- Folk vegrer seg for bilverkstedjobb

Bilverkstedet Bilskade og lakk satser på sikkerhet mot farlige kjemikalier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eier Lasse Løw tror ikke folk vil jobbe for et verksted som ikke setter sikkerheten i høysetet.

- I dag blir det verre og verre å få folk til å begynne i bilbransjen. Både foreldre og de unge selv er redde for kjemikaliene de utsetter seg for. Det har vært et stort problem for bransjen, sier Lasse Løw.

Verkstedet hans i Oslo driver biloppretting og lakkering for flere bilforhandlere og forsikringsselskaper.

Etter over 20 år i bransjen har han opplevd at flere venner og kolleger har blitt skadet eller fått livet forkortet på grunn av kjemikaliene de har jobbet med.

- I dag er vi veldig miljøbevisste. Topp moderne ventilasjon fjerner alle farlige avgasser. Verneutstyret brukes konsekvent, sier han. Lakkerer Jan Vidar Semb har vært i faget i 25 år.

- Jeg har et ønske om å oppleve litt av pensjonsalderen, og har hele veien vært veldig bevisst på farene jeg har utsatt meg for. Mye er opp til en sjøl - at man følger påleggene og bruker det verneutstyret man har tilgjengelig. Det har med holdninger å gjøre, sier han.

Semb forteller at familie og venner stadig viser sin bekymring for at han skal ta skade av jobben. Det motiverer ham til å ta alle forholdsregler.

- I dag er ventilasjonen så god at jeg ikke kan lukte lakken når jeg står og jobber. Men uansett bruker jeg alltid hansker og friskluftsmaske når jeg jobber, sier han.