Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Folk vil heller redde PC-en enn pusen

Menneskets beste venn prioriteres ikke når huset brenner. Nå går vi inn i årets verste brannmåned.

OSLOBESØK: Hva ville du reddet dersom huset ditt stod i brann? Terje og Tim Martinsen  fra Larvik ville reddet katten. Foto: Tommy Arnesen /Dagbladet.
OSLOBESØK: Hva ville du reddet dersom huset ditt stod i brann? Terje og Tim Martinsen fra Larvik ville reddet katten. Foto: Tommy Arnesen /Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En undersøkelse utført av YouGov på oppdrag fra Codan Forsikring har kartlagt hva folk ville reddet ut av hjemmet hvis det begynte å brenne.

Spørsmålet som ble stilt i undersøkelsen var: «Om det begynner å brenne hjemme hos deg og du har 60 sekunder på å løpe inn og redde noe — hva tar du med deg da?». 

41 prosent av de spurte svarte at de ville reddet fotoalbum først. PCen er nummer to på lista mens kjæledyr er nummer tre.

Dagbladet møter Terje (46) og Tim Martinsen (10) fra Larvik i handlegata Karl Johan. I motsetning til de fleste andre hadde de valgt å redde kjæledyret først.

- Vi hadde tatt med katta, sier de to.

Affeksjonsverdi er ikke verdt en krone Informasjonssjef i Codan Forsikring, Mari Bræin Faaberg, sier til Dagbladet at store summer blir borte på grunn av branner i hjemmene hvert år, og at denne undersøkelsen handler om å få opp bevisstheten hos folk.

- Det er viktig å tenke etter hva du gjør hvis det begynner å brenne. Forsikringsselskaper kan ikke erstatte affeksjonsverdi, som med bilder. Dette er faktisk ting som ikke har noen fysisk verdi, sier Faaberg.

- VÆR BEVISST: Branninspektør Sigurd Folgerø Dalen ved brannvesenet i Oslo vil at folk skal klare å unngå å havne i en farlig situasjon. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix.
- VÆR BEVISST: Branninspektør Sigurd Folgerø Dalen ved brannvesenet i Oslo vil at folk skal klare å unngå å havne i en farlig situasjon. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix. Vis mer

Derfor oppmuntrer hun og Codan Forsikring folk til å oppbevare bilder elektronisk og på flere steder.

- Vi oppmuntrer folk til å lagre det eksternt og til å ha det på flere steder, sier Faaberg til Dagbladet.

Terje Martinsen forteller at de har lagret bilder digitalt, men at han nok også ville reddet familiealbumet fra brann.

- Mange av bildene våre er digitalisert men det er også en del som ikke er lagret, så jeg hadde nok tatt med albumet også, sier Terje Martinsen.

Mat, alkohol og åpne flammer Sigurd Folgerø Dalen er branninspektør i Brann- og redningsetaten i Oslo. Han sier til Dagbladet det er de kaldeste månedene som representerer de dårlige statistikkene. Ofte er det desember som topper denne triste statistikken av flere grunner.

- Vi bruker mer strøm, fyrer mer i peis og har åpne flammer. I desember skal det også pyntes og vi fyller huset med pynt som er brennbart, har sosiale samlinger, konsumerer mer alkohol og lager mer mat, sier Folgerø Dalen.

Ifølge Folgerø Dalen skal man kunne slippe å tenke på hva som skal reddes ut av hjemmet. Det handler nemlig om å forebygge at det begynner å brenne, og i tillegg ha et godt varslingssystem.

- Vi skal ha det trygt hjemme. Det er viktig å ha et varslingssystem, enten røykvarslere eller brannalarmer, som gjør at vi får et tidligst mulig varsel om at det brenner, og som bidrar at vi får slukket brannen i en tidlig fase. Tydelig og god varsling vil også gi oss tilgjengelig tid til å rømme boligen der dette er nødvendig.

- Det handler om hvordan vi skal unngå å havne i denne situasjonen. Du skal aldri gå inn i et brennende hus. Det er røyken som dreper i en brann. Folk er kanskje ikke bevisste på hvor farlig slik brannrøyk er, for det er ikke mye giftig røyk som skal til før det går galt, sier Folgerø Dalen.

- Vær bevisst For Folgerø Dalen er det viktig å få frem at det er vår egen bevissthet som hjelper å forebygge en eventuell brann i hjemmet. Han håper folk utfører brannøvelser hjemme så de er forberedt hvis det verste skjer.

Han og Brann- og redningsetaten i Oslo ønsker ikke at noen skal få ødelagt jula på grunn av brann.

- Dessverre kommer dette til å skje i år også, og det syns vi er trist, sier Folgerø Dalen til Dagbladet.