Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Folk vil ha mer utenriks

Leger Uten Grenser utfordrer norske medier til å sette flere kriser på forsidene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Leger Uten Grenser i dag presenterte sin liste over glemte kriser var budskapet klart:

- Hva avisene skriver om kan bety liv og død for mange mennesker, sier Organisasjonens frontfigur Morten Rostrup til Dagbladet. Han mener det er en klar sammenheng mellom hvor mye oppmerksomhet en krise får i mediene og hvor mye hjelp de rammede får.

- Folk vil ha krisestoff
- Problemet er at mediene ikke er opptatt av de kroniske krisene. De krisene som ikke kommer brått og dramatisk, men som bare vedvarer er ikke like spennende. Å ikke skrive om disse krisene er livsfarlig, mener Rostrup.

Han mener også at folk vil ha mer krisestoff i mediene.

PÅ FLUKT: Over 1,4 millioner er på flukt fra trotur, vold og væpna angrep i Øst-Kongo. Foto: Leger Uten Grenser.
PÅ FLUKT: Over 1,4 millioner er på flukt fra trotur, vold og væpna angrep i Øst-Kongo. Foto: Leger Uten Grenser. Vis mer

- En medieundersøkelse fra i år viser at 44 prosent synes det er for lite utenriksstoff i mediene. Mens 77 prosent mener det er for mye kjendisstoff i mediene, sier Rostrup.

Han lurer på om norske redaktører undervurderer den norske leser, lytter og seer.

Bor på søppelplass
Kyrre Lind er styreleder i Leger Uten Grenser, og vil rette spesielt fokus på de glemte helsekrisene i verdens slummer.

- Flere enn 800 millioner mennesker lever i slummen, og alt for mange som bor her har ingen tilgang på helsetjenester. Forurensning, trange kår og dårlig hygiene fører til luftveisinfeksjoner, diaré og sykdommer som Kolera. På grunn av manglende helsetilbud dør mange av disse ganske elementære sykdommene, sier Lind til Dagbladet.

HVILKEN REPUBLIKK?: De aller fleste nordmenn har liten eller ingen kjennskap til situasjonen i Den Sentralafrikanske Republikk. Her er det medisinsk krise, konflikt og epidimier, likevel får landet null kroner i norsk bistand i 2011. Foto: Leger Uten Grenser.
HVILKEN REPUBLIKK?: De aller fleste nordmenn har liten eller ingen kjennskap til situasjonen i Den Sentralafrikanske Republikk. Her er det medisinsk krise, konflikt og epidimier, likevel får landet null kroner i norsk bistand i 2011. Foto: Leger Uten Grenser. Vis mer

Han har selv jobbet som lege i Kamrangirchar-slummen i Bangladeshs hovedstad Dhaka. En slum bygget på en gammel søppeldynge.
En yngleplass for sykdommer. I Kamrangirchar-slummen er så mange som halvparten av barna kronisk underernærte.

Flere bor i slum
Det er flere og flere mennesker som bor i slum. Siden 2000 har antallet slumbeboere økt med 55 millioner mennesker, ifølge Leger Uten Grenser.

- Om mediene kan skrive mer om de glemte krisene i slummen kan det kanskje bidra til at lokale myndigheter til slutt tar mer ansvar for de som bor i slumområder, sier Lind.

- Men burde det være sånn at krisene må på forsidene for at mennesker i nød skal få hjelp?

I SLUM UTEN HJELP: Flere og flere mennesker i verden bor i slum. Likevel er det få medier og myndigheter som er opptatt av at disse menneskene tråkker i sykdom uten ordentlig helsetilbud. Foto: Leger Uten Grenser.
I SLUM UTEN HJELP: Flere og flere mennesker i verden bor i slum. Likevel er det få medier og myndigheter som er opptatt av at disse menneskene tråkker i sykdom uten ordentlig helsetilbud. Foto: Leger Uten Grenser. Vis mer

- Nei det burde ikke være sånn, men det er dessverre slik verden henger sammen. Vi ser det gang på gang at når mediene dekker en krise massivt, slik som jordskjelvet i Haiti, strømmer både donorer og hjelpeorganisasjoner opp. Politikerne våkner og folk fikk hjelp, sier Lind.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media