Folkeaksjon mot grådige banker

Lederen i Forbrukerrådet, Anne-Lise Bakken, går nå i bresjen for en folkeaksjon mot grådige banker. - Nå må lånekundene ta skjeen i egne hender. Utlånsrenta må ned, sier Bakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere forbrukerstatsråd og stortingsrepresentant Anne-Lise Bakken har fått nok av at bankene skor seg på renteøkningene.

- Det er ikke tvil om at noen banker har gått for høyt opp. Mange har også brukt situasjonen til å heve rentemarginen over det de burde gjort. Det eneste som ser ut til å nytte er at vi som kunder benytter oss av markedsmakta, sier Bakken til Dagbladet.

Egne løsninger

Bakken kommer med folkeaksjons-ideen i sin spalte i Hamar Arbeiderblad. Overfor Dagbladet utdyper hun forslaget.

- Jeg tror de færreste har tillit til at myndighetene bidrar med noe på kort sikt. For mange utgjør renteøkningene så mye at de ikke vil klare å betale renter og avdrag. Vi står faktisk i fare for å få en ny runde med gjeldsslaver, sier Bakken.
- Det er heller ikke i bankenes interesse å få nye gjeldsslaver. Derfor må de være fleksible i en vanskelig tid. De fleste banker har snudd det døve øret til appellene og satt opp renta så det monner. Nå må noe gjøres, mener Bakken.

Kvier oss

Og hun fortsetter:

- Mens politikerne er uenige om det er Asia-krisen, rubelens fall, lav oljepris, lønnsoppgjøret eller en svak regjering som er årsaken til elendigheten, må vi som forbrukere og lånekunder finne løsningen på våre egne problemer.

- Mange kvier seg for å ringe banken. Lån og renter er vanskelige spørsmål. Dessuten føler vi oss underlegne i forhold til banken. En folkeaksjon krever at alle er med. Jo flere som presser sin bank, jo større er mulighetene for å lykkes, sier Bakken.

<b<OPPRØR:Leder i Forbrukerrådet, Anne-Lise Bakken oppforder lånekunder til å presse banken sin.