«Folk vil ikke bli behandlet som idioter»

Fremskrittsparti-formann Siv Jensen om hvorfor Arbeiderpartiet mister arbeiderklassen.

FORNØYD FORMANN: Fremskrittspartiets leder Siv Jensen er glad for at forskningen nå viser at de tradisjonelle arbeiderne går fra venstre- til høyresiden. Foto: Scanpix
FORNØYD FORMANN: Fremskrittspartiets leder Siv Jensen er glad for at forskningen nå viser at de tradisjonelle arbeiderne går fra venstre- til høyresiden. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Arbeiderpartiet og andre partier på den tradisjonelle venstresiden mister stadig større grep om de såkalte arbeidervelgerne. Ved de to siste valgene, i 2001 og 2005, stemte kun et mindretall fra arbeiderklassen på sosialistiske partier, viser ny forskning gjort av professor i statsvitenskap, Tor Bjørklund.

De tradisjonelle arbeidervelgerne går først og fremst til Fremskrittspartiet, ifølge Bjørklunds forskning. Akkurat det faktum overrasker ikke Frps formann Siv Jensen:

- Vi har vært klar over dette lenge, og det er flott at forskningen viser det samme. Årsaken er at Fremskrittspartiet gjennom mange år har tatt folk på alvor. Vi snakker med dem og ikke til dem, sier Jensen og fortsetter:

- Ap er veldig elitistisk og høyt hevet over folket, men folk vil ikke lenger bli ignorert og behandlet som idioter. Ap behandler ofte folk som dumme, og det skjønner jeg at de ikke lenger gidder å finne seg i, sier Frp-formannen til Dagbladet.

Frp-koden
Martin Kolberg gikk i 2006 ut og sa at Arbeiderpartiet skulle knekke Frp-koden. Er det egentlig Frp som har knekt Ap-koden?

- Kolberg prøver å fremstille oss som en mystisk bevegelse, men vi er et stort parti som ikke trenger koder for vi har jo allerede knekt den: Vi tar folk på alvor. Det har ikke Ap gjort på mange, mange år, sier Jensen fornøyd.

Frp-sjefen mener at Arbeiderpartiet også mister velgere av frykt for ikke være politisk korrekte.

- Vi tar debatten og er ikke redde. Vi tør å si ting som de er og setter fingeren på mye folk er opptatt av, sier Jensen.

Viktige verdier
Professor Bjørklund mener verdipolitiske sakskompleks som innvandring, miljø, likestilling og hijab er mye av årsaken til at Fremskrittspartiet får nye velgere.

- Det handler ikke om enkeltsaker. Vi i Fremskrittspartiet tar på alvor det som diskuteres ved middagsbordene. Vi er mye ute og vet at politikk dreier seg om å løse hverdagsutfordringene til folk flest.

Verdispørsmål har vært høyt på den politiske agendaen de siste ukene, med hijab-saken og nå sist debatten rundt Jensens snikislamisering og Kolbergs ønske om å bekjempe radikal islam.

- Arbeiderpartiet har taklet disse spørsmålene eksepsjonelt dårlig. De hever seg litt over folk og har kanskje undervurdert verdien i verdispørsmål, som jo er grunnleggende, sier Jensen.


• Dagbladet har bedt om kommentarer til undersøkelsen fra Arbeiderpartiets Martin Kolberg og Raymond Johansen, men har foreløpig ikke fått svar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer