Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Folk valfarter til Osama bin Ladens skjulested

Huset er blitt en stor attraksjon.

ATTRAKSJON: Leietakeren er borte, men huset i Abottabad der Osama bin Laden skjulte seg, står fremdeles. Mange skuelystne har strømmet til for å ta bygningen i øyesyn. Foto: ANJUM NAVEED/AP/SCANPIX
ATTRAKSJON: Leietakeren er borte, men huset i Abottabad der Osama bin Laden skjulte seg, står fremdeles. Mange skuelystne har strømmet til for å ta bygningen i øyesyn. Foto: ANJUM NAVEED/AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er bare halvannet døgn siden Osama bin Laden ble drept i sitt skjulested i den pakistanske byen Abbottabad, men allerede er huset blitt en stor attraksjon; folk strømmer til for å se al-Qaida-lederens siste skanse, skriver AP.

Slitent Lokale og verdenspressen, som i dag fikk tilgang til stedet, stimler sammen utenfor det sjenerøse bygningskomplekset, som ifølge Wall Street Journal er godt sikret med høye murer og piggtråd.

Ifølge den amerikanske avisas reporter gir ikke stedet et fullt så høyteknologisk inntrykk som tidligere beskrevet; huset ser slitent ut, gresset gror på et utspring under taket, veggene er skitne og bærer preg av fuktighet.

I tillegg mangler komplekset airconditioner - hvilket innebærer at bin Laden og familien måtte utstå den svært varme pakistanske sommeren uten kjøling innendørs.

Naboer forteller at huset, som ligger i Abbottabads finere strøk, ble oppført i 2005. De forteller også at de visste lite om hvem som bodde der; noen trodde bygningen var bebodd av pengeutlånere.

- De dro ikke på besøk til andre, og slapp heller ikke andre inn, forteller Haji Bashir Khan, en restauranteier som bor et par steinkast unna.

Så krasjlanding Han forteller at han ble vitne til den amerikanske aksjonen som kulminerte i bin Ladens voldsomme død inne i huset:

Khan våknet av lyden av lavtflygende helikoptre, og klatret opp på taket. Der ble han vitne til at det ene av de to amerikanske helikoptrene krasjlandet. Så fulgte skudd og en stor eksplosjon.

Vrakrestene av det krasjede helikopteret ligger fremdeles utenfor huset. Innbyggere i byen tar seg fram i gresset for å sanke suvenirer.

Mange spør seg hvordan bin Laden kunne leve ubemerket her, midt i en militærgarnisonsby, uten å bli oppdaget. Flere antyder at pakistanske myndigheter på lokalt nivå var fullt klar over at verdens mest ettersøkte mann befant seg midt blant folk.

HELIKOPTERDELER: To pakistanske gutter samler deler fra det amerikanske helikopteret som krasjlandet under aksjonen mot bin Laden natt til i går. Foto: AAMIR QURESHI/AFP/SCANPIX
HELIKOPTERDELER: To pakistanske gutter samler deler fra det amerikanske helikopteret som krasjlandet under aksjonen mot bin Laden natt til i går. Foto: AAMIR QURESHI/AFP/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media