilbake til Små Enheter. Barne- og ungdomspsykiatrien (BUPA) ville at hun skulle tilbake tidligere, men vi måtte ha mer tid for å tilrettelegge, og det var overhode ikke sikkert at hun skulle tilbake. Så kom hun likevel tilbake i august, sier 30-åringen.

Han beskriver at 15-åringen etter machete-episoden i sommer hadde en veldig negativ utvikling. Hun selvskadet jevnlig, og hadde en rekke selvmordsforsøk. Hun snakket stadig om å drepe.

- Jeg hørte henne også snakke om å ta liv. Da sendte jeg rapport om det, og forsøkte å normalisere henne, sa 30-åringen.

Den 15 år gamle jenta forklarte seg også selv om drapet og sin fortid i retten i går, men forklaringen er unntatt offentlighet.

Dagbladet følger rettssaken fra Asker og Bærum tingrett i dag klokka 09.

DREPT PÅ JOBB: Anna Kristin Gillebo Backlund (30). Foto: Privat
DREPT PÅ JOBB: Anna Kristin Gillebo Backlund (30). Foto: Privat Vis mer