- Folk vil ha flertall

- Ap har et stort ansvar for at Norge får en regjering som er styringsdyktig. Partiet er for stort og tungt til å være i opposisjon. Folk ønsker å se resultater av politikken, mener Ap-veteranen Guttorm Hansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere stortingspresident Guttorm Hansen mener Ap-leder Thorbjørn Jagland nå bør legge partitaktiske hensyn til side og arbeide med sikte på å danne en flertallsregjering.

Hansen støtter tidligere SV-leder Erik Solheim, som mener de siste ukene har demonstrert at Norge trenger en stabil sentrum- venstre-regjering.

Ap på gli

I går rykket nåværende stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl ut med samme budskap. Ap-leder Thorbjørn Jagland er derimot vanskeligere å få i tale om temaet.

Det er kjent at Ap-lederen i uformelle samtaler har åpnet for regjeringssamarbeid som en mulighet.

Ideologisk sperre

- Det har i alle år vært en ideologisk sperre i Ap mot å samarbeide med andre partier i regjering. Hver gang det er blitt brakt på bane, har folk i toneangivende kretser vendt tommelen ned. Jeg har ingen store forventninger til at det er vilje til det nå heller, men jeg er helt overbevist om at folk vil se resultater av politikken, og ikke slike resultater vi ser i dag, sier Hansen.

Allerede etter valget i 1961, da Guttorm Hansen for første gang ble valgt inn på Stortinget, opplevde han at daværende stortingspresident Nils Langhelle reiste spørsmålet internt i stortingsgruppa - uten å bli hørt.

To år seinere ble Gerhardsen-regjeringen felt på Kings Bay-saken, da de to representantene fra Sosialistisk Folkeparti stemte for et mistillitsforslag mot regjeringen. Det førte til den første borgerlige koalisjonsregjeringen etter krigen, under John Lyngs (H) ledelse.

Åpenbart

Seinere har Ap aldri hatt noen ren flertallsregjering. Spørsmålet om mulige koalisjonspartnere har dukket opp fra tid til annen.

Nå mener Hansen behovet for en flertallsregjering er mer åpenbart enn noensinne.

- De siste ukene har avdekket at virkeligheten er atskillig mer komplisert enn at vi har en annerledes regjering. Når et parti så stort som Ap havner i opposisjon, blir det vanskelig å hanskes med for enhver regjering. Dessuten blir partiet mindre ansvarlig i opposisjon, sier Hansen.

<B>NOK ER NOK: Stortingsveteran Guttorm Hansen mener at AP aktivt bør søke et samarbeid for å få til en flertallsregjering.