Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Folk trenger en øko-planlegger

GRORUD (Dagbladet): Familien Digerud på Grorud i Oslo vet hva det vil si å ha god kontroll med inntekter og utgifter. I seks år har pappa Sten Åge ført familiebudsjett på data. - Folk flest trenger en god økonomiplanlegger, mener familien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet tok med seg På Din Side-disketten og puttet den i hjemme-PC-en til familien på fem.

- Dette ser svært greit og oversiktlig ut, kommenterer Sten Åge etter noen minutters prøving og feiling foran skjermen.

Ikke avansert

I 1990 begynte Sten Åge å føre opp familiens inntekter og utgifter på data. En gang i måneden oppdaterer han regnskapet.

- Vi vet til enhver tid hvor mye penger vi har igjen og hvor mye vi kan bruke. Vi slipper den tradisjonelle «Oi, jeg trodde jeg hadde 5000 kroner igjen på kontoen».

- Dette er en sikkerhet som betyr mye for en stor familie på fem personer, som ikke har så veldig god råd. Budsjett har blitt en del av hverdagen, men vi fører ikke opp hver eneste krone. Vi bruker penger som familier flest, sier de.

Vi fortsetter å klikke oss framover på økonomi-disketten.

- Det viktigste med en økonomiplanlegger på data er at den er enkel og fleksibel. Selv den som har dataskrekk må kunne beherske programmet. Det finnes nok av økonomiplanleggere på markedet som er for avanserte og detaljerte. Folk vil gjøre det enkelt, og denne disketten ser bra ut i så måte, mener Sten Åge.

Enebolig

Sten Åge er avdelingsleder. Eldstemann Erik går på førskolen, Martin på tre er i barnehagen og yngstemann Lars er hjemme sammen med mamma, som har svangerskapspermisjon fra jobben som aktivitør. Familien kjøpte enebolig i et fredelig strøk noen kilometer unna Oslo-gryta for to år siden. Tidligere bodde de i blokk.

- Det var et økonomisk løft å kjøpe nytt hus. Vi spyttet inn litt egenkapital og fikk en ålreit avtale med banken. Vi var innom flere banker før vi bestemte oss. Når du fører familiebudsjett blir du kanskje litt flinkere til å «shoppe» rundt og ikke godta det første og beste tilbudet, sier familien.

- Var det et stort økonomisk løft å få barn?

- I tillegg til de økte husholdningsutgiftene, er det barnehageutgiftene som er den største posten på familiebudsjettet. Men vi får mer barnetrygd. Det betyr en del, svarer Sten Åge.

Reservekapital

Familien har ikke lagt til side reservekapital i tilfelle renten plutselig skulle fyke i været.

- Men skjer det uforutsette ting er vi - på grunn av økonomiplanlegging - mer bevisste på hva vi kan og må velge bort. Det er ikke tvil om at planleggingen har gitt resultater: vi har råd til ting som vi ikke hadde hatt mulighet til å gjøre ellers. Til sommeren leier vi oss hytte på Sørlandet - mye takket være god planlegging, sier familien